Logo
 Spausdinti šį puslapį

Leidimus žymėtiems degalams ūkininkai gali įsigyti paprasčiau

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Vilniaus AVMI) informuoja, jog VMI ūkininkams parengė atmintinę, padėsiančią susipažinti su paprastesne leidimų įsigyti lengvatiniu akcizų tarifu apmokestinamų dyzelinių degalų, skirtų žemės ūkiui, išdavimo tvarka. Joje mokesčių mokėtojai ras su mokestinių prievolių vykdymu, degalų apskaita susijusią informaciją, atsakymus į kitus aktualius klausimus.

 

„Mažindama administracinę naštą mokesčių mokėtojams, VMI nuo 2016 metų rugpjūčio 1 dienos supaprastino minėtų leidimų išdavimo tvarką – dabar teikti prašymo ir atsiimti šių leidimų nebereikia vykti į VMI aptarnavimo padalinį, pakanka prisijungti prie Mano VMI portalo. Tikimės, jog susipažinę su atmintinėje glaustai ir aiškiai pristatyta naująja tvarka, mokesčių mokėtojai jos laikysis, aktyviai naudosis Mano VMI el. paslauga, leidžiančia atsispausdinti leidimus savarankiškai ir taip bus taupomas jų laikas“, – sakė Vilniaus AVMI viršininkė Edita Glumbakienė, pažymėdama, kad vis dar tebesitęsiančiais 2016–2017 ūkiniais metais mokesčių mokėtojams jų Mano VMI paskyrose pateikta 90 tūkst. automatiškai sugeneruotų leidimų įsigyti žymėtus degalus – tai 63 proc. visų šiais ūkiniais metais išduotų leidimų žymėtiems degalams, skirtiems žemės ūkiui, įsigyti. Atmintinę galima rasti VMI interneto svetainėje

Vilniaus AVMI primena, jog pasikeitus leidimų įsigyti lengvatiniu akcizų tarifu apmokestinamų dyzelinių degalų, skirtų žemės ūkiui, išdavimo tvarkai, mokesčių mokėtojams nebereikia teikti prašymų VMI. Leidimai su apskaičiuotu lengvatinių degalų kiekiu generuojami automatiškai pagal VMI turimus duomenis apie deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir praeitų ūkinių metų (nuo liepos 1 d. iki kitų metų birželio 30 d.) kuro įsigijimų duomenis. Leidimai VMI nebepasirašomi, todėl ūkininkai ir juridiniai asmenys juos gali peržiūrėti ir atsispausdinti savarankiškai prisijungę prie Mano VMI, nebereikia vykti į Mokesčių inspekcijos aptarnavimo padalinius atsiimti leidimo.

Kuro tiekėjui (degalinei) degalų naudotojai turi pateikti tik asmens dokumentą ir atsispausdintą leidimą (tais atvejais, kai degalus pirks ne tas asmuo, kuriam išduotas leidimas – dar ir įgaliojimą). Leidime yra suformuotas BAR kodas, kurį nuskanavusi degalinė ir kiti degalų tiekėjai gali iš karto leidimo duomenis matyti VMI administruojamoje Akcizų informacinėje sistemoje (AIS) ir fiksuoti kuro įsigijimą, po operacijos pirkimo duomenis pateikti į AIS, ir pan., todėl gazolių įsigijimo apskaitos lentelės tiekėjui teikti taip pat nereikės.

VMI atkreipia dėmesį, kad norint gauti leidimus lengvatiniu akcizų tarifu apmokestinamiems degalams, skirtiems žuvininkystei ar šildymui, prašymus, kaip ir anksčiau, mokesčių mokėtojams teikti reikės.

VMI primena, kad savarankiškai aktualią informaciją mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galima rasti adresu www.vmi.lt. Išlikus neaiškumams pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

 

Pagrindiniai faktai:

2016 metais įsigaliojusi naujoji leidimų žymėtiems degalams, skirtiems žemės ūkiui, išdavimo tvarka mažina administracinę naštą žemės ūkio veiklos subjektams ir degalų pardavėjams.

2016–2017 ūkiniais metais, trunkančiais nuo liepos iki birželio mėnesio, išduota 142 tūkst. leidimų lengvatiniu akcizų tarifu apmokestinamiems degalams įsigyti.

2015–2016 ūkiniais metais beveik 84 tūkst. žemės ūkio subjektų įsigijo virš 243 tūkst. tonų žymėtų degalų, skirtų žemės ūkiui.

2015–2016 ūkiniais metais vidutinis vienam gavėjui išduodamas žymėto kuro, skirto žemės ūkiui, kiekis ~ 2,9 tonos.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,