Logo
 Spausdinti šį puslapį

Geriausia dovana – dėmesys artimam

Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Kunigas Viktoras Daujotis. (Vaidilutės Dovydaitytės videoreportažo stop kadras) Kunigas Viktoras Daujotis. (Vaidilutės Dovydaitytės videoreportažo stop kadras)

Iki Kūčių ir šv. Kalėdų liko vos keletas dienų, išgyvename ramybės, gražaus laukimo metą. Tačiau pažiūrėkime į aplinkinius ar netgi save: skubame, lekiame, darbe - galybė nepabaigtų užduočių,  namai dar nesutvarkyti, dovanos nenupirktos. Kai iš tiesų turėtume mėgautis šventine nuotaika ir kuo daugiau skirti laiko sau bei kitiems. Apie ypatingą kalėdinį metą portalas manogargzdai.lt kalbėjosi su Vėžaičių šv. Kazimiero ir Mikoliškių šv. Juozapo parapijų klebonu kunigu Viktoru Daujočiu.

Adventas dar kiek seniau vadintas rimties, susikaupimo metu, kai negalima linksmintis. Tačiau su laiku požiūris į krikščionims svarbų metą keičiasi. Tiems, kuriems svarbios krikščioniškosios vertybės, tradicijos, žino, kad Adventas visų pirma yra itin džiaugsmingo įvykio laukimas – laukimas ateinančio Jėzaus Kristaus.

„Adventas, šis prieškalėdinis laikas, drįsčiau sakyti, yra susitikimų laikotarpis. Krikščioniškoje  tradicijoje artėjant šv. Kalėdoms, per šv. Kalėdas susitinkame su savo artimaisiais ir Dievu, kuris ateina mums dovanoti savo gyvenimą. Adventas yra tas laikas, kai reikia grąžinti visas skolas, prisiminti, kas per metus įvyko gero, gražaus. Tai laikas, kai reikia padėkoti artimiesiems ir Dievui už tai, ką jie mums dovanoja. Jei padarėme ką nors negero, blogo, Adventas – laikas, kai galime tai ištaisyti. Jei kažkas yra ne taip santykiuose su artimaisiais, pakeiskime, jei kažką įskaudinome, atsiprašykime. Žodį, poelgį galima atitaisyti, o gražiausia, ką galime vieni kitiems dovanoti, yra bendrystė“, - kalbėjo V. Daujotis.

 

Dovana atrasti žmones

Kunigas pastebi, jog artėjant šv. Kalėdoms padaugėja gerumo akcijų. Pasak dvasininko, tai – gražu ir labai prasminga. Tačiau reikia nepamiršti, kad geri  turime būti ne tik prieš šv. Kalėdas.

„Prieš šventes esame kviečiami būti solidariais, padėti. Labai gerai, bet nepamirškime – neužtenka vienos gerumo, dosnumo dienos. Geri turime būti nuolat. Dalintis gerumu reikia ne tik esant kažkokiai progai – dovanoti gerumą žodžiu, poelgiais galima kasdien“, - įsitikinęs V. Daujotis.

Tik keturis mėnesius dviejose parapijose dirbantis kunigas džiaugiasi, jog prieš šv. Kalėdas lankydamas savo parapijiečius, atranda tiek daug žmonių, kurie gražiai sutaria, padeda vieni kitiems, nori pasikalbėti ir išsikalbėti.

„Pas mus įprasta kunigo važinėjimą po žmones vadinti kalėdojimu. Man priimtiniau tai vadinti lankymu – juk pas parapijiečius kunigas važiuoja ne tik prieš šv. Kalėdas. Kai mokiausi Romoje, tai buvo vadinama Gavėnios lankymu, nes tam laiko atsirasdavo per Gavėnią. Man taip vadinamas kalėdojimas yra noras pažinti žmones. Susirinkus bažnyčioje vis dėlto išlieka gan tolimas kontaktas – nespėji susipažinti, paklausti, kaip sekasi. Galų gale žmogui irgi neužtenka laiko kažkokiems jo rūpimiems klausimams. O lankant atsiranda laiko pažinti žmogų, šeimą, sužinoti, ko jam trūksta, gal reikia pagalbos, o gal reikia išsikalbėti, rasti atsakymus į klausimus“, - pasakojo V. Daujotis.

 

Brangiausias – laikas kartu

Anot dvasininko, lankantis per Adventą, ir ne tik, didžiausia dovana jam yra bendravimo džiaugsmas ir galimybė priartinti tikėjimą prie žmonių.

„Paskutiniu metu yra atsiradęs noras tarsi išstumti tikėjimą, įteigti žmonėms, jog jis yra ir turi būti tik bažnyčioje, stengiamasi įrodyti, jog mes, dvasininkai, esame toli. Tačiau lankydamas žmones atrandu, kokie jie dvasiškai geri, kokie jie puikūs. Tikėjimas yra ne tik bažnyčioje. Būdami dėmesingi vieni kitiems mes tampame geresni. Todėl visiems norėčiau palinkėti patirti atradimo džiaugsmą – atradimą žmogaus, jo gražių poelgių, jo gražaus vidaus. Skirkime laiko vieni kitiems, būkime kartu. Ir ne tik per šv. Kalėdas“, - linkėjo V. Daujotis.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,