Mano Gargždai



Kraujo donorystės akcija stebino pilietiškų žmonių skaičiumi (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Kraujo donorystės akcija Gargžduose. S. Ulvikienės nuotr. Kraujo donorystės akcija Gargžduose. S. Ulvikienės nuotr.

Gegužės 9-ąją, Gargžduose, Klaipėdos rajono savivaldybės salėje, vyko Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialo surengta kraujo donorystės akcija. Organizatorius nustebino pilietiškų žmonių skaičius – neatlygintinai kraujo donorais tapti panoro net 70 žmonių, iš kurių reikalavimus atitiko ir kraują paaukoti galėjo 57 asmenys.

 

Donorų organizatorius Gintautas Žiulpys atviravo, kad toks aktyvumas itin pradžiugino.

„Esame nustebę, kad tiek pilietiškų žmonių yra Gargžduose. Už pagalbą esame labai dėkingi visiems. Atėjo apie 20 naujų donorų, kurie pirmą kartą davė kraują, tikimės, kad jie įsilies į tą donorystės tėkmę“, – kantriai eilėje laukusiems Klaipėdos rajono gyventojams nuoširdžiai dėkojo G. Žiulpys.

Vyras prisiminė, kad prieš keletą mėnesių Savivaldybėje vykusioje akcijoje dalyvavo tik 16 žmonių ir svarstė, kad gal tada didesniam aktyvumui trukdė ir vėsesni orai, lietus.

Neseniai kraujo donorystės akcija etikos mokytojos Ilmos Agajan ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistės Rasos Palionienės iniciatyva trečius metus suorganizuota ir Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje. Čia išgelbėti gyvybes paaukojant kraujo ryžosi 49 socialiai atsakingi jaunuoliai ir kiti bendruomenės nariai. Donorystės akcijos organizatorius taip pat džiaugėsi, kad kasmet norinčiųjų tapti kraujo donorais šioje gimnazijoje daugėja.

„Norime padėkoti I. Agajan ir R. Palionienei, kurios dėjo didžiules pastangas, kad akcija įvyktų, su mokiniais daug kalbėjo apie tai, kad kol nėra sukurta kraujo pakaitalo, tik žmogus žmogui gali gelbėti gyvybę“, – sakė Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialo atstovas.

„Ne vienas gimnazistas tą dieną kalbėjo, kad jaučiasi pakylėtas, nes prisidėjo prie to, kad būtų išgelbėtas kitas“, – įspūdžiais po akcijos dalinosi viena jos iniciatorių mokytoja I. Agajan.

G. Žiulpys pasakojo, kad Klaipėdos filialas kraujo donorystės akcijas organizuoja visame regione – nuo Jurbarko iki Klaipėdos ar Kretingos, o donorų krauju aprūpinamos ne tik Klaipėdos regiono ligoninės – gyvybės gelbstimos visoje Lietuvoje.

„Jeigu tik atšils oras, pirmą kartą norėtumėme pastatyti kraujo donorystės palapinę Gargždų mieste, nes matome, kad yra resursų, daug pilietiškų žmonių, kurie labai noriai ateina“, – ateities planus dėstė centro specialistas, pridurdamas, kad Klaipėdos rajono savivaldybės posėdžių salė esant žmonių antplūdžiui yra per ankšta, žmonėms tenka grūstis.

Artimiausias renginys Klaipėdos rajone, kuriame bus galima duoti kraujo, numatytas liepos 30 d. Oninių šventės metu Vėžaičiuose.

Kraujo donorais gali būti sveiki asmenys nuo 18 iki 65 metų amžiaus, savanoriškai duodantys kraujo ar jo sudėtinių dalių. Žmogaus kūno masė turi būti ne mažesnė nei 50 kilogramų. Moterims per metus leidžiama duoti kraujo keturis kartus, vyrams – šešis. Pertraukos tarp kraujo davimo privalo būti ne trumpesnės kaip 60 dienų.

 

Akimirkos iš kraujo donorystės akcijų Gargžduose – Simos Ulvikienės ir Ilmos Agajan nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 379 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,