Logo
 Spausdinti šį puslapį

Jaunasis talentas – priekuliškė tapytoja su išskirtiniu vardu

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Alėja Marija Daugėlaitė ir jos tapyti darbai. Sandros Vaičienės ir asm. archyvo nuotr. Alėja Marija Daugėlaitė ir jos tapyti darbai. Sandros Vaičienės ir asm. archyvo nuotr.

Priekuliškė Alėja Marija Daugėlaitė gali didžiuotis ne tik išskirtiniu ir kol kas vienetiniu Lietuvoje vardu, bet ir savo talentu. Jis merginai šiemet atnešė svarbų apdovanojimą – vienuoliktokė gimnazistė tapo Ernsto Vicherto premijos „Jaunasis talentas 2016“ nugalėtoja.

 

Planuose – praktiška specialybė

Alėjos talentas, nepalikęs premijos skyrimo komisijai jokių abejonių – tapyba. Mergina tapo akriliniais dažais – ant drobių dažniausiai nugula su gamta susiję vaizdai: peizažai, gėlės.

Pastaruoju metu laiko šiam pomėgiui lieka mažiau. Mergina daug jo skiria mokslams ir jai sekasi puikiai: iš visų mokykloje dėstomų dalykų vienuoliktokė renka vien devynetus ir dešimtukus.

Nepaisant to, kad Alėja jau tiksliai ir nebegali suskaičiuoti, keliuose rajoniniuose ir respublikiniuose tapybos darbų konkursuose yra laimėjusi pirmas vietas ar tapusi laureate, mergina ateity žada rinktis ne dailės, o mikrobiologijos studijas Vilniaus universitete.

„Baigus šias studijas galima dirbti ligoninėse, laboratorijose, vaistų ar kosmetikos gamyboje, maisto pramonėje. Man visada patiko darbas su mikroskopais, nes reikia didelio kruopštumo. Kažkiek ir dailės jame yra, nes reikia nupiešti viską, ką matai“, –  pasakojo Alėja.

Tokiam dukros apsisprendimui neprieštarauja ir mama Žydrūnė Daugėlienė. Pasak jos, dailė šiuo metu nėra perspektyviausių studijų sąraše, tačiau tiki, kad dukra ir Vilniuje ras progų ir būdų tapyti.

 

Piešia nuo vaikystės

Vienuoliktokės kelias į meno pasaulį mamos Žydrūnės dėka nusitiesė dar kūdikystėje. Kai Alėjai buvo vos vieneri, mama šeštadieniais ją veždavo į Klaipėdoje esančią privačią studiją „ABC“. Ten mergaitė dalyvaudavo piešimo, muzikos, teatro ir dainavimo pamokėlėse.

„Tuo laiku buvo labai populiarus mamų su mažais kūdikėliais bendravimas. Vėliau kartu su mumis važiuodavo ir dviem metais jaunesnė Alėjos sesuo Neda. Norėjau, kad mergaitės lengviau adaptuotųsi darželyje“, – prisiminimais dalinosi Žydrūnė Daugėlienė.

Vėliau, kai Alėjai sukako treji, mergaitė ėmė lankyti dailės pamokas Vėžaičiuose – Nomedos Jokubaitienės dailės klube. Pirmieji mergaitės darbeliai parodose Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje imti eksponuoti jau vos po kelių metų. Ir Alėja, ir jos mama įsitikinusios, kad būtent ši mokytoja įnešė didelį indėlį į tai, kad iš merginos gyvenimo dailė taip niekur ir nedingo.

„Aš laikausi nuostatos, kad vaikams reikia leisti išbandyti įvairias veiklas ir būrelius. Alėja šoko, muzikos mokyklą baigė, lankė lengvąją atletiką. Ką norėjo, tą ir išbandė. Bet liko tik dailė“, – šypsojosi Alėjos mama.

Šiuo metu gimnazistei užtenka ir dailės būrelio Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijoje. Pernai ten dirbti pradėjusi nauja dailės mokytoja puikiai pataria merginai visais su menu susijusiais klausimais, tad pagalbos iš šalies ieškoti nebereikia.

 

Nesitikėjo laimėti

Ernsto Vicherto vardo Jaunojo talento premija Alėjai įteikta praėjusią savaitę, per Kultūros dienos renginio minėjimą Priekulės kultūros centre.

Pakviesta ant scenos mergina prasitarė, kad šis laimėjimas jai labai netikėtas, ir dėkojo tėvams, nes būtent jie skatino dukrą patikėti, kad ji verta šio apdovanojimo. Alėja pripažįsta, kad kuklumas ją lydi nuo pat vaikystės, o mama išduoda, kad prasidėjus renginiui dukra vis delsė ir net nėjo į salę. 

„Jau pernai teikėme paraišką šiai premijai gauti, Alėja vis prieštaravo, pyko. Šiemet vėl prisikaupė daug respublikinių diplomų, tad širdy tikėjausi, kad premiją paskirs dukrai. Nes kiek dalyvauja konkursuose, visuomet laimi prizines vietas. Šiemet net nebedalyvavo Dailės olimpiadoje – leido kažkam kitam laimėti. Komisija labai apsidžiaugė, kad pagaliau turės progą įvertinti ir kitus dalyvius“, – juokėsi Žydrūnė.

„Man tai – reikšmingiausias iš visų apdovanojimų, ir smagiausias. Ir labai netikėtas. Labai susijaudinau, negalėjau patikėti, buvo labai keista“, – paklausta, kaip jautėsi tuo metu, kai buvo pakviesta ant scenos, atviravo mergina.

Šiuo metu Alėjos namuose vėl laukia tuščia drobė. Ant jos nuguls drugelis – mokykloje ruošiamasi Motinos dienos minėjimui skirtai parodai.

Kiek pinigų išleidžiama kokybiškai drobei, popieriui, dažams ir teptukams – niekas namuose jau seniai nebeskaičiuoja. Juk tai – investicija į dukros ateitį.

 

Alėjos Marijos Daugėlaitės darbai – asmeninio archyvo nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,