Mano Gargždai



„Bangos“ merginų treneriai – apie pokyčius, pasiruošimą sezonui ir tikslus (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Merginų vyriausiuoju treneriu šį sezoną tapo portugalas David Afonso. S. Vaičienės nuotr. Merginų vyriausiuoju treneriu šį sezoną tapo portugalas David Afonso. S. Vaičienės nuotr.

Praėjusių metų A lygos moterų čempionato bronzos medaliais pasipuošusios „Bangos“ merginos ryžtingai žengia į priekį. Šiemet atjaunėjusią komandą į priekį ves neseniai UEFA A licenciją išlaikęs, „Bangos“ vyrų komandos asistentu praėjusiame sezone dirbęs treneris David Afonso. Portugalas Gargžduose treneriu dirba jau penktus metus. Jam talkins pernai merginų komandos vyriausiojo trenerio pareigas ėjęs Pavel Kozlov. Apie pasiruošimą, tikslus ir darbo su merginomis ypatumus portalui mano-gargzdai.lt pasakojo abu merginų komandos vedliai.

 

Kokie pokyčiai komandos sudėtyje?

P. Kozlov: Kaip jau skelbėme, „Bangai“ nebeatstovaus Austėja Lekavičiūtė, kuri nutarė jėgas skirti mokslams, Kristina Černavskich savo tolimesnę karjerą sieja su laikinosios sostinės ekipa, o Iš Liepojos kilusi Tatjana Baličeva grįžo į gimtojo miesto komandą, kuri ruošis jungtiniam Baltijos šalių čempionatui. Taip pat teks atsisveikinti su vidurio gynėja Laura Bagdonaite, kuri patyrė traumą – žaidžiant tinklinį trūko priekiniai kryžminiai raiščiai.

Kas jas pakeis? Neskubėsime, žaisime draugiškas rungtynes, kurių metu tikimės pilnai sukomplektuoti komandą. Džiugu, kad turime iš ko „paimti“. Jaunesnėms žaidėjoms tai yra puikus šansas. Tikiuosi, kad jos supranta, kas laukia, kas ta A lyga, kokia atsakomybė. Vyriausiai žaidėjai netrukus sueis 18 metų. Išėjusias merginas pakeis 14–16 metų futbolininkės.

 

Pasikeitimai – ir prie komandos vairo. Ar reikėjo įkalbinėti, ar lengvai sutikote tapti vyriausiuoju merginų treneriu?

D. Afonso: Kaip ir kiekvieną sprendimą darant, reikėjo pagalvoti. Vienas iš pliusų buvo tai, kad Pavel ir toliau galės dirbti su mergaitėmis ir su manimi. Man didelis palaikymas yra tai, kad Pavel buvo komandos vadovas. Žinoma, keitėsi „Bangos“ vyrų komandos treneris, ir asistentas. Atsirado laisvo laiko kitai komandai. Pasirinkau mergaites, bus įdomu ir naudinga kaip treneriui. Dar treniruoju U-16 ir 2007 metų gimimo berniukų komandas.

 

Kokie didžiausi sunkumai A lygoje? Kokios pamokos išmoktos?

P. Kozlov: Didžiausi sunkumai man asmeniškai buvo baigiantis čempionatui, kai atsirado spaudimas, didelė įtampa dėl rezultato, dėl to, kad užimtume 3 vietą. Būtent tuo metu dėl traumų, įvairių kitų priežasčių praradome kelias merginas. Buvo nelengva nepalūžti. Trys paskutinės rungtynės buvo sunkiausios. Sugebėjome iškovoti trečią vietą, daug kas juokauja, kad išgelbėjome jubiliejinius metus „Bangai“. Atsilaikėme prieš tą spaudimą. Tai – ir sunkumas, ir paskatinimas dirbti.

 

Pergalės džiaugsmas. Jurgitos Riekašienės/fkbanga.lt nuotr.

 

Turbūt po praėjusių metų pasiekimo spaudimas jaučiamas jau nuo pat pradžių? Kokius tikslus keliate komandai?

D. Afonso: Laimėjome, ir niekas nenorės, kad būtume apačioje. Pasirengimą pradėjome aknsčiau, kad vėl galėtume medalius iškovoti. Žinome, kad bus gal dar sunkiau nei prieš metus, bet norime kuo geresnio rezultato.

 

O koks merginų nusiteikimas?

D. Afonso: Pradėjome dirbti anksčiau – nuo sausio 10 d. Supratome, kad nuo pat pradžių ne visos merginos galės treniruotis, bet žinojome, kad turėsime tas jaunas, kuriomis reikės papildyti komandą, iškart į startinę sudėtį leisti. Turime laiko ir dienų tobulėti. Per mėnesį mergaitės pradėjo jausti tą rimtumą. Greitai prisijungs ir Monika Grikšaitė, ir mūsų snaiperė – Lijana Gedminaitė. Norime, kad lygiai per treniruotę nebūtų labai skirtingi.

P. Kozlov: Merginos yra mėgėjos ir susiduriame su tokia situacija, kokia ji yra. Pavyzdžiui, Lijana turi darbą, keletą dienų dirba, taip pat mokosi vairuoti, todėl negali tiek dėmesio skirti treniruotėms. Mūsų siekis ateičiai – bent kažkiek prisidėti prie merginų finansinės gerovės. 

 

Kaip vyksta pasirengimas? Į ką kreipiamas dėmesys?

D. Afonso: Mes žinome, kad turime pabandyti parodyti dar geresnį rezultatą nei praeitą sezoną. Bandome nuo pradžių dėstyti principus individualiai, taktiką. Norime truputį jas patreniruoti – išmokyti tam tikrus terminus, žodyną, kad būtų lengviau su jomis kalbėtis. Norime, kad pradėtų suprasti daugiau apie futbolą, daugiau technikų.

 Dabar treniruojamės tris kartus per savaitę, planuotos buvo keturios treniruotės ir varžybos. Nors norime, kad į treniruotes susirinktų kuo daugiau merginų, bet yra daug veiksnių, kurie trukdo rinktis dažniau, todėl nusprendėme treniruotis tris kartus. Tarp naujų merginų yra dvi, kurios nori į rinktinę patekti, su jomis padarome ir individualias treniruotes.

 

Treniruotis merginos pradėjo nuo sausio 10 d. S. Vaičienės nuotr.

 

Kokie esminiai skirtumai tarp vyrų ir merginų treniravimo?

D. Afonso: Skirtumai dideli. Skiriasi, tai, ką vyrai moka, ir ką – moterys, koks fizinis pasiruošimas, kokia konkurencija. Su vyrais jau galėtume modeliuoti žaidimą ir vykdyti fizinį pasiruošimą, o su mergaitėmis esame porą lygių žemiau. Panašiai, kaip su jaunesnių berniukų komanda. Kas nepasikeitė – tai mano metodika.

 

O kokie merginų pranašumai?

P. Kozlov: Mergaitės daug kur lenkia vyrus. Jos noriai lanko treniruotes, nesimuliuoja. Berniukų ir vyrų komandų treneriai ateidavo pažiūrėti rungtynių vien dėl merginų kovingumo. Per 30 laipsnių karštį, merginos krenta, verkia, stojasi, žaidžia.

 

Kokie pokyčiai A lygoje?

P. Kozlov: Didžiausias pasikeitimas, tai kad „Gintra-Universitetas“ ir „LSU-Žara“ dalyvaus „Baltijos“ lygoje, todėl tvarkaraštis bus derinamas, tai atsilieps ir mums. Jeigu pernai buvo 6-ios komandos, tai šiemet, greičiausiai, liks tik 5-ios. Labai gaila. Pasitraukė Jonava, užėmusi paskutinę vietą, tačiau I lygoje laimėjęs Alytus į A lygą neis dėl finansinių dalykų. Mano akimis, lygoje turėtų žaisti U-17 rinktinė, kurios kitais metais lauks Europos čempionatas.

Mažiau komandų yra blogai ir dėl to, kad kiekvieną savaitę viena komanda nežais vienų rungtynių ir išsibalansuos. Lyga varžybų vykdymo klausimu pasiruošė prasčiau. Bus žaidžiami 4 ratai, 16 rungtynių, kai pernai žaidėme 20.

Dėl varžovų: jeigu mes jaunėjame, tai kitos komandos stiprėja ir netgi mūsų dėka. Pavyzdžiui, mūsų žaidėja išeina į Kauno komandą, turbūt ateityje ir daugiau išeis, išvyks studijuoti.

Šiemet labai daug laukia nacionalinės rinktinės stovyklų, varžybų, atrankinių varžybų.

 

Kiek žaidėjų yra nacionalinėje rinktinėje? Jaunimo rinktinėse?

P. Kozlov: Nacionalinės rinktinės išplėstiniame sąraše yra dvi „Bangos“ žaidėjos – Paulina Narbutaitė ir Lijana Gedminaitė. Pernai U-19 rinktinėje kovo mėnesį buvo 5-ios mūsų merginos, į atrankines važiavo dvi. Tas skaičius varijuoja, priklauso nuo varžybų. U-17, U-16 taip pat turėjome savo atstoves. Jeigu jaunesnės žaidėjos žais A lygoje, manome, kad tą skaičių mes padidinsime.

 

Klaipėdos rajono geriausių komandų apdovanojimuose merginų komanda užėmė antrąją vietą. S. Ulvikienės nuotr.

 

Kuo klubas merginų futbole gali pasidžiaugti?

P. Kozlov: Labai džiaugiamės, kad galime privilioti aukštesnę kvalifikaciją turintį trenerį. David turi ir tarptautinės patirties, dirbo su vyrų „Bangos“ komanda. Džiaugiamės, kad tobulėjame ir galime pasiūlyti geresnes sąlygas žaidėjams. Su kiekvienais metais mes kelsime sau vis didesnius iššūkius. Šiemet vieną mūsų merginą iš rajono galėsime apgyvendinti Gargžduose.

Siekiame, kad žaistų tos merginos, kurios treniruojasi. Daug kur merginos atvažiuoja tiesiai į rungtynes, nesitreniravusios kartu.

Nuo 2012 metų dirbu su mergaitėmis, lygis kyla, didesnį dėmesį daugelis skiria treneriams. Ir „Žalgiris“ ir kitos komandos kviečia buvusius žaidėjus treniruoti, nebeatiduoda naujokams, kaip anksčiau. Merginų skaičius didėja, požiūris federacijos yra geras, skiria nemažai paramos. Nuo 2012 metų Gargžduose treniravosi 12–14 mergaičių, o šiemet visose grupėse –  80. Šiemet merginos turės komandą ir I lygoje. Net vyrai galbūt neturės, o merginos turės „Banga B“ ekipą, kurios branduolį sudarys doviliškės.

 

Jau sudarytas visas pasirengimo planas. Kokios draugiškos varžybos suplanuotos?

P. Kozlov: Sudarant pasirengimo planą, susidūrėme su įvairiomis kliūtimis, trukdė įvairaus amžiaus rinktinių renginiai. Jeigu turime ten savo atstoves, tai varžybose žaisime ne pilnos sudėties. Pavyzdžiui, per kovo 11-osios „Mano Gargždai“ taurės turnyrą dvi nacionalinės rinktinės žaidėjos bus Kipre.

Varžovus rinkomės patys. Žaisime su trimis stipriausiomis Latvijos komandomis, pajėgiomis Lenkijos varžovėmis. Datos jau sutartos, galimas ir papildymas, bet sunkiai vyksta derybos, nes kitų komandų merginos lauke nelabai dažnai sportuoja. Mes turime puikias sąlygas sportuoti lauke, skiriame visą dėmesį didžiajam, o ne salės futbolui, susikoncentruojame į A lygą. Nesušalti padeda tinkama apranga (klubas suteikia movas, pirštines, kepures), arbata per pertraukas ir treniruotės intensyvumas.

 

Draugiškų varžybų tvarkaraštis:

 

 

Treniruotės akimirkos – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 364 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,