Mano Gargždai



Įrengti jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų kabinetai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Antradienį, vasario 21 dieną, Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė lankėsi Veiviržėnuose ir Priekulėje įrengtuose jaunimui palankios sveikatos priežiūros paslaugų kabinetuose bei J. Šaulio ir I. Simonaitytės gimnazijose.

 

Apsilankymų tikslas – sužinoti problemas, su kuriomis susiduria visuomenės sveikatos specialistai gimnazijose, susipažinti su vykdomomis veiklomis ir jų efektyvumu, taip pat apžiūrėti specialiuosius jaunimui palankios sveikatos priežiūros paslaugų kabinetus. Kartu su vicemere Violeta Riaukiene šiais klausimais domėjosi Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė bei Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinatorė Erika Meškauskytė.

Klaipėdos rajono savivaldybė įgyvendina projektą „Sveikatos netolygumų mažinimas Klaipėdos rajono savivaldybėje diegiant jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų teikimo modelį“, kuris finansuojamas pagal 2009–2014 m. Norvegijos finansinio mechanizmo programą. Šio projekto tikslas – įdiegti jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų teikimo modelį Klaipėdos rajono savivaldybėje, kuris orientuotas į 4 sritis: psichoaktyvių medžiagų vartojimo, antsvorio ir nutukimo, savižudybių ir savižalos, lytiškai plintančių ligų ir neplanuoto nėštumo neigiamo poveikio sveikatai mažinimą. Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų teikimo modelio diegimas Klaipėdos rajono savivaldybėje – būdas prisidėti prie jaunimo nuo 14 iki 29 m. sveikatos ir gyvenimo kokybės gerinimo, mirtingumo mažinimo, sveikatos netolygumų mažinimo, socialinės gerovės didinimo, sujungiant į bendrą tinklą jau egzistuojančius sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus bei gerinant jų bendradarbiavimą. Šio projekto suma – 85 996 eurų.

Pagal šį projektą Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų kabinetai yra įrengti trijose vietose: Visuomenės sveikatos biure (Klaipėdos g. 11, Gargždai), Priekulės Atvirose jaunimo erdvėse (Klaipėdos g. 4–2, Priekulė), prie Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos Veiviržėnų filialo (Šermukšnių g. 3, Veiviržėnai).

Šiuose kabinetuose jaunimas gali nemokamai konsultuotis su jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinatoriumi jį dominančiais su sveikata susijusiais klausimais. Koordinatorius padės kartu ieškoti pagalbos, nukreips, išklausys, emociškai palaikys sprendžiant problemas, kurios gali būti įvairios: psichoaktyvių medžiagų vartojimas, savižala, lytiškai plintančios ligos, stresas, antsvoris ir daugelis kitų.

Priekulės jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų kabinetas ypatingas tuo, kad jame įrengta multisensorinė erdvė, skirta relaksacijai. Joje stovi relaksacinis-masažinis krėslas, įrengtas šviečiantis burbulų vamzdis, vandens atspindį imituojantis projektorius, spalvų ir garso skydas, šviečiančių kilimėlių rinkinys, šviečianti užuolaida. Priekulės jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų kabinete jaunimas nuo 14 iki 29 metų gali lankytis pirmadienį nuo 16 iki 20 val. bei antradienį nuo 16 iki 19 val.

Iš projekto lėšų šalia Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos buvo įrengti lauko treniruokliai, kurie šiuo metu yra demontuoti, nes įranga buvo nekokybiška. Tačiau jau visai greitai, iki balandžio pabaigos, bus įrengti nauji treniruokliai, kuriais galės džiaugtis ne tik mokyklos moksleiviai, bet ir miestelio bendruomenė. Jaunimui patrauklių paslaugų kabinetas Veivirženuose pradės veikti jau netrukus – šiuo metu atliekami paskutiniai įrengimo darbai. Planuojama, kad ten jaunimas galės lankytis ir konsultuotis trečiadienį ir ketvirtadienį.

Veiviržėnų Jurgio Šaulio bei Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos visuomenės sveikatos priežiūros specialistai gimnazijose vykdo šviečiamąją veiklą. Vicemerė Violeta Riaukienė su specialistais diskutavo apie specialistų vykdomas prevencines veiklas, apie jų bendradarbiavimą su mokinių tėvais, krizinių situacijų sprendimą, psichologų poreikį bei lėtinėmis ligomis sergančių vaikų sveikatos priežiūros užtikrinimą mokyklose. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistai susiduria su problema, kad daugelis vis dar galvoja, jog mokyklose dirbantis visuomenės sveikatos priežiūros specialistai gali girdyti ar suleisti vaistus vaikams, kai to daryti jie neturi teisės.

Vicemerė Violeta Riaukienė paragino specialistus glaudžiai bendradarbiauti su tėvais, pirminės sveikatos priežiūros centrų specialistais. Aptartas mokyklų bendradarbiavimas su jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinatore, į kurios kabinetą gali būti nukreipiami įvairiais sveikatos klausimas norintis pasikonsultuoti jaunimas. Koordinatorė taip pat gali bendradarbiauti su mokyklomis vykdant įvairias veiklas, dalinantis vaizdinėmis priemonėmis.

Įgyvendintas „Sveikatos netolygumų mažinimo Klaipėdos rajono savivaldybėje diegiant jaunimui palankių sveikatos priežiūros teikimo modelį“ projektas sudaro sąlygas geriau spręsti problemas, susijusias su grėsmių jaunimo sveikatai mažinimu, sveikos gyvensenos populiarinimu ir su sveikata susijusių žinių teikimu, alkoholio, tabako ir kitų psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencijos vykdymu.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 274 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,