Logo
 Spausdinti šį puslapį

Keliautojus medikai ragina pasiskiepyti ir nuo „pamirštų“ ligų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Ruošiatės į kelionę? Ar nepamiršote pasirūpinti sveikata ir pasiskiepyti nuo infekcinių ligų? Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) minėdamas Europos imunizacijos savaitę primena, kad keliautojai skiepų neturėtų atidėlioti paskutinei dienai. Pasiskiepyti reikėtų iki kelionės likus 4–6 savaitėms, kad suspėtų susidaryti imunitetas.

 

Šis laikotarpis priklauso nuo kokios ligos skiepijama, kiek kartų reikia skiepyti, ar anksčiau asmuo buvo skiepytas, taip pat atsižvelgiama į keliautojo sveikatos būklę, amžių, kelionės pobūdį, trukmę ir gyvenimo sąlygas toje šalyje.

Dažniausiai keliautojai skiepijami nuo hepatito A, hepatito B, vidurių šiltinės, difterijos, stabligės, tymų, raudonukės, epideminio parotito, geltonojo drugio.

„Daugumą vakcinų, kurios paprastai skiriamos vaikystėje, reikia periodiškai pakartoti, kad būtų išlaikytas apsauginis imuniteto lygis. Suaugusieji dažnai nepaiso, kad reikia sustiprinti imunitetą palaikomosiomis vakcinos dozėmis, ypač jei infekcijos pavojus yra nedidelis. Tokioms „pamirštoms“ ligoms priklauso difterija ir stabligė – itin sunkios infekcinės ligos, kurios sukelia itin sunkių komplikacijų ir netgi mirtis“, – aiškino ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Difterija ir stabligė Lietuvoje gana retos ligos ir registruojami tik pavieniai jų atvejai, tačiau šios infekcijos vis dar egzistuoja Afrikos, Azijos, Pietų Amerikos šalyse. Europos regione, kaip didelės difterijos rizikos teritorijos vertinamos Rytų Europos šalys. Latvijoje iki šiol sergamumas šia infekcija didžiausias visame Europos regione.

Didesnę riziką susirgti difterija ir stablige turi asmenys, neskiepyti nuo šių infekcijų, asmenys ne pilnai paskiepyti, ar pilnai paskiepyti asmenys, tačiau kuriems laiku neįskiepyta palaikomoji vakcinos dozė.

Norintiems pasiskiepyti nuo difterijos, stabligės infekcijų galima nemokamai (valstybės lėšomis) – visiems nuo 26 m. asmenims (kas 5–10 m.).

ULAC medikai primena, kad keliaujantiems po Europą didėja grėsmė užsikrėsti tymais (ypač neskiepytiems asmenims), kadangi besitęsiantys tymų protrūkiai apima vis daugiau Europos šalių. PSO rekomenduoja, prieš vykstant į užsienio šalis paskiepyti vaikus dvejomis tymų vakcinos dozėmis, o paaugliams ir suaugusiems, kurie abejoja dėl savo imuniteto – pasiskiepyti bent viena vakcinos doze.

Daugelyje Europos šalių, ypač Baltijos valstybėse, Slovėnijoje ir Čekijos Bohemijos regione paplitęs erkinis encefalitas (EE), tad nereikėtų pamiršti, kad keliaujantiems ar stovyklaujantiems gamtoje (kaimo ir miškingose vietovėse: ypač erkių aktyvumo sezono metu (kovo–lapkričio mėn.) rekomenduojami skiepai nuo EE. Sergamumo EE žemėlapį rasite čia.

ULAC medikai informuoja, kad vykstant į tam tikras užsienio šalis, skiepytis nuo geltonosios karštligės (geltonojo drugio) yra privaloma, o į kitas – tik rekomenduojama, todėl PSO kiekvienais metais atnaujina rekomendacijas keliaujantiems. Yra šalių, kurios iš keliautojų, atvykstančių iš infekuotų geltonuoju drugiu teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu, reikalauja Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo (geltonojo drugio skiepijimo sertifikato). Sąrašą šalių, reikalaujančių šių sertifikatų, rasite čia.

Specialistai taip pat primena, kad nuo 2016 m. liepos 11 d. įsigaliojo PSO Tarptautinių sveikatos priežiūros taisyklių (2005 m.) 7 priedo pakeitimai, kuriuose teigiama, kad skiepijimo sertifikatas nuo geltonojo drugio galioja visą asmens gyvenimą praėjus 10 dienų po pasiskiepijimo (anksčiau galiodavo 10 metų). Revakcinacija nuo geltonojo drugio nerekomenduojama ir negali būti reikalaujama anksčiau nei išduotuose ar naujai išduodamuose Tarptautiniuose skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimuose (geltonojo drugio skiepijimo sertifikate).

Daugiau informacijos apie keliautojų skiepus rasite čia.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,