Mano Gargždai



Drevernos uostelyje laisvų vietų laivams nebėra: bus įrenginėjama dar viena krantinė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Dreverna. Andriaus Kundroto nuotr. Dreverna. Andriaus Kundroto nuotr.

Drevernos mažųjų laivų uostas – paklausus ir mėgstamas. Tai įrodo ne tik 2016 metais sulaukti 43 tūkst. lankytojų, bet ir iki 2018 m. balandžio mėnesio pabaigos navigacijos sezono metu rezervuotos visos 74 uosto vietos. Vienas iš Drevernos uosto populiarumą ir ateityje lemsiančių faktorių – saugus įplaukimo kanalas ir nuolat prižiūrimas vandens kelias Dreverna–Juodkrantė.

 

Vandens kelias, kaip ir bet kuris kitas kelias, užtikrinant laivų saugumą, turi būti prižiūrimas nuolat, todėl šiuo metu Klaipėdos rajono savivaldybės administracija perka vidaus vandens kelio Dreverna–Juodkrantė eksploatavimo ir priežiūros 2017 metų navigacijos sezonui paslaugas. Navigacijos trukmė – 154 paros: nuo gegužės 15 d. iki spalio 15 d. Vidaus vandens kelio ilgis – 7,3 km. Eksploatuojamo kelio projektiniai matmenys: gylis – 1,2 m (prie Drevernos uosto matuoklės nulio), plotis – 25 m.

Eksploatuojamame vandens kelio ruože planuojama pastatyti preliminariai 13 šviečiančių navigacinių ženklų, kad būtų užtikrinta nepertraukiama saugi laivyba navigacijos sezono metu. Taip pat, siekiant išlaikyti projektinius vandens kelio matmenis, jo gylį, plotį, bus reguliariai vykdomi reikiamos apimties vagos valymo ir povandeninių kliūčių šalinimo darbai. Atsižvelgiant į vandens lygį ir kitas aplinkybes, bus nuolat prižiūrimos navigacinių ženklų pastatymo vietos, o esant reikalui, bus pastatomi ir papildomi navigaciniai ženklai. Visi jie bus apžiūrimi ne rečiau kaip kartą per savaitę, o esant poreikiui dėl vėjo, štormo ar kitų gamtinių sąlygų, ir dažniau.

 

Šventosios uosto likimas negresia

Tam kad būtų užtikrinta nepertraukiama saugi laivyba, o Drevernos mažųjų laivų uosto neištiktų Šventosios uosto, kuris nuolat užnešamas smėliu, likimas, dar praėjusiais metais Drevernos mažųjų laivų uosto kanalas buvo išvalytas ir rizikos laivams įplaukiant į Drevernos mažųjų laivų uostą 2016 metų navigacijos sezono metu nebuvo. 2016 metais už 14,8 tūkst. eurų buvo atlikti vandens kelio valymo darbai. Juos atliko VĮ Vidaus vandens kelių direkcija. Kanalo gylis – 1,2 m. Tai projektinis gylis, kurio didinti negalima dėl aplinkosauginių reikalavimų, natūralios kanalo vagos.

Natūralus, numatytas kanalo gylis gali būti iki 1,2 m nuo nulinio vandens lygio. Tai reiškia, kad vykstant vandens svyravimams – keičiasi ir vandens kelio gylis. Kadangi vandens kelio ar įplaukimo kanalo gilinimas negalimas, vykdant priežiūros darbus stengiamasi palaikyti natūralų 1,2 m gylį. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad Drevernos mažųjų laivų uostas yra skirtas būtent mažųjų ir irklinių laivų laivybai, todėl didelių jachtų priimti negali.

 

Planuojama įrengti dar vieną krantinę

Nuo praėjusių metų pavasario Drevernos mažųjų laivų uostu bei čia teikiamomis turizmo paslaugomis rūpinasi UAB „Hortivita“. Įmonė, laimėjusi Klaipėdos rajono savivaldybės skelbtą koncesijos konkursą, buvo paskirta šio uosto operatore ir į teritorijos plėtrą jau investavo apie 340 tūkst. eurų. Artimiausiuose uosto operatoriaus planuose – dar vienos krantinės įrengimas, kur atsirastų papildomos 40 vietų mažiesiems laivams. Planuojama, kad krantinės įrengimo darbai prasidės dar 2017 metais. Taip pat šią vasarą lankytojams uoste bus pasiūlytos ir naujos paslaugos bei pramogos – čia veiks kempingas, kavinė, bus pardavinėjama vietoje rūkyta žuvis ir vietoje gaminama žuvienė, nuomojami vandens dviračiai, valtys, baidarės ir kanojos, organizuojami vandens turizmo žygiai. Kaip ir praeitais metais, penktadieniais, šeštadieniais bei sekmadieniais jau net 3 kartus per dieną kursuos keleivinis keltas Dreverna–Juodkrantė–Dreverna.     

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 160 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,