Mano Gargždai



Sprendė, kurie žvyrkeliai greičiau turėtų „išvysti“ asfaltą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Redakcijos archyvo nuotr. Redakcijos archyvo nuotr.

Praėjusią savaitę vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje politikai sprendė, kurie valstybinės reikšmės rajoniniai keliai „nusipelnė“ būti asfaltuoti pirmiau. Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos kreipėsi į savivaldybes su prašymais patvirtinti du prioritetinius sąrašus. Vieną dėl kelių per gyvenvietes su žvyro danga asfaltavimo bei dėl 2017–2020 m. asfaltuotinų žvyrkelių ruožų tarp skirtingų kelio dangų (vadinamųjų „zebrų“).

 

Patvirtino prioritetinius sąrašus

Vienbalsiai buvo patvirtintas valstybinės reikšmės rajoninių kelių per gyvenvietes eiliškumas asfaltavimui: Legučiai-Šalpėnai-Judrėnai (1 km), Vėžaičiai-Žadeikiai-Endriejavas (1,56 km) ir Šalpėnai-Rumbikiai (0,45 km). 

Taip pat patvirtintas ir „zebrų“ programos valstybinės reikšmės rajoninių kelių asfaltavimo prioritetinis sąrašas. Jį vietos politikai išdėstė taip: Kretingalė-Plikiai-Smilgynai (dvi atkarpos, I ir II prioritetai – 5,94 km ir 3,66 km), Dreižiai-Pėžaičiai (III prioritetas, 7,68 km), Vėžaičiai-Mikoliškiai-Kartena (IV prioritetas, 2,35 km) ir privažiuojamasis kelias prie Rudaičių nuo kelio Vėžaičiai-Mikoliškiai-Kartena (V prioritetas, 0,86 km).

Gegužės 25 d. vykusiame Tarybos posėdyje diskusijų dėl prioritetų paskirstymo beveik nekilo. Tarybos narys A. Liaudanskis ironizavo, kad keliu Vėžaičiai-Mikoliškiai-Kartena per parą pravažiuoja tik 5 automobiliai.

Statybos ir kelių priežiūros vedėjas A. Ronkus nurodė, kad pagal Kelių direkcijos pateiktą informaciją šiuo keliu per parą pravažiuoja 227 transporto priemonės.

Tarybos narys E. Skarbalius domėjosi, kodėl iš prioritetų sąrašo buvo išbrauktas kelias Kretingalė-Bruzdeilynas, kuriam per komitetų posėdžius buvo suteikta 5 vieta.

„Kalbant apie šį kelią, nemažą prioritetą jam yra suteikusi Kelių direkcija ir jis turėtų likti aukštai respublikinėje lentelėje“, – į klausimą atsakė A. Ronkus, pridurdamas, kad Savivaldybė taip pat stengėsi įvertinti ir prioritetus dėlioti pagal eismo intensyvumą, naudingumą gyventojams.

„Kiekvienas norėtų prie savęs asfaltuoto kelio, bet turime teisę tik 5 prioritetus sudėlioti ir dėliojame juos tokia tvarka. Jūsų teisė keisti“, – posėdyje kalbėjo Statybos ir kelių priežiūros skyriaus vedėjas.

 

Kurie bus išasfaltuoti, dar neaišku

Nors Savivaldybės taryba ir patvirtino šiuos sąrašus, tai nereiškia, kad būtent šie keliai ir bus asfaltuojami. Kelių direkcija, sudarydama galutinį visos šalies „zebrų“ programos asfaltuotinų kelių sąrašą, vertina ir daugiau rodiklių – ar ruožu kursuoja viešasis transportas, ar išasfaltavus ruožą padidės eismo intensyvumas visame kelyje, ar išasfaltuotas ruožas pagerins lankytinų vietų pasiekiamumą, ar išasfaltuotas ruožas pagerins administracinių centrų pasiekiamumą, koks yra vidutinis metinis paros eismo intensyvumas ruože, kiek neasfaltuotų ruožų yra analizuojamame kelyje, taip pat atsižvelgia į visuomenės prašymų skaičių, tolygią kelių plėtrą regionuose, projektų ekonominius rodiklius. Susumavus visų šių rodiklių balus asfaltuotinas žvyrkelio ruožas gali surinkti iki 80 balų.

Savivaldybė gali daryti įtaką asfaltuotinų ruožų atrankai ir nurodydama prioritetus pridėti projektui iki 20 balų. „I prioritetas“ bus vertinamas 20 papildomų balų, „II prioritetas“ – 16, „III prioritetas“ – 12, „IV prioritetas“ – 8, „V prioritetas“ — 4 papildomais balais.

Kelių direkcija nurodo, kad įvertinusi informaciją iš visų savivaldybių sudarys galutinį „zebrų“ kelių sąrašą. Jame asfaltuotinas kelias galės surinkti iki 100 balų, projektai bus išdėstyti pagal gautų balų sumą ir įgyvendinami pagal finansavimo galimybes.

 

Kokia „zebrų“ asfaltavimo eilė rajone?

Pridėjus prioritetinius Savivaldybės suteiktus balus Klaipėdos rajono savivaldybės „zebrų“ programos kelių sąrašas išsidėsto taip:

Pėžaičiai-Švėkšna (5,74 km, 76 balai);

Kretingalė-Plikiai-Smilgynai (5,94 km, 46 balai, plius I prioritetas, iš viso – 66 balai);

Dreižiai-Pėžaičiai (7,68 km, 51 balas, plius 3 prioritetas, iš viso – 63 balai);

Endriejavas-Stanaičiai-Judrėnai (2,76 km, 54 balai);

Kretingalė-Plikiai-Smilgynai (3,66 km, 36 balai, plius II prioritetas 36, iš viso – 52 balai);

Kretingalė-Bruzdeilynas (5,08 km, 51 balas);

Privažiuojamasis kelias prie Rudaičių nuo kelio Vėžaičiai-Mikoliškiai-Kartena (0,86 km, 41 balas plius V prioritetas, iš viso – 45 balai),

Endriejavas-Stanaičiai-Judrėnai (1,71 km, 44 balai);

Mataičiai-Stanaičiai (4,66 km, 42 balai);

Vėžaičiai-Mikoliškiai-Kartena (2,35 km, 34 balai, plius IV prioritetas, iš viso – 42 balai)

Privažiuojamasis kelias prie Lapių nuo kelio Vėžaičiai-Mikoliškiai-Kartena (0,09 km, 41 balas);

Legučiai-Šalpėnai-Judrėnai (5,1 km, 39 balai);

Endriejavas-Stanaičiai-Judrėnai (8,13 km, 37 balai);

Legučiai-Pakalniškiai (4,5 km 37 balai);

Švėkšna-Šalpėnai (3,58 km, 37 balai);

Visą detalų Kelių direkcijos sudarytą „zebrų“ sąrašą su rodikliais galite peržiūrėti ČIA.

Šiais metais vadinamajai „zebrų“ programai – valstybinės reikšmės žvyrkelių ruožams, jungiantiems asfaltuotus kelių ruožus, išasfaltuoti iš KPPP asignavimų numatyta skirti 50 mln. eurų. Tačiau tai tik dalis lėšų, kurios bus skirtos šalies žvyruotiems keliams asfaltuoti.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 237 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,