Mano Gargždai



Bendruomenėms pokyčius pristatė Seimo narė

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Seimo narė Guoda Burokienė. Simos Ulvikienės nuotr. Seimo narė Guoda Burokienė. Simos Ulvikienės nuotr.

Penktadienį, kovo 24-ąją, Klaipėdos rajone lankėsi ne tik žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, bet ir Seimo, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narė Guoda Burokienė. Seimo narė susirinkusiems bendruomenių atstovams pristatė būsimus pokyčius šioje srityje.

 

G. Burokienė informavo, kad vėl bus vykdoma Vietos bendruomenių tarybų programa. Taip pat buvo priimtas įstatymas, kuris bendruomenes įpareigos pirkiniams nuo 10 tūkst. eurų vykdyti viešuosius pirkimus.

Nors Seime ir būta daug diskusijų dėl atskiro Bendruomenių įstatymo, jo visgi atsisakyta.

„Mūsų iniciatyva bendruomenės įtraukiamos į Savivaldos įstatymą ir jų balsas ir galios bus tolygios su seniūnaičiais“, – sakė G. Burokienė.

Seniūnaičių rinkimai nuo kitų metų taip pat bus kitokie – vyks tiesioginis balsavimas. Jos teigimu, dar yra dėliojama, kokius kriterijus turės atitikti savivaldoje norinčios dalyvauti bendruomenės.

G. Burokienė trumpai apžvelgė Vyriausybės priemonių plane su bendruomenių veikla susijusias priemones, kurių numatyta ne mažiau kaip 20.

Viena iš didžiausių naujovių – planuojama, kad pageidaujančioms bendruomenėms turi būti perduotas socialinių paslaugų paketo vystymas.

„Bendruomenės žino apie tuos žmones, kurie yra šalia jų, kam labiausiai reikia pagalbos“, – socialinės atskirties mažinimo naudą, pasitelkiant bendruomenes, įvardijo Seimo narė.

Politikė pastebėjo, kad ne visos bendruomenės tai gali ar nori daryti. Visgi, numatyta, kad iki 2030 m. net 15 proc. tokių socialinių paslaugų vykdyti turės pageidaujančios bendruomenės (dabar yra 1 proc.).

„Bus parašyta, kad pirmiausia Savivaldybė paslaugas turės pirkti iš bendruomenių. Nuo liepos 1 d. Savivaldybė negali steigti naujų įmonių prieš tai apklausos būdu neišsiaiškinusi, ar nėra regione tokią pat veiklą vykdančių įmonių“, – pokyčius vardijo G. Burokienė.

 

Susitikimo dalyviai. S. Ulvikienės nuotr.

 

Priemonių plane, pasak Seimo narės, akcentuojamas kultūros stiprinimas regionuose. Šiam tikslui ir toliau bus vykdomas mažųjų kultūros sostinių projektas. Numatomos ir tam tikros priemonės jaunimo pritraukimui į regionus, pavyzdžiui, regionuose pirmąjį būstą perkančiai šeimai numatyti ženklūs palengvinimai. G. Burokienės teigimu, taip pat daug dėmesio bus skiriama naujoms verslo pradžioms regionuose, švietėjiškai veiklai.

Seimo narė atkreipė dėmesį ir į kitas Lietuvos problemas, su bendruomenių atstovais diskutavo apie emigraciją, pilietinio aktyvumą stoką, patyčias, žiniasklaidą, Lietuvos įvaizdį pasaulyje, „Brexit“ įtaką, pasikeitimus po 2020 m. ir kt., atsakė į iškilusius klausimus.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 214 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,