Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždų 764-ojo gimtadienio dalyvius pakylėjo podiumas (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Pasak organizatorių, vaikams žengti podiumu buvo tikra šventė. Simos Ulvikienės nuotr. Pasak organizatorių, vaikams žengti podiumu buvo tikra šventė. Simos Ulvikienės nuotr.

764-asis Gargždų miesto gimtadienio „kultūros švyturio“ šviesa nušvietė ir į aukštumas iškėlė tautinį kostiumą, kurio metais paskelbti būtent 2017-ieji. Organizatorių, Gargždų kultūros centro, teigimu, šiemet duoklė atiduota tautiškumui ir jį mylintiems žmonėms.

 

Programoje – ir kultūra, ir sportas, ir turizmas

Nuo pat ryto prasidėję gimtadienio renginiai tradiciškai kvietė pasidairyti po prekybininkų mugę, kuri išsidėstė Savivaldybės aikštėje ir Klaipėdos gatvėje. Didelis dėmesys šiemet buvo skirtas sportui, Sporto centro ir mokyklos organizuotos varžybos tęsėsi nuo pat ankstyvo ryto iki vakaro. Vyko krepšinio, paplūdimio tinklinio, greitojo bėgimo, sunkiosios atletikos, rankų lenkimo, smiginio, mini golfo varžybos. Mažieji pirmąkart buvo pakviesti į paspirtukų ir riedžių lenktynes, o popiet mieste karaliavo dviratininkai – vyko „Gargždų miesto plento taurė 2017“ lenktynės. Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras gyventojus kvietė dalyvauti nemokamose ekskursijose po Gargždus.

13.30 val. nuo autobusų stoties link Kultūros centro pajudėjo 26 kolektyvų tradicinė spalvinga eisena. Vėliau iškilmingai, išskirtinėje kupolo formos scenoje, į kurią iš Kultūros centro vedė specialiai įrengtas podiumas, inauguruotas Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas – jam regalijas įteikė vyriausias Tarybos narys Česlovas Tarvydas. Gargždų miesto piliečiu paskelbtas ilgametis Gargždų muzikos mokyklos direktorius Vidutis Petras Normantas, kuriam apdovanojimą įteikė meras. Tautiniais kostiumais, kurių vertė net 600 eurų, apdovanoti fotografijų konkurso nugalėtojai – Gabija Šutkutė ir Artur Veber, kurie šventėje ir pademonstravo savo dovanas.

Nuo 15 val. šventėje karaliavo vaikai – vyko tradicinis festivalis „O mes – vaikai, o mes – pasaulis“. Scenoje pasirodė 31 kolektyvas iš Klaipėdos rajono – į sceną podiumu žengė apie 500 vaikų.

Vakare aikštėje prie Kultūros centro prasidėjo respublikinis šokių kolektyvų festivalis „Šokim trypkim, linksmi būkim“, skirtas Gargždų kultūros centro šokių ir dainų ansamblio „Minija“ kūrybinės veiklos 45-mečiui paminėti. Jame, pasak organizatorių, pasirodė 140 dalyvių, iš visų Lietuvos etnografinių regionų: Gargždų kultūros centro pagyvenusiųjų liaudiškų šokių grupė, Marijampolės kultūros centro šokių kolektyvas „Jotvingis“ (Suvalkija), Panevėžio bendruomenės rūmų vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Verdenė“ (Aukštaitija), Druskininkų kultūros centro tautinių šokių grupė „Kadagys“ (Dzūkija), Priekulės kultūros centro vyresniųjų šokių grupė „Gintaras“ (Klaipėdos kraštas), Gargždų kultūros centro šokių ir dainų ansamblis „Minija“.

Gimtadienio metu vyko „Ikra mada“ šou programa, kurioje išskirtinius drabužius demonstravo Gargždų jaunimas. Vakarą vainikavo muzikos grupių „Kitava“ ir „Old city band“ koncertai bei šventinis fejerverkas.

 

muge

Šventinę mugę antrus metus organizuoti padėjo Gargždų seniūnija. S. Ulvikienės nuotr.

 

Dalyvius pakylėjo podiumas

Gargždų kultūros centro direktorė Birutė Oželienė, atkreipė dėmesį, kad ši gimtadienio šventė buvo skirta Tautinio kostiumo ir Lietuvių kalbos kultūros metams paminėti. Jos manymu, pasiteisino tai, kad į gimtadienio miesto programą buvo įtraukti du festivaliai: „O mes – vaikai, o mes – pasaulis“ ir „Šokim trypkim, linksmi būkim“, skirtas „Minijos“ 45-mečiui.

„Vaikams praeiti tuo podiumu, neįsivaizduojate, koks įspūdis. Man pačiai einant, net ašaros kaupėsi“, – kalbėjo direktorė.

Jai antrino ir Meno skyriaus projektų vadovė Vaida Skuodienė, kuri pastebėjo, kad vaikams, atvykusiems iš rajono, žengti podiumu buvo tikra šventė, daugelis jų pasijautė žvaigždėmis. Kultūros centro direktoriaus pavaduotoja A. Vaičiulienė prisiminė, kad Garbės pilietis V. P. Normantas taip pat itin jaudinosi eidamas podiumu – net kojos linko, esą tai buvo didžiausia garbė.

Šventės organizatoriai pasidžiaugė ir Savivaldybės dovana – vyrišku ir moterišku tautiniu kostiumu –fotografijų konkurso nugalėtojams.

„Reikėjo su tautiniu kostiumu nusifotografuoti prie švyturio. 17 žmonių atsiuntė 23 fotografijas, kurios atitiko konkurso reikalavimus. Kultūros centro ir Kultūros skyriaus darbuotojai slaptai balsavo ir 11 balų surinko būtent Gabijos Šutkutės atsiųsta nuotrauka“, – konkurso rinkimų eigą komentavo V. Skuodienė, pridūrusi, kad nugalėtoja nuotraukai tautinio kostiumo detales skolinosi iš įvairių gyvenviečių organizacijų.

Kultūros centro režisierius Vaidas Kvedaras pažymėjo, kad ateityje galėtų truputį keistis eisenos forma – jos dalyviai turėtų stengtis labiau atitikti temą, kažkuo išsiskirti, kad žmonės norėtų stebėti paradą.

„Galėjo vaikai kad ir po šiaudinę kepurę užsidėti. Renginys yra reginys“, – kalbėjo V. Kvedaras.

Nepaisant to, organizatoriai pasidžiaugė, kad eisenoje atsirado dalyvių, išgirdusių prašymą puoštis tautinėmis detalėmis, pavyzdžiui, Tarybos narė Rasa Petrauskienė, vicemerė Violeta Riaukienė pasipuošė tautiniais kostiumais.

 

scena

Šventėje pastatyta išskirtinė kupolo formos scena, į kurią vedė podiumas, vaizdą buvo galima stebėti per du ekranus. M. Norvilės nuotr.

 

Svajones riboja biudžetas

Nors svečiai ir dalyviai džiaugėsi gera diena, išskirtine scena ir podiumu, socialiniuose tinkluose pasigirdo ir neigiamų nuomonių apie 764-ojo Gargždų miesto gimtadienio šventę. Vieni buvo įsitikinę, kad šventė daroma netinkamu laiku, esą vasarą Kultūros centro darbuotojai tiesiog nori atostogauti. Kiti piktinosi, kad šventė neįdomi, tą liudija mažas susidomėjusių žmonių skaičius.

„Darėme šventę ir per Žolines, sutampa su Klaipėdos gimtadieniu. Dėl datos galima diskutuoti, nėra taip, kad per vasarą ilsėsimės. Tiesiog mokykloms, darželiams įsijungti į šventę rugpjūčio mėnesį būtų sudėtinga“, – reaguodama į komentarus kalbėjo B. Oželienė.

Režisierius pastebėjo, kad pritraukti dalyvių minias yra sudėtinga, turint itin ribotą biudžetą: „Jeigu biudžetas būtų 50 tūkst. eurų, paimtume SEL, turėtume 20 tūkst. žmonių. Geri atlikėjai labai brangūs. Pavyzdžiui, Mantas kainavo beveik tiek, kiek Savivaldybė skyrė lėšų – 5000 eurų.“

V. Kvedaras prisiminė, kad praėjusiais metais pagrindinis koncertas buvo skirtas jaunimui – koncertavo „X Faktoriaus“ dalyviai, Samanta Tina, šiemet – Tautinio kostiumo ir Kalbos kultūros metai, todėl duoklė buvo atiduota tautiškumui, galbūt jį labiau vertinančiai vyresnei auditorijai.

„Buvo 10 žmonių, kuriems nepatiko šiemet, kitąmet vėl atsiras kiti 10, kuriems nepatiks“, – mintis dėstė režisierius.

Kaip nurodė Gargždų kultūros centro direktorė, šiemet 764-ojo gimtadienio biudžetas – 16 tūkst. 652 eurai. Iš jų – 6800 eurų Savivaldybės, 9300 – rėmėjų, 552 eurai – Kultūros centro lėšos.

„Netikėtai šiandien radome rėmėją – padovanojo fejerverkus, kadangi ne viską įgyvendino taip, kaip turėjo“, – informavo B. Oželienė.

„Tautinio kostiumo ir Kalbos kultūros metai. Fejerverkai negali būti prašmatnūs, išėjo sodo fejerverkai, į tautiškumą labiau. Čia režisūrinis sprendimas. Juolab, ruošiamės jubiliejiniams metams, negalime visko iššaudyti“, – juokavo V. Kvedaras.

6 krėslus iš padėklų prie Kultūros centro padovanojo UAB „Litimbera“. Direktorė prašė miestelėnų saugoti šias dovanas, nes praėjusiais metais visi suolai buvo sulaužyti.

B. Oželienė dėkojo visiems rėmėjams, prisidėjusiems tiek finansiškai, tiek paslaugomis ar prekėmis, taip pat visai gimtadienio komandai, 20-iai „Vaivorykštės“ gimnazijos savanorių, praktikantams.

 

Kitąmet – jubiliejus Minijos slėnyje

Anot organizatorių, kitąmet 765-ojo Gargždų miesto gimtadienio proga šventė kelsis į gyventojų taip pamėgtą Minijos slėnį. Gargždų kultūros centro atstovai akcentavo, kad slėnyje organizuojamo renginio sąmata išaugs keletą kartų.

„Ten nėra elektros, tualetų, palapinių, vietos ir inventoriaus atlikėjų persirengimui. Žmonės turėtų suvokti, kad tai nėra taip paprasta. Galime ten daryti, bet tada neužtenka įprasto biudžeto“, – paaiškinimą, kodėl gimtadieniai kasmet neorganizuojami slėnyje, pateikė V. Kvedaras.

Anot Gargždų kultūros centro kolektyvo, kai tik baigiasi vienas gimtadienis, pradedama mąstyti ir apie artėjantį. V. Kvedaras pastebėjo, kad kūrybinės idėjos renginiams gimsta visur.

Direktorė kalbėjo, kad idėjų, iniciatyvų iš vietos žmonių ir bendruomenės narių laukia visada. Tikimasi, kad jubiliejinis gimtadienis miestui padovanos vienybę ir bendruomeniškumą, kurio, pasak Kultūros centro darbuotojų, dažnai stinga.

 

Apie Gargždų miesto 764-ojo gimtadienio renginius taip pat skaitykite:

Gargždų miesto gimtadienio renginiai prasidėjo šachmatų turnyru (fotogalerija)

Gargždų 764-asis gimtadienis prasidėjo: kviečia mugė ir sporto varžybos (fotogalerija)

Gyventojus džiugino tradicinė miesto gimtadienio eisena (fotogalerija)

Merui iškilmingai įteiktos regalijos, pagerbtas Garbės pilietis (fotogalerija)

Gargždų miesto 764-ojo gimtadienio sporto varžybų nugalėtojai ir prizininkai

Miesto gimtadienio programą nuspalvino dviratininkų varžybos (fotogalerija)

 

Simos Ulvikienės ir Margaritos Norvilės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,