Mano Gargždai



Naktis, kai Klaipėdos muziejai nemiega

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr. Asociatyvi Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Gegužės 20-osios vakarą daugumoje Europos muziejų neges šviesa. Klaipėdos muziejai taip pat nežada miegoti ir prisijungia prie Tarptautinės muziejų nakties renginių.

 

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus kviečia į renginį „Svečiuose pas du senosios Klaipėdos Johannus – Wittę ir Sembritzkį“. Jis prasidės 18 val., „Atminties sodo – Wittės vynuogyno“ pirmosios vynuogės sodinimo ceremonija. Vėliau vyks pamokėlė „Delmonėlį išdabinsiu“, bus rašomi laiškai žąsies plunksna, spaudžiamas proginis linoraižinys grafikos staklėmis, rengiamas pokalbis „Wittės kultūrinė aplinka. Klaipėda XVIII a.“, kuriame bus galima padiskutuoti su dr. J. Geniu, archeologe R. Songailaite, istorike Z. Geniene.

21.30 val. veiksmas persikels į Skulptūrų parką, kur bus surengta teatralizuota muzikinė ekskursija „Skulptūrų parko istorijos“. Jos metu klaipėdiečiai ir miesto svečiai turės galimybę susipažinti su istorijomis, kurias mena parke stovinčios skulptūros, paminklai ir kiti objektai. Šiame renginyje talkina Klaipėdos lėlių teatras ir Klaipėdos universiteto Menų akademija.

13–21 val. nemokamas muziejaus ekspozicijos lankymas.

 

Laikrodžių muziejus tą naktį neskaičiuos laiko ir atsiduos šokio ritmui: 18–21 val. vyks renginys „Laikas šokio paslapčiai!“, kurio metu pasirodys šokių studija „Intrus“, švenčianti savo 15-ąjį gimtadienį. Pasak muziejaus atstovų, muziejaus kiemelyje vyks gatvės šokių pasirodymai, kuriuos sujungs profesionalūs šiuolaikinio šokio šokėjai. Žiūrovai taip pat bus įtraukiami į šokį, mokami šokių judesių.

18–23 val. – nemokamas muziejaus ekspozicijos lankymas.

 

Prano Domšaičio galerijoje nemokamai bus galima apsilankyti 17–23 val. Joje bus ne tik galima apžiūrėti ekspozicijas, dalyvauti loterijoje, bet ir dirbtuvėlėse taškuoti akmenėlius, statyti smėlio pilis ir atrasti ramybės oazę. Muziejininkai, išmoningai interpretuodami eksponatus, kviečia dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose „Šviesos magija“, „Paveikslas iš kubelių“, „Variantai“, sudėti dėlionę pagal P. Domšaičio paveikslą „Bėgimas į Egiptą“. O interaktyvi siena „Įženk į paveikslą“ padės dideliems ir mažiems kitaip pažvelgti į eksponuojamus kūrinius.

Galerijos vedėja Kristina Jokubavičienė tą vakarą žada daug pasakų: ir patiems mažiausiems, ir vyresniems. Mažieji klausys „Pasakų muziejuje. Kas muziejuje gyvena?“: „Kaip asiliukas draugą surado“, pagal P. Domšaičio paveikslus, „Apie geležinį vilką ir Lietuvos kunigaikščių žygius“, kurią įkvėpė V. Kašubos skulptūros, „Kaip žuvytė vandenyną perplaukė“, pagal Č. Janušo paveikslus, „O tuo metu Klaipėdoje“, inspiruota D. Varkalio Klaipėdos krašto XIX a.–XX a. pr. taikomosios dailės kolekcijos.

Vyresni galerijos lankytojai išgirs pasakojimas apie lėkštes su mėlynųjų svogūnų ir šlamučių ornamentais, P. Domšaičio paveikslus-dvynius ir dvipusius paveikslus, apie vaistų indelį ir Juodojo erelio vaistinę, tapytojų rojų Nidoje ir parodą „Nuostabioji žemė. Dailininkai Rytų Prūsijoje. XIX a.-XX a. pirmos pusės tapyba ir grafika iš Aleksandro Popovo rinkinio“.

 

Lietuvos jūrų muziejus tą vakarą pats atvyks pas miestiečius. 20–23 val. muziejininkai „Nutylėtas istorijas“ (tokia šiemet muziejų nakties Lietuvoje tema) pasakos projekto „Muzė veža“ autobuse, kuris visą vakarą kursuos specialiu maršrutu nuo Piliavietės.

Vienam vakarui autobusas virs išskirtine ekspozicija „Nutylėtos istorijos veža“, kurioje eksponatus būtina liesti. Kiekvieno eksponato istoriją asmeniškai autobuso keleiviui papasakos muziejininkai, o keleivių rankose atsidurs eksponatai, kuriuos muziejuje paprastai matome tik vitrinoje, už stiklo. Kelionė autobusu virs kelione ir į praeitį ir į ... gelmę. Muziejininkai teigia, kad toje kelionėje bus tiriamos fosilijos iš milijono metų senumo Baltijos jūros dugno, išgirsime nautilo – vienos gražiausių jūrų moliuskų kriauklių istoriją, išmoksime matuoti laivo (o gal ir autobuso?) greitį lagu. Ir tai – dar ne viskas...

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 498 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,