Mano Gargždai



Aistros diena

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi fotografija Asociatyvi fotografija

Šiandien minima Tarptautinė kalnų ir Pasaulinė tango diena. Abi progos itin aistringos – juk pajautę aistrą kalnams nebegali nustoti jais žavėjęsi, o apie tango aistrą turbūt net pasakoti nereikia.

Vis dėlto, keletas sakinių apie vieną gražiausių pasaulio šokių ir muzikos stilių. Tango šokis gimė Lotynų Amerikoje – Argentinoje ir Urugvajuje.

Lotyniškai tango reiškia liečiu. Be jokios abejonės, joks tango neapsieis be itin artimo šokėjų kontakto. Tai aistringas šokis, pasakojantis apie geismą, pavydą, net pyktį.

Tango diena gruodžio 11 švenčiama nebe reikalo. Tą dieną yra gimusios didžiausios tango žvaigždės – Karlosas Gardelis ir Chulio de Karo.

K.Gardelis buvo prancūzas, su mama vaikystėje perskėlęs gyventi į Argentiną. Iš pradžių muzikalus jaunuolis baruose dainuodavo liaudies dainas, bet taip muzikuodamas jis tapo tango dainos žanro pradininku.

Ch. De Karo taip pat buvo muzikantas bei kompozitorius. Per keletą dešimtmečių jis įrašė 420 kūrinių, tarp kurių buvo ir ne viena tango kompozicija.

 

Duoklė kalnams

Garsus dainininkas Vladimiras Visockis yra pasakęs, jog už kalnus gražesni tik kalnai, kuriuose nebūta.

Iš tiesų, kartą užkariavę viršūnę, kalnų mylėtojai paprastai be savo aistros kalnams gyventi nebegali.

Didžiausi pasaulio kalnai yra Himalajai. Azijoje iškilusių kalnų ilgis siekia beveik pustrečio tūkstančio kilometrų ilgį, jų plotis – iki 350 kilometrų. Kad savo teritorijoje turi Himalajus, gali didžiuotis Kinijos, Indijos, Nepalo ir Pakistano valstybės.

Aukščiausia Himalajų viršūnė yra Everestas arba Džomolungma. Šios viršūnės aukštis siekia beveik 9 kilometrus – 8 tūkst. 851 metrą.

Mokslininkai mano, jog Himalajai vis dar kyla – tai patvirtina žemės drebėjimai.

Lietuva garsi savo nuostabiomis lygumomis, bet kalnais pasigirti negali. Aukščiausia Lietuvos kalnas ar net labiau kalva yra Aukštojas. Jo aukštis – 293 metrai su trupučiu. Šis kalnas stūkso netoli Juozapinės kalvos, kuri iki šiol vadinta aukščiausia mūsų šalyje. 

 

Vardadieniai ir datos

Šiandien su vardadieniu pasveikinkite Artūrą, kurio vardas keltų kalba reiškia stiprus, kaip lokys. Taip pat Tautvaldą – valdantį tautą, Aistę, kurios vardas kilo iš genties pavadinimo bei Dovydą. Jo vardas hebrajiškai reiškia mylimas.

1894 metais Paryžiuje surengta pirmoji pasaulinė automobilių paroda, kurioje dalyvavo devynios firmos.

1936 metais Didžiosios Britanijos karalius Edvardas VIII atsisakė sosto, nes parlamentas ir Bažnyčia nepritarė jo norui vesti du kartus išsiskyrusią mylimąją iš Amerikos.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 180 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,