Mano Gargždai



Laukia keista savaitė

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi fotografija (Corbis) Asociatyvi fotografija (Corbis)

Kitą savaitę jau švęsime Kūčias bei šv. Kalėdas. Šias dvi šventes tarsi įrėmins dvi darbo dienos – pirmadienis ir penktadienis.

Remiantis Lietuvos Respublikos Darbo kodeksu, švenčių dienomis dirbti nereikia. Nebent darbų negalima sustabdyti dėl techninių gamybos sąlygų ar kitų neatidėliotinų aplinkybių. 

Diskusinis klausimas, kiek darbingi bus pirmadienis ir penktadienis, kai priešventinę dieną darbovietėse paprastai jau tvyro laisvadienių nuotaikos, o po šventinių dienų darbas nevyksta tuo labiau. Ne paslaptis, kad kolektyvuose keičiamasi dovanėlėmis, dalijamasi vaišėmis ir panašiai.

Tačiau perkelti poilsio dienų nuo praėjusių metų nebegalima. Galbūt daugelis norėtų atidirbti šeštadienį prieš šventes, kad iš eilės turėtų net šešias laisvas dienas – nuo Kūčių iki sekmadienio. Tokiu atveju galima ir išvažiuoti į užsienį ar aplankyti toliau gyvenančius giminaičius.

Vis dėlto, perkėlimo tvarkos atsisakyta – dirbant šešias dienas per savaitę (kaip nutiktų, jei šią savaitę atidirbtume už po šventinį penktadienį) būtų pažeistas Darbo kodeksas. Poilsio dienų perkėlimui ne itin pritarė ir darbdaviai – poilsio ir švenčių dienomis už darbą reikia mokėti dvigubai daugiau.

Iš viso Lietuvoje yra 13 švenčių, per kurias nereikia dirbti, bet kai kurios jų sutampa su sekmadieniais.

Dirbti nuo 2010-ųjų nereikia per Kūčias. Nedarbo dienos yra dvi šv. Kalėdų dienos. Kitais metais į darbą neisime sausio 1-ąją – trečiadienį, Vasario 16ąją minėsime sekmadienį, Kovo 11-ąją – antradienį. Šv. Velykas švęsime kovo 30, sekmadienį ir kovo 31 – pirmadienį.

Tarptautinė darbininkų diena, Gegužės 1-oji, bus sekmadienį, o Joninės – birželio 24, antradienį.

Liepos 6-ąją, Valstybės dieną, minėsime taip pat sekmadienį, Žolinę – penktadienį, rugpjūčio 15-ąją.

Visų šventųjų diena bus šeštadienį, o kitų metų žiemos šventes švęsti pradėsime trečiadienį – būtent tą dieną 2014 metais bus Kūčios. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 320 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,