Mano Gargždai



Į Priekulę viliojo šiupinio virimo čempionatas (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Sandros Vaičienės nuotr. Sandros Vaičienės nuotr.

Šeštadienį Priekulės turgaus aikštė dūzgė lyg bičių avilys ir kvepėjo gardžiausiais kvapais. Žiema iš čia varyta ne prisikirtus blynų, o skanaujant tradicinio Mažosios Lietuvos Užgavėnių patiekalo – šiupinio.

 

Dėl skaniausio, išvaizdžiausio šiupinio virėjų vardo šiame čempionate varžėsi net 14 komandų.  Septynios jų – iš Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių: Mažeikių, Kauno, Švenčionių, Biržų, Vilkaviškio, Pagėgių, Alytaus. Taip pat dalyvavo komandos iš Šilutės ir Plungės rajonų, Klaipėdos rajono Agluonėnų, Brožių, dvi Priekulės, Drevernos bei Derceklių komandos.

Kuris šiupinys skaniausias, atsižvelgiant ir į jo išvaizdą, tekstūrą bei ingredientus, sprendė komisija – nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas, vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ pirmininkė Raimonda Damulienė bei pagrindinį prizą – namų kiną – įsteigęs verslininkas Alfredas Šaulys.

Šventės dalyviai galėjo paskanauti ir dar vienu, ne konkursiniu šiupiniu – pagal Priekulės seniūnės Daivos Bliūdžiuvienės receptą – prie kurio virimo triūsė kone visa Priekulės seniūnijos darbuotoju komanda. „Per mažą puodą privirėm, nieko nebeliko“, – šypsojosi seniūnijos sekretorė Olga Simonaitytė.

Prie šiupinio puodo seniūnė stovėjo ir antradienį, kuomet jį virė pagal V. Sako surastą tradicinį Priekulės receptą, o procesą filmavo LRT televizija. Čempionate dalyvavusios komandos buvo kviečiamos į šventę atsivežti būtent pagal savo regiono tradicijas verdamo šiupinio receptus.

 „Šiandien svečius norėjome pavaišinti kitokiu šiupiniu, kuris mūsų šeimoje gal ir nėra labai dažnas, bet tikrai pasiilgtas patiekalas. Viso recepto neišduosiu, tačiau vienas iš svarbiausių jo ingredientų – natūraliai rauginti kopūstai. Leidau sau paeksperimentuoti ir dėl papildomų prieskonių, kuriuos kas kartą keičiu pagal tai, kokio skonio norisi – rūgštesnio, saldesnio ar aštresnio“, – pasakojo D. Bliūdžiuvienė.

Iniciatyvaus seniūnaičio Aibulat Sarybajev padrąsinti, draugiškai šiupinį virti pabandė ir susivienijusi I-osios ir II-osios Priekulės komandos, kurios sutiko išduoti ir slaptą, kiekvieną patiekalą itin gardžiu padarančią sudedamąją dalį.

„Verdant reikia galvoti apie tuos žmones, kuriuos norėsi pavaišinti“, – prie puodo stovinčiam vyrui Romui antrino Grata Matusevičienė.

 Sudalyvauti čempionate sugalvojo poros kaimynai iš Priekulės II kaimo, o tuomet idėjos įgyvendinimas įsisuko kaip reikiant – prisijungė ir visi seniūnaičiai. Pasiruošimas vyko rimtai: likus savaitei iki varžybų, būsimos komandos nariai išsivirė šiupinį ir visi kartu diskutavo, kaip patobulinus jo skonį.

Linksmai nusiteikusios puodus maišė ir svečių iš Punios (Alytaus r.) bei Traksėdžių bendruomenės (Šilutės r.) komandos. Pastarosios virėjai išduoti slapto savo šiupinio ingrediento nesutiko, tačiau juokavo, kad geriausiai šiupinį verda vyrai. Punios seniūnas Gintautas Laukaitis lyg juokais, lyg rimtai kalbėjo, kad miestelio bendruomenė į Priekulę atvyko vedini iššūkio, ir šiupinį virs pirmą kartą, pagal medžiotojų receptą – iš šernienos.

Kol komandos maišė puodus, susirinkusiuosius į šventę linksmino gausus būrys persirengėlių, įvairiais gardumynais bei rankdarbiais viliojo prekybininkai, o drąsiausieji lindo ir į aikštės viduryje pastatytą garuojantį kubilą.

Komisijai išragavus visus šiupinius, paaiškėjo, kad skaniausią jų išvirė svečių iš Labanoro komanda (Švenčionių r.).

 

Šventės šėlsmas Priekulėje – organizatorių vaizdo įrašuose:

 

Šventės akimirkos – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 286 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,