Logo
 Spausdinti šį puslapį

Priekulės architektūrinį veidą paryškins žibintai (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Žibintų pristatymas. S. Vaičienės nuotr. Žibintų pristatymas. S. Vaičienės nuotr.

Mažoji Lietuvos kultūros sostinė Priekulė metų gale turėtų nušvisti neįtikėtina istoriją ir paveldą saugančia šviesa. Pagrindinėje miestelio arterijoje  – Klaipėdos gatvėje, ant kai kurių  pastatų, parkeliuose ir kitose viešose erdvėse planuojama kabinti ir statyti stilingus, miesto architektūrinį veidą paryškinančius žibintus, kurie turėtų tapti ir miestelio traukos objektais. Žibintų apšviestos Priekulės vizija vakar pristatyta miestelio bendruomenės namuose. Tačiau tam, kad idėja taptų realybe, reikalinga visų miestelio gyventojų ir verslininkų pagalba.

 

Miesto istoriją nušviečia kitu kampu

Kodėl miestą norima puošti žibintais? Pasak Priekulės seniūnės Daivos Bliūdžiuvienės, kol gimė pirmasis keliaujančių šviesos stočių renginys, ne kartą teko rinktis Priekulės kultūros centre ir ne vieną valandą diskutuoti. Rudens pabaigos dienos – trumpos ir tamsios, tad net dienos vidury jau tekdavo degti šviesas. Ir kaip tik tuo metu kažkam gimė mintis, kad iš pagrindinio Mažosios kultūros sostinės simbolio Priekulėje – garvežio, turėtų sklisti šviesa, vieną po kito uždeganti žibintus ir gatvėse – galinčius nešti kultūrą ir istoriją į kiekvieną kiemą ir širdį.

Ėmė rastis pirmieji, interjero dizainerių, Priekulėje gyvenančių Jolantos ir Artūro Rudaičių kurti dideli, kubo formos šviečiantys žibintai, puošti sepija spausdintomis senomis nuotraukomis. Du tokie žibintai iš aliuminio rėmo ir baklito audinio su rašytojos Ievos Simonaitytėmis nuotraukomis džiugina miestelėnus greta I. Simonaitytės memorialinio muziejaus ir Priekulės bendruomenės namų, kuriuose šiemet jau vyko ne vienas rašytojos gimimo metinėms paminėti skirtas renginys.

Priekulėje gimusi ir augusi Jolanta Rudaitienė neslėpė, kad prisidėjus prie projekto vykdymo savo mintimis ir idėjomis, jai teko maloniai nustebti – gimtąjį miestą moteris atrado tarsi iš naujo. Todėl tikimasi, kad įgyvendinus kūrybinius planus, miestas taptų nauju traukos objektu ir čia negyvenantiems – norėtųsi užsukti į Priekulę puodeliui kavos, pasivaikščioti ir pasidairyti.

Interjero dizaineriai siūlo Klaipėdos gatvėje ant pastatų kabinti po du nuo 40 iki 70 cm aukščio žibintus iš aliuminio ir stiklo, o greta jų – ir stilingas lenteles dvejomis kalbomis, pasakojančiomis pastato istoriją. Medžiaga šiems aprašymams jau renkama – pagalbos kreiptasi į Mariją ir Martyną Purvinus.

Priekuliškių vizijoje šie žibintai susilietų į vientisą alėją, taip tarsi tapdami miestelio jungiamuoju tašku. Vieno tokio žibinto kaina siekia 30 eurų.

 

Ypatinga atrakcija – ir vaikams

Prie visuomeninių pastatų, tokių kaip poliklinika, katalikų ir evangelikų liuteronų bažnyčios ir kitų, planuojama įrengti jau matytų kubo formos žibintų kompozicijas, kuriose taip pat atgimtų miestelio erdvių ir pastatų istorija, veidai ir žmonės.

Skverelyje, kuriame įrengta vaikų žaidimo aikštelė, svarstoma galimybė pastatyti spalvingą ir galbūt netgi judančia animacija viliosiantį žibintą kubą.

Šio stiliaus žibintų formatas dvejopas: vienus planuojama gaminti metro ir metro, kitus – metro penkiasdešimties ir metro penkiasdešimties dydžio.

 

Prašo verslininkų ir gyventojų pagalbos

Tačiau įgyvendinant Priekulės, kaip šviečiančių žibintų miestelio viziją, susiduriama su keliomis problemomis. Viena jų – seniūnija negali savo lėšomis kabinti žibintų ant privačių pastatų, dalyje kurių veikia įvairios verslo įmonės. Todėl viešai kreipiamasi į verslo žmones, prašant juos prisidėti prie šios idėjos ir padėti kurti architektūrinį miesto vientisumą ir padaryti jį dar patrauklesnį visiems, ieškantiems naujų vietų laisvalaikiui leisti.

Be to, pasak seniūnės, jau ima trūkti ir dideliems kubo formos žibintams reikalingų senų, įdomių ir dar niekam neregėtų nuotraukų iš miesto gyvenimo. Todėl visų gyventojų prašoma „pasirausti“ savo nuotraukų albumuose ir galbūt bus atrasta neregėtų „deimantų“.

Susitikimo metu padėtas ir baigiamasis taškas Priekulės bendruomenės namuose veikusios keramikos žibintų parodos „Švytėjimas“ uždaryme. Susirinkusieji balsavo už vieną iš penkių eksponuotų žibintų. Žibintu nugalėtoju išrinktas priekuliškės Laimos Stankutės sukurtas retro stiliaus kūrinys su Priekulės miestelio pastatų architektūriniais fragmentais.

 

Keramikos žibintų parodos „Švytėjimas“ uždarymas – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,