Mano Gargždai



Vairuotojai privalės mokėti taupyti

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr. Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr.

Nuo kitų metų būsimųjų vairuotojų laukia dar vienas išbandymas - egzamino metu su kitais įgūdžiais jie privalės pademonstruoti, ar moka vairuoti taupiai.

Pokyčių priežastis - Europos Sąjungos direktyva, kuri valstybes nares pernai įpareigojo tikrinti saugaus ir taupaus vairavimo įgūdžius.

Direktyvoje nustatyta, kad per egzaminą vairuotojai turi pademonstruoti ne tik saugaus, bet ir taupaus vairavimo įgūdžius: važiuoti taip, kad būtų mažinamas degalų naudojimas ir išmetamųjų teršalų kiekis įsibėgėjant, lėtėjant, važiuojant į įkalnę ir nuokalnę, prireikus perjungiant pavaras.

Dėl to mokinius egzaminuojančiai „Regitrai“ teko keisti aprašą, kuriame numatyti mokinių vertinimo kriterijai. Tiesa, parengtas tik jo projektas, kuris pateiktas visuomenės ir vairavimo mokyklų vertinimui - pasiūlymus galima teikti iki gruodžio 19 dienos.

Projekte nurodoma, kad saugaus ir taupaus vairavimo įgūdžiai bei žinios priskiriamos prie bendrųjų instruktoriaus nurodymų, o jų nevykdymas laikomas bendrąja kritine klaida. Klaida, kurią padarius egzaminas neišlaikomas.

„Kol tas aprašas nepatvirtintas, taip dar negalima sakyti. Ar ši nuostata išliks, paaiškės sulaukus visų pasiūlymų ir juos apsvarsčius. Kaip naujovės bus vertinamos vairavimo egzamino kontekste, bus aišku tik turint galutinį dokumento variantą“, - sakė „Regitros“ viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė.

Šios valstybinės įstaigos atstovai primena, kad būsimuosius vairuotojus rengiančios mokyklos šioms naujovėms pasiruošti laiko turėjo užtektinai.

„Mūsų instruktoriai tuos kursus jau pabaigę, vairavimo mokyklų nuostatuose punktas apie taupumą seniai yra, tad joms ši naujiena - tikrai ne staigmena.

Iki šiol egzaminuojamų mokinių ekonomiško vairavimo žinių griežtai netikrinome, tačiau kai šis punktas taps nuostata, pro pirštus tikrai nežiūrėsime“, - sakė „Regitros“ Klaipėdos filialo vadovas Saulius Budinas.

Anot jo, šią savaitę „Regitros“ vadovybė susitinka su uostamiesčio vairavimo mokyklų instruktoriais ir su jais diskutuos, kaip direktyvos naujoves pritaikyti praktikoje, kad būtų patenkintos ir visos pusės, ir Europos reikalavimas būtų įvykdytas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 460 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,