Mano Gargždai



Gyventojai reiškė pasipiktinimą dėl viešosios tvarkos Gargžduose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Į diskusiją susirinko kelios dešimtys Gargždų gyventojų. Agotos Rimkuvienės nuotr. Į diskusiją susirinko kelios dešimtys Gargždų gyventojų. Agotos Rimkuvienės nuotr.

Gargždų miesto bendruomenė kvietė gyventojus diskutuoti aktualia tema „Viešoji tvarka Gargždų mieste“. Į gyventojų klausimus atsakinėjo miesto seniūnas Saulius Bakšinskis, Klaipėdos rajono policijos komisariato vyriausioji tyrėja Diana Pipirienė ir Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Edgaras Kuturys. Diskusiją moderavo Klaipėdos rajono laikraščio „Banga“ redaktorė Vilija Butkuvienė.

 

Institucijos bejėgės?

Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos skaitykloje apvalaus stalo diskusija vyko vasario 22-ąją. Diplomatiškai prasidėjusi bendruomenės ir valdžios atstovų diskusija, pabaigoje tapo kiek nevaldoma – gyventojai vienas per kitą bandė išreikšti savo nuomonę ir pasipiktinimą. Nors klausimus gyventojams buvo siūlyta siųsti iš anksto, aktyvumo nesulaukta, todėl diskusija vyko be išankstinio pasiruošimo.

Karštas diskusijas kėlė benamių klausimas. Klaipėdos gatvės gyventojai skundėsi, dėl jų namų laiptinėse miegančių benamių, esą žmonėms baisu į namus pareiti.

„Paskambinus trumpuoju pagalbos telefonu greitąją atsiunčia, nors čia policijos reikia“, – piktinosi gyventojas.

„Kiek žinau, gyventojai patys įsileido benamį, pagailėję, kad nesušaltų. Jis žino durų kodą, todėl ten ir lankosi. Policija išveža į nakvynės namus Klaipėdoje, bet kažkas nuolat parveža, irgi, matyt, pagailėję“, – teigė policijos atstovė.

„Benamis iškraustytas iš garažų persikėlė kitur, todėl prieš ką nors darant, reikėtų gerai apgalvoti, kad situacija nepasikartotų. Bandoma jį apgyvendinti nakvynės namuose, bet jis nesitvarko dokumentų“, – teigė Savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjas, paaiškinęs, kad per prievartą niekas neuždarys žmogaus, jis nėra padaręs jokio nusikaltimo, todėl ir areštinėje jo negalima laikyti.

 

V. Butkuvienė, E. Kuturys, S.Bakšinskis ir D. Pipirienė. Agotos Rimkuvienės nuotr.

 

Parkavimo problema – viena didžiausių

Diskusijos metu nemažai kalbėta apie parkavimo problemą Gargždų mieste. Bendruomenės atstovas išreiškė nepasitenkinimą dėl Pušų gatvėje paliekamų automobilių autobusų stotelėje. Nors prie „Pempininkų“ parduotuvės yra ženklas, nurodantis autobuso sustojimo vietą, gyventojai ten nevengia statyti automobilių, taip kyla pavojus vaikų saugumui, nes autobusas priverstas stoti vidury kelio.

„Automobiliai ten stovi nuolat. Nesu matęs, kad policija atvažiuotų ir ką nors darytų dėl tų automobilių. Būtų galima ten stovėti draudžiantį ženklą pastatyti“, – teigė su problema susiduriantis miesto gyventojas.

Policijos atstovė paaiškino, kad jei nepateiktas skundas ir automobiliai netrukdo vairuotojui, jie gali ten stovėti, nes nėra draudžiančio ženklo. Pareigūnai yra gavę nusiskundimą dėl šio atvejo, bet nebuvo nurodyti automobilio numeriai.

„Kaip pareigūnams nustatyti, kokie automobiliai ten stovėjo prieš dvi dienas?“ – klausė policijos atstovė.

Gyventojams išreiškus pasipiktinimą, kad prie mažų parduotuvių neteisingai pastatytų automobilių savininkus policija baudžia dažnai, o štai prie prekybos centrų „kreivai pastatytų džipų niekas nemato“, jiems buvo atsakyta, kad policijos pareigūnai ne visada gali pastebėti kas ir kur pažeidė taisykles.

D. Pipirienė prašė gyventojų būti bendruomeniškais, pilietiškais ir pranešti apie daromus nusikaltimus, jai antrino ir Savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Edgaras Kuturys, priminęs, kad nuo šių metų sausio 1 d. piliečio pranešimas yra kaip nusikaltimo įrodymas.

„Siųskite nusiskundimus su nuotraukomis policijai elektroninėmis priemonėmis, tada bus reaguojama, svarbu, kad numeriai automobilio matytųsi, nereikia jokių pavardžių“, – siūlė E. Kuturys.

Gargždų miesto seniūnas gyventojams priminė, kad ženklų pastatymą ir koregavimą priima Saugaus eismo komisija ir pats asmeniškai įsipareigojo perduoti komisijai nagrinėti atvejį dėl autobusų stotelės Pušų gatvėje.

 

Diskusijos dalyviai. Agotos Rimkuvienės nuotr.

 

Saugumą padidins vaizdo kameromis

Diskutuota ir kitomis temomis: dėl nepilnamečių nusižengimų ir nepriežiūros, šiukšlinių mieste trūkumo, neatsargaus vairavimo prie mokymo įstaigų, palaidų šunų ir neatsakingų augintinių šeimininkų, triukšmo bendrabučio kambariuose ir kt. Savivaldybės atstovas teigė, kad su miesto viešosios tvarkos pažeidimais bus bandoma kovoti aktyviau.

„Savivaldybė skirs lėšų geresnių stebėjimo kamerų įrengimui, jos filmuos realiu laiku, suksis 180 laipsnių kampu, informacija apie pažeidimus bus perduodama atsakingoms institucijoms, bus samdomas žmogus, stebėti kameras“, – pasakojo E. Kuturys.

Tokių kamerų mieste įrengimas ir papildomas etatas trims metams Savivaldybei kainuos apie 170 tūkst. eurų.

Viešąją tvarką mieste užtikrinantys pareigūnai pabrėžė, kad visuomet, pamačius negeroves, reikėtų pranešti bendruoju pagalbos telefono numeriu 112. Gyventojams, bijantiems ar nenorintiems prisistatyti, tai padaryti tikrai nėra būtina, galimas ir anonimiškumas.

 

Visą diskusijos vaizdo įrašą galite žiūrėti čia:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 314 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,