Mano Gargždai



Tvarkyti viešąsias erdves kviečia jubiliejinė akcija „Darom“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

„DAROM! Ir gamta tau padėkos!“ – šiuo šūkiu akcijos organizatoriai primena, kad atėjo pavasaris ir startuoja jubiliejinė nacionalinė tvarkymosi akcija „Darom 2017“, kuri kviečia visus Lietuvos žmones balandžio 22 d. 10 val. prisidėti prie viešųjų erdvių tvarkymo jau dešimtą kartą. „Darom“ pagrindinis tikslas – atkreipti dėmesį į aplinkosaugos problemas Lietuvoje bei visame pasaulyje ir skatinti savanorystės, bendruomeniškumo ir pilietiškumo jausmą. 

 

Klaipėdos rajone per 10 metų – daugiau kaip 10 tūkst. tvarkytojų

„Darom“ arba „Let's do it World“ – tarptautinė aplinkosaugos organizacija, kuri vienija daugiau kaip 100 pasaulio valstybių. Lietuva yra ta šalis, kurios organizacija „Darom“ yra sukaupusi didžiausią patirtį, suburiant šeimas ir bendruomenes bei organizuojanti kasmetines masines aplinkos tvarkymo talkas. Organizacija skaičiuoja, kad Lietuvoje per 10 metų buvo surinkta virš 40 tūkstančių tonų atliekų ir dalyvavo virš 1 milijono žmonių, o Klaipėdos rajone iš viso surinkta apie 450 tonų atliekų ir labiausiai prišiukšlintos vietos sulaukė virš 10 tūkstančių tvarkytojų.

„Darom“ akcijos pradžia buvo labai sunki ne tik Klaipėdos rajone, bet ir visoje Lietuvoje, kadangi akcijos iniciatoriai susidurdavo su begale iššūkių, kai nuolat tekdavo įrodyti, kodėl „Darom“ reikia.

„Pirmosios dvi akcijos „Darom“ įvyko tik Gargžduose, kur sulaukėme gal 50 tvarkytojų, kadangi tai buvo nauja iniciatyva, naujas judėjimas ir žmonės sunkiai tą priėmė. Tačiau nenuleidome rankų ir jau trečiaisiais metais Klaipėdos rajone dalyvavo visos seniūnijos, kurios nurodė virš 120 tvarkomų taškų, juose surinkome 94 tonas atliekų. Kasmet „Darom“ socialinis ženklas vis stiprėjo ir tapo žinomas jau kiekvienam. Žmonės patys ieškojo organizatorių, norėdami tvarkyti viešąsias erdves, miškus, pakeles, vandens telkinių pakrantes, todėl tvarkytojų skaičius ženkliai išaugo. Keletą metų tvarkomų teritorijų nemažėjo, o surenkamas atliekų kiekis išlikdavo panašus – apie 100 tonų (daugiausia buvo surinkta 2011 m. – 120 t). Tačiau paskutiniais metais pastebėjome tendenciją ir Klaipėdos rajone, ir visoje Lietuvoje, kad surenkami atliekų kiekiai ženkliai sumažėjo (Klaipėdos rajone – apie 20 t), o žmonių dalyvauja panašiai visada tiek pat, jei geras oras, susirenka ir daugiau. „Darom“ daugiau tapo ne atliekų rinkimo akcija, bet bendruomenių, organizacijų, miesto ar kaimo žmonių tradicine talka, virtusi priežastimi susitikimui, pabendravimui, tolimesnių darbų aptarimui, nes dauguma daro iškylas ar užsiima kitokiomis pramogomis,“ – pasidalino prisiminimais Klaipėdos regiono „Darom“ vadovė Agnė Zabrynaitė, organizuojanti akciją nuo pirmųjų metų.

Pamažu „Darom“ savanoriais kasmetinėje talkoje tapo ne tik gyventojai, šeimos, bendruomenės, bet ir valstybinės institucijos, verslo įmonės, nevyriausybinės organizacijos, švietimo įstaigos, politikai, žiniasklaidos priemonės. Džiugu, kad prie „Darom“ organizacijos jungiasi atskirų sričių Lietuvos ir užsienio ekspertai.

„Darom“ organizatoriai džiaugiasi, kad galėjo prisidėti prie teigiamų pokyčių įvairiose aplinkosaugos srityse. Tai buvo ilgas ir nuoseklus darbas, tačiau rezultatą pastebi ne tik organizatoriai, bet ir žmonės, kurie kasmet eina rinkti šiukšlių. O sukaupta patirtimi jau nuolat yra prašoma pasidalinti su darželiais, mokyklomis, organizacijomis, todėl „Darom“ komanda žengė kitą žingsnį ir pradėjo vesti pamokas apie atliekų tvarkymą, tendencijas, rūšiavimą.

 

Rajone tvarkys virš 70 vietų

Klaipėdos rajone akcijos „Darom 2017“ organizatoriai kviečia visus prisijungti tvarkymui balandžio 22 d. 10 val. Visi tvarkymo taškai skelbiami www.mesdarom.lt  ir Klaipėdos rajono savivaldybės www.klaipedos-r.lt puslapyje. Visas su akcija susijusias naujienas galite sekti „Facebook“ paskyroje Darom Gargždai-Klaipėdos rajonas. Iki šios dienos yra numatyta sutvarkyti virš 70 vietų, tačiau žmonės pastebi netvarkingas teritorijas, jas registruoja ir imasi iniciatyvos jas tvarkyti, todėl taškų skaičius tikrai dar negalutinis. Akcijos „Darom“ organizatoriai kviečia kuo aktyviau registruotis jau paskelbtuose taškuose arba radus naujų prišiukšlintų vietų apie jas informuoti.

Organizatoriai primena, kad surinktos atliekos, kurios turi būti sudėtos į „Darom“ raudonos spalvos maišus, bus išvežtos tik iš užregistruotų taškų. Klaipėdos rajono savivaldybė rūpinasi, kad „Darom“ akcijos metu visos surinktos šiukšlės būtų išvežtos pagal numatytą grafiką. Tvarkymo taškuose bus išdalinti maišai. Pirštinių skirta nėra daug, todėl akcijos dalyvių organizatoriai prašo atsinešti savas.

Šiais metais bus renkamos ne tik šiukšlės, bet ir sodinami medeliai Jakų parke, Ginduliuose, Priekulės Vingio parke. Taip pat Jakuose bus tiesiami takeliai parke, valoma teritorija nuo menkaverčių krūmų, o Sudmantuose planuojama išlyginti parko teritoriją, pasėti žolę. Ginduliuose – užbaigti scenos gamybą, perdažyti inventorių esantį stadione. Radailiuose bendruomenė aktyviai tvarkys nuleistos Laukžemio užtvankos pakrantes. Po talkos Sendvario seniūnijoje bus rengiamas draugiškas suneštinis „kavageris“. Priekulėje Vingio parke bus sodinami medeliai garbingiems miestelio gyventojams atminti bei perdažomos medinės parko skulptūros. Pastebėta, kad per kelis metus po akcijos „Darom“ susiformavo graži tradicija po darbų greitai neišsiskirstyti, bet kuo įdomiau praleisti laiką gamtoje su savo miestelėnais, kaimynais, draugais. Dažniausiai po akcijų bendraujant tarpusavyje gimsta ir daugiau naujų idėjų, kaip galima pagerinti bei pagražinti savo miestelio ar kaimelio aplinką. Endriejavo seniūnija su bendruomene po talkos planuoja pasibuvimą prie laužo ir tuo pačiu paminės gražią kaimo šventę – Jurgines bei Ganiavos pradžią.

Gargžduose bus tvarkomas miesto parkas, Minijos upės pakrantės, o Gargždų bendruomenė tvarkys narcizų sodą. „Darom“ kviečia prisidėti prie akcijos visus: moksleivius, studentus, organizacijas, bendruomenes, įmones, politikus – visus, kurie yra neabejingi akcijai ir jos puoselėjamoms vertybėms. Tvarkytinų vietų sąrašas.

 

Kviečia siūlyti projektus

„Darom“ šiais metais startuos ir su 1000 projektų, siekiant pagerbti 100 nepriklausomos Lietuvos metų. Jau dabar visi norintys puslapyje mesdarom.lt gali registruoti savo projektą, kurį norėtų realizuoti, tačiau neturi tam reikiamos paramos, išteklių.

Kokius projektus galima siūlyti? Įvairiausius! Sritys gali apimti ne tik aplinkosaugą, bet ir kultūrą, sportą, socialinę veiklą, pilietiškumą. Keli projektų pavyzdžiai: pastatyti spektaklį, filmą ar skulptūrą, suorganizuoti linksmųjų estafečių varžybas šeimoms, įrengti paplūdimio tinklinio aikštelę, nudažyti suoliukus, sutvarkyti miestelio parką ir t.t. Svarbiausia, kad projektas būtų su gera intencija – palikti teigiamą pėdsaką Lietuvos ir jos gyventojų istorijoje! Tad kviečiame nedelsti ir nedvejojant užregistruoti savo projektą!

Taip pat jau galite ieškoti specialių „Darom“ maišų visuose didžiuosiuose prekybos centruose. Maišai pagaminti iš 100 proc. perdirbto plastiko žaliavos, dideli ir stipresni nei įprasti, todėl juos galėsite naudoti ir tvarkydami savo namus, sodus. Pirkdami šiuos maišus prisidėsite prie „Darom“ organizacijos iniciatyvų įgyvendinimo.

„Darom“ akcijos organizatoriai visam regionui dovanoja baigiamąjį koncertą, kuris vyks Klaipėdos mieste po tvarkymosi darbų. Daugiau informacijos rasite „Facebook“ paskyroje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 357 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,