Mano Gargždai



Pamąstymai apie Gargždų skaudulius

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
A. Rimkuvienės nuotr. A. Rimkuvienės nuotr.

Nuomone apie Gargždų miesto problemas dalinasi Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Vaclovas Macijauskas.

 

Kiekvienas kaimas ir kiekvienas miestas turi savo vizitinę kortelę arba tai, ką žmonės atvykę į tą vietovę pamato ar atkreipia dėmesį.

Mūsų miestas pasiekiamas iš trijų pusių ir per dvi iš jų įvažiuodami atsiduriame prie Gargždų autobusų stoties. Manau, kad būsiu teisus sakydamas, kad Gargždų stotis akis bado ir parodo mūsų neūkiškumą. Jau ne kartą kalbėjau apie tai, tačiau jokių sprendimų nematyti ir negirdėti. Niekas nepaneigs, kad pro stotį kasdien autobusais ar automobiliais pravažiuoja tūkstančiai žmonių ir visiems, ko gero, užkliūva tas pats aptriušusio sovietinių laikų statinio vaizdas.

Prieš keletą metų nugriauta avarinės būklės stoginė dar labiau sumenkino stoties išvaizdą. Kažkada būta kalbų apie stoties rekonstrukciją, tačiau viskas taip ir nutilo. Nekalbėčiau apie tai, jei nebūčiau bandęs to judinti. Tačiau paaiškinimai, kad neina susitarti su privačiais UAB „Stotis“ akcininkais mane veda į neviltį dėl mūsų valdžios vyrų ir administratorių kompetencijos ir nuostatų. Kaip turint 51% UAB akcijų negalima daryti įtakos sprendimams? Yra būdų ir susitarti, ir priversti tartis.

Kai akcijas valdė UAB „Plungupis“ reikėjo tik griežčiau iš jų pareikalauti ir nustatyti vadovams užduotis. Šiandien, kai akcijas valdo UAB „Palink“ arba populiariai sakant „IKI“ prekybos tinklas, tai, ko gero, dar paprasčiau. Pagal paskutinę informaciją „IKI“ prisijungia prie „Rimi“ tinklo. Norisi paklausti, kiek kartų savivaldybės meras ar Administracijos direktorius oficialiai kreipėsi į akcininkus dėl būtinų sprendimų, kiek kartų kalbėjosi aptardami bendrą veiklą. Nemanau, kad žinomos įmonės vadovai ar savininkai labai apsidžiaugtų vieša informacija, kad dėl jų kaltės subjaurotas miesto veidas. Viskam reikia tik noro ir darbo. Skųstis, kad šalia mūsų niekas nevyksta, jei nieko nedarai, yra ne tik neprofesionalu, bet ir nepadoru. Nemanau, kad paruošus atitinkamą informaciją ir nusiuntus tai „Rimi“ kompanijai, pastarieji norės, kad tokios išvaizdos objektas miesto centrinėje gatvėje būtų siejamas su jų vardu.

Taip, neįmanoma šiandien priimti valingo sprendimo, tačiau viena ar kita administracinė nuobauda įstaigos vadovui už apleistus pastatus ar neprižiūrimas viešąsias teritorijas turėtų išjudinti problemą.

Paskutinis atsakymas, kai paklausiau, kaip bus toliau, buvo nesuprantamas: neina susitarti su privačiais akcininkais. Kyla klausimai – o kas ir su kuo tarėsi? Kur pasitarimo protokolai? Kur raštiški kitų akcininkų atsakymai apie prieštaravimą sprendimams? Yra daugybė būdų dirbti, jei turi tikslą ir gerbi savo aplinką.

Nemanau, kad Gargždų stočiai pagelbėtų „kartūniniai“ rūbeliai, kuriais jau kelintą kartą rajono valdžia puošia nutriušusį Kultūros centro pastatą – tai dar vienas mūsų miesto skaudulys. Svajojame apie daugiafunkcinio centro statybą, o savo miesto kultūros židinį rengiame „skudurais“. Dar vis pasigirsta pasisakymų, kad imsime remontuoti už kelis milijonus eurų pagal 2005 metų projektą. Gal pasikrapštę pakaušį prisiminkime, kad neįvykdytas projektas per penkis metus pasensta, o šis – jau du kartus. Kur STR reikalavimai, gyventojų poreikiai, energiniai normatyvai ir taip toliau. O juk protingai suprojektavus, galima ir kitas kultūros įstaigas čia sutalpinti, jei apgalvotai sudėliosime erdves.

Mėtome tūkstančius muziejaus plėtrai, už kuriuos tą patį muziejų galima sėkmingai įkurdinti Kultūros centro teritorijoje. Visgi čia yra miesto centras, čia yra vieta sustoti turistų autobusams, ką jau kalbėti apie prieinamumą miestiečiams ir pavieniui atvykstantiems miesto svečiams. O tą patį seną ir nepritaikytą muziejaus pastatą pardavę atstatytume dalį išleistų lėšų.

Diskusijos apie tai nėra, kažkas nusprendė, kad tai netikslinga, geriau mėtyti šimtus tūkstančių eurų netinkamiems pastatams, kuriuos reikia nugriauti.

Negaliu nieko priversti priimti protingų sprendimų, tačiau, ačiū Dievui, turiu teisę reikšti savo nuomonę, o gal kas nors ją išgirs. Kaip jau įsitikinau iš savo patirties: kai apie ką nors kalbi, pasikeitimai vyksta, tikiuosi, kad ir šį kartą kas nors pajudės.

 

Tai yra subjektyvi nuomonė, redakcija už jos turinį neatsako.

1 komentaras

  • Musu Gargzdu stotis tikrai yra TRAGISKA, po kojom turi ziureti kur det peda nes kitaip apvirsti gali. Kazkaip musu Gargzdu meras visai yra apleides miesteli, pries du metus cia buvo graziu ir tvarkingiau, o dabar geliu trukumas visur zoles auga. Nuvaziuokit i Skuoda ar i Telsius pasiziurekite kokios ten grazios stotys, kaip kokiam didmiestyje. Panaudokit europos sajungos lesas tinkamai....

    Pranešti Sigita Ketvirtadienis, 2017 gegužės 25 09:07 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 502 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,