Logo
 Spausdinti šį puslapį

Paskirstytos Tarptautinių projektų programos lėšos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybės bendruomenės, įstaigos vykdo įvairius tarptautinius projektus, mezga ryšius su užsienio kolegomis, vyksta į konkursus, semiasi patirties. Savivaldybė tarptautiniams projektams kasmet skiria lėšų iš Tarptautinių projektų programos. Su Klaipėdos rajono savivaldybės vicemere, Tarptautinių projektų programos valdybos pirmininke Rūta Cirtautaite kalbamės, kokiems projektams Savivaldybė šiemet skyrė paramą.

 

Kiek paraiškų sulaukta?

Šiemet Tarptautinių projektų programos valdyba sulaukė 13 paraiškų. 3 iš jų neatitiko programos įgyvendinimo tvarkos aprašo. Stengiamės objektyviai vertinti kiekvieną projektą, išsiaiškinti jo naudą bendruomenei. 10 pareiškėjų, atitikusių reikalavimus, prašė paramos už beveik 23 tūkst. eurų. Tačiau programos biudžetas – 8 tūkst. eurų, o maksimali parama vienam projektui – 2 tūkst. eurų. Taigi teisingai paskirstyti lėšas ir nenuskriausti nei vieno pareiškėjo – darbas, reikalaujantis pastangų. Skirstydami lėšas, atsižvelgiame, ar projektai atitinka numatytus prioritetus. 

 

Kokie tie prioritetai?

Yra išskirti 4 prioritetai. Pareiškėjai turi būti nevyriausybinės organizacijos, viešosioms įstaigoms parama pagal šią programą nėra skiriama. Papildomą balą gauna projektai, kurių metu bendradarbiaujama su savivaldybės tarptautiniais partneriais, tęstiniai projektai bei projektai, kurių tarptautinės veiklos vykdomos Klaipėdos rajone.

 

Kokie projektai sulaukė Savivaldybės paramos?

Po 1 tūkst. eurų skyrėme Dauparų bendruomenei bei Gargždų „Minijos“ progimnazijai.  Dauparų bendruomenės vykdomas tęstinis projektas „Dalinamės patirtimi tarp pietų ir vakarų“ suteiks jaunuoliams galimybę dalintis gerąja patirtimi, susipažinti su tarptautinių programų ir savanorystės galimybėmis. „Minijos“ progimnazijos tęstiniu projektu „Daugiakultūrinis bendravimas: stereotipų laužymas“ siekiama skatinti toleranciją, pagarbą kitai kultūrai, kovojant su išankstiniais stereotipais.

920 eurų skyrėme Endriejavo pagrindinei mokyklai, kuri vykdys projektą „Mokykis ir žaisk su IT“. Projekto tikslas – sukurti skaitmenines mokymosi priemones, palengvinančias  pabėgėlių, imigrantų ir specialiųjų  poreikių bei skirtingų gebėjimų mokinių mokymąsi ir integraciją. Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centrui skirta 900 eurų vykti į tarptautinius moksleivių stendinio modeliavimo konkursus.

Po 880 eurų skirta Jono Lankučio viešajai bibliotekai bei Gargždų muzikos mokyklai. Biblioteka vykdys projektą „Etnoknyga“, kurio metu skatins bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Ukrainos jaunimo, supažindins juos su šalių istorija, kultūra, gamta, tautiniais ir etniniais ypatumais. Gargždų muzikos mokyklos auklėtinė saksofoninkė Beatričė Gadeikytė dalyvaus tarptautiniame konkurse „Puškinsax“ Rusijoje.

Po 660 eurų skirta Kvietinių bendruomenės centrui ir Agluonėnų pagrindinei mokyklai. Kvietinių bendruomenės folklorinis kolektyvas „Kvėitys“ ruošiasi dalyvauti tarptautiniame folkloro festivalyje Bulgarijoje. Agluonėnų pagrindinėje mokykloje vyks tęstinis projektas „Raktai į ateitį – ilgalaikės žinios ir inovatyvus mokymasis“, kurio metu mokiniai ir mokytojai turės galimybę pristatyti rajoną, savo mokyklą ir Lietuvos švietimo sistemą užsienio šalyse.

600 eurų skirta Gargždų sporto mokyklos auklėtinio Karolio Stonkaus dalyvavimui jaunių iki 17 metų pasaulio sunkiosios atletikos čempionate Bankoke. 500 eurų skirta Jakų bendruomenės centrui, kuris planuoja vystyti jau užmegztus ryšius ir stiprinti bendradarbiavimą su Vokietijos grupe „Frauen helfen Frauen Emsland e. V.“ 

 

Kaip manote, ar šie tarptautiniai projektai bus naudingi bendruomenėms, rajonui?

Tarptautinis bendradarbiavimas ne tik leidžia dalintis gerąja patirtimi projektų dalyviams, bet ir garsina Klaipėdos rajoną. Be abejo, mūsų rajoną reikia tinkamai pristatyti. Norėčiau paraginti mokyklų, bendruomenių atstovus drąsiai kreiptis į Turizmo informacijos centrą, gidus, kurie gali mūsų kraštą užsienio svečiams pristatyti profesionaliai ir įvairiomis kalbomis, rekomenduoti įdomius maršrutus. Norėtųsi, kad svečiai būtų apgyvendinami rajone, o ne kitose savivaldybėse. Turime daug sodybų, maitinimo įstaigų, edukacinių erdvių, kurias reikia išnaudoti, pristatyti užsieniečiams. Manau, kad tokios edukacinės programos, kaip „Žuvies kelias“ paliktų teigiamą įspūdį svečiams ir po to jie sugrįžtų kaip turistai.

Su valdybos nariais aptarėme, kad projektais, kuriems skiriama Savivaldybės parama, turėtų būti skatinamas jaunimas. Taip ne tik plečiamas jų akiratis, bet ir mokoma pristatyti savąjį kraštą, didžiuotis savo šalimi, o kitų kultūrų pažinimas padeda suvokti ir savų tradicijų unikalumą. Suaugę, dirbantys žmonės turėtų būti supratingi: jie gali ieškoti ir kitų galimybių vykti į užsienį, nes kartais kyla abejonių, ar kelionės išties reikalingos ir naudingos bendruomenei, ar tai tik galimybė pailsėti už mokesčių mokėtojų pinigus.

Gauname daug laiškų, skambučių, kai Savivaldybės prašoma skirti paramą pavieniams asmenims, kurie nori vykti į konkursus, festivalius užsienyje. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad taip paramą galime skirti tik itin išskirtinais atvejais. Savivaldybės lėšos yra numatytos biudžete, o parama skirstoma per įvairias programas, pavyzdžiui, Tarptautinių projektų, Tradicinių religinių bendruomenių ir bendrijų rėmimo, Jaunimo politikos plėtros, Visuomenės sveikatos rėmimo  programas ir kt. Savivaldybė organizuoja ir įvairius konkursus, per kuriuos skirstoma parama, pavyzdžiui, Kūno kultūros ir sporto projektų dalinio finansavimo, Kultūros projektų, Jaunimo kūrybiškumo skatinimo ir pan. Kviečiu domėtis programomis, konkursais, sekti informaciją vietinėje spaudoje bei Savivaldybės internetiniame puslapyje ir, žinoma, nepamiršti teikti paraiškų gauti finansavimą. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,