Mano Gargždai



„DAROM“ dalyvavo apie 1500 Klaipėdos rajono talkininkų (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gargždų bendruomenės nariai tvarkė narcizų sodą Gargždų parke. S. Vaičienės nuotr. Gargždų bendruomenės nariai tvarkė narcizų sodą Gargždų parke. S. Vaičienės nuotr.

10-oji jubiliejinė akcija „DAROM“ tvarkdarius į viešąsias gyvenviečių teritorijas sukvietė, nepaisant vėjuoto oro. Klaipėdos rajone, anot akcijos koordinatorės Klaipėdos regione Agnės Zabrynaitės, tvarkytos 79-ios prišiukšlintos teritorijos, susirinko apie 1500 dalyvių. Preliminariai skaičiuojama, kad atliekų surinkta mažiau nei pernai – apie 18 t. (pernai – apie 20 t.).Visas surinktas atliekas į sąvartyną ketinama išvežti per savaitę.

 

Problema – padangos

10-us metus vykstančios akcijos „Darom“ dalyviai pastebi akivaizdžius rezultatus: šiukšlių surenkama vis mažiau.

„Lyginant su ankstesniais metais sumažėjo komunalinių atliekų, kurias žmonės palikdavo maišais miškuose, prie vandens telkinių, krūmynuose ar tiesiog pakelėse, o atsiradus plastikinių butelių ir skardinių depozito sistemai pastebėta, kad šių atliekų ženkliai sumažėjo, žmonės rasdavo tik senus butelius“, – teigiamus pokyčius pastebėjo A. Zabrynaitė.

Visgi, jos teigimu, tiek Lietuvoje, tiek Klaipėdos rajone atsiranda kita problema – daugiau randama stambių gabaritų atliekų, ypač padangų. Pasak akcijos „Darom“ koordinatorės, žmonės dažnai tiesiog tingi nuvežti padangas į stambiagabarites aikšteles ar pasinaudoti jų pridavimo sistema autoservisuose ir jas palieka ten, kur arčiausiai – gamtoje. 

A. Zabrynaitė mano, kad informacijos, kaip atsikratyti šiomis atliekomis, tikrai pakanka. Kartą jai teko aptikti, kaip žmogus atliekas meta tiesiog į karjerą. Pasiteiravus, kodėl taip daroma, šis patikino, kad taip tiesiog greičiau. Aplinkos apsauga besirūpinanti moteris teigė pastebėjusi, kad yra ir tokių autoservisų, kurie padangas ar automobilių dalis išmeta tiesiog gamtoje.

„Turime suvokti, kad atlieka palikta gamtoje niekur nedingsta, ji vienokiu ar kitokiu pavidalu grįžta iki mūsų pačių, kenkdama mūsų sveikatai“, – įspėjo 10-metį „Darom“ akciją kuruojanti A. Zabrynaitė.

 

Gargžduose į akciją susirinko būrys moksleivių. S. Vaičienės nuotr.

 

Ne tik rinko šiukšles

Gausios gamtai neabejingų žmonių bendruomenės susirinko daugelyje rajono gyvenviečių. Talkininkų netrūko Gargždų parke, kur šiukšles rinko, lapus griebė, šakas tempė ir krūmus pjovė iniciatyvūs miesto žmonės, bendruomenės nariai.

Ekologų klubo „Žalioji žemė“ nariai po tvarkymosi darbų Klaipėdos mieste po pietų atskubėjo valyti Minijos upės pakrantės. Minijos senvagės teritoriją tvarkė ir UAB „Mars Lietuva“ savanoriai. Keletas iniciatyvių žmonių ėmėsi tvarkyti karjerų teritoriją, tačiau čia atliekų taip pat nerasta daug, lyginant su ankstesniais metais: didelį rezultatą davė išpjauti krūmynai.

Priekulės seniūnijoje didesnės talkos vyko Venckų, Lankupių kaimuose. Aktyvūs buvo ir Dituvos, Pjaulių, Drukių, Mickų, Stragnų seniūnaičiai, kurie kartu su gyventojais  rinko šiukšles pakelėse, paupiuose ir kitose viešose erdvėse. Priekulės miesto erdves, F. Šrėderio kapavietę, Vingio parką tvarkė seniūnijos darbuotojai, Priekulės ir „Priekulės ainių“ bendruomenių nariai, Šaulių būrio savanoriai, Priekulės socialinių paslaugų centro darbuotojai ir jo lankytojai, kiti aktyvūs miestelėnai. Pleškučių kaime buvo rastas nelegalus sąvartynas. Akcijos metu Vingio parke buvo renkamos medžių šakos, šiukšlės, grėbiami lapai, sodinami ąžuoliukai, o baigę darbus visi vaišinosi šiupiniu ir gardžia kafija.

Vėžaičių seniūnijoje buvo surinkta virš 100 maišų atliekų. Maciuičių ir Kalniškės kaimo bendruomenės dalyviai švarino pakeles, prie Gargždų Minijos tilto, Pylos g., tvarkė Maciuičių piliakalnį, Maciuičių parką. Lapių kaimo bendruomenės nariai rinko šiukšles prie Trumpės užtvankos. Vėžaičių bendruomenės atstovai švarino Skinijos užtvankos sveikatingumo taką. Tilvikų ir Girininkų kaimų bendruomenės talkininkai tvarkė viešas teritorijas, rinko atliekas, gražino savo gyvenvietes.

Judrėnų seniūnijoje Mataičių kaime buvo rengiama laisvalaikio sporto aikštelė. Kretingalės seniūnijoje šiais metais buvo didelis dėmesys skiriamas kapinaičių, pajūrio tvarkymui. Prie Olando kepurės buvo sutvarkytas ir miškas. Girkalių, Plikių bendruomenės savo kaimelyje ne tik rinko šiukšles, tvarkė aplinką, bet sodino ir gėlynus.

 

Endriejave – nemalonūs radiniai

Endriejavo seniūnijoje akcijoje dalyvavo Endriejavo bendruomenė, Rudgalvių seniūnijos gyventojai, Žadeikių kaimo bendruomenė, seniūnijos gyventojai, Endriejavo pagrindinės mokyklos bendruomenė, „Volungės“ medžiotojų būrelis. Buvo tvarkomas „Atgimimo“ parkas, Žvaginių piliakalnis, mokyklos sodas, Kapstato ežero poilsiavietė bei renkamos šiukšlės iš pakelių, pamiškių ir kitų bendro naudojimo teritorijų.

Endriejavo seniūnijos seniūnė Laimutė Šunokienė pastebėjo, kad buvo rastas labai didelis padangų kiekis – 30 vnt. Taip pat stebino ir kiti rasti nemalonūs radiniai – viename maiše negyvas šuo, o kitame – negyva višta.

„Ši akcija skatina bendruomenes dirbti kartu, mylėti gamtą ir nešiukšlinti, nes kur kas gražiau gyventi tvarkingoje ir švarioje aplinkoje. Mokyklos bendruomenę džiugina nuveiktų darbų rezultatai“ – apie akciją atsiliepė Endriejavo seniūnė L. Šunokienė.

 

Ąžuoliukų sodinimas Doviluose. Dalyvių nuotr.

 

Doviluose – 100 ąžuoliukų, Endriejave – 150 eglučių

Doviluose Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui buvo sodinamas ąžuolų parkas. 100 ąžuoliukų miesteliui dovanojo Kretingos urėdija. Į talką atvyko Kretingos urėdas A. Samoška ir mero pavaduotoja V. Riaukienė, pasodinusi pirmąjį ąžuoliuką. Urėdas paaiškino, kaip teisingai sodinti medelius. Dovilų darželio kolektyvas parūpino karštos arbatos, o seniūnija – saldumynų. Ąžuoliukų sutvirtinimui kuoliukus parūpino T. Surplio įmonė „Surplys ir Ko“ ir UAB „Junelinta“. Dovilų jaunimas šeštadienį rinko šiukšles prie Minijos, o „Sidabrinė gija“ kolektyvas – prie Dovilų karjero. Ketvergiškiams talkino UAB „Hidrostatyba“ su technika.

Klaipėdos rajono Endriejavo pagrindinės mokyklos bendruomenės nariai taip pat sutvarkė mokyklos aplinką, pasodino 150 eglučių. Akcijoje dalyvavę 150 mokyklos bendruomenės talkininkų surinko apie 900 kg šiukšlių.

 

Veiklą tęs visus metus

Akcijos „Darom“ Klaipėdos regiono vadovė A. Zabrynaitė atviravo, kad žmonės tampa vis kultūringesni ir sąmoningesni, todėl ir atliekų kiekiai gamtoje tampa vis retesnis reiškinys. Dėl šios priežasties imamasi ir papildomų veiklų –  „Darom“ organizatoriai noriai bendradarbiauja su darželiais ir mokyklomis, kur vedamos pamokėlės apie ekologiją, rūšiavimą ir atliekų gyvavimo ciklus bei savanorystę. Mokytojai, norintys paįvairinti gamtos pamokų temas, gali drąsiai kreiptis į „Darom“ organizatorius.

Taip pat šiemet „Darom“ startuoja su „1000 projektų“ idėja, siekiant pagerbti 100 nepriklausomos Lietuvos metų. Jau dabar visi norintys puslapyje mesdarom.lt gali registruoti savo projektą, kurį norėtų realizuoti, tačiau neturi tam reikiamos paramos, išteklių.

 

Akcijos „Darom“ Klaipėdos rajone akimirkos – bendruomenių ir Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 568 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,