Logo
 Spausdinti šį puslapį

Akcijoje „Atviros dienos kaime“ dalyvavo ir Klaipėdos rajonas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kaimo turizmo asociacijos nuotr. Kaimo turizmo asociacijos nuotr.

Gegužės paskutinįjį savaitgalį vykusi akcija „Atviros dienos kaime 2017“ susilaukė didžiulio miestiečių susidomėjimo. Pirmą kartą tuo pačiu metu Lietuvoje ir Latvijoje vykusioje akcijoje buvo galima aplankyti daugiau kaip 190 ūkių ir sodybų: 71 mūsų šalyje ir 120 pas kaimynus latvius. Ši akcija yra viena iš priemonių, skatinančių bendradarbiavimą ir komunikaciją tarp kaimo turizmo paslaugų teikėjų, ūkininkų, bendruomenių ir amatininkų.

 

Mūsų šalyje prie akcijos „Atviros dienos kaime“ prisijungė 21 kaimo turizmo sodyba, 11 gyvulininkystės ūkių, 7 augalininkystės ūkiai (iš jų 3 daržovių ir 1 vaisių-uogų ūkis), 3 mišrūs ūkiai, 6 kultūros paveldo ir 4 kulinarinio paveldo puoselėtojai, 4 bendruomenių centrai, 4 žirgynai, 3 vyndariai, 3 amatininkai, 2 sūrininkai, sraigių ūkis, lankytojų centras, ekologiškų žolelių ūkis.

Lankomi ūkiai ir sodybos buvo pasklidę po visą šalį – net 34 skirtinguose Lietuvos rajonuose. Gausiausiai lankomų ūkių buvo Šakių ir Rokiškio rajonuose – čia buvo galima aplankyti po 5 akcijos dalyvius. Po 4 lankytinus akcijos objektus išsidėstė Anykščių, Kaišiadorių, Kauno, Plungės, Zarasų ir Klaipėdos rajonuose.

Iš viso akcijos metu ūkiuose, sodybose, pas amatininkus, bendruomenių ir kultūros namuose viešėjo 1750 lankytojų (58 lankytų objektų duomenimis). Lankytojų skaičius svyravo nuo 0 iki 380. Vidutinis vieno ūkio ar sodybos lankytojų skaičius siekė 30. Pusė visų lankytojų buvo šeimos (50 proc.), penktadalis – draugų kompanijos (19 proc.).

Lankytojus žavėjo įvairios maisto gaminimo edukacijos ir degustacijos, galimybė visiems šeimos nariams kartu užsiimti kūrybine veikla ar asmeniškai susipažinti su ūkininkais ir sodybų šeimininkais. Miestiečiai, pabėgę nuo miesto šurmulio grožėjosi pavasariška gamta, ir sodybos gyvūnais, lepinosi šiltu vasarišku oru ir svetingu šeimininkų bendravimu. Mažiesiems ūkių lankytojams smagiausios buvo aktyvios pramogos: aitvarų gamyba ir jų leidimas, maudymasis kubile, žirgų maitinimas, karvių melžimas, pasivažinėjimas bričkele ir kitos. Didžiulio dėmesio susilaukė kai kurių bendruomenių organizuojamos šventės.

Kaimyninėje Latvijoje buvo galima aplankyti 120 ūkių. Iš viso akcijos metu lankomuose objektuose viešėjo 3117 lankytojų, vidutiniškai 27 lankytojai viename objekte. Daugiausia akcijos lankytojai ūkiuose viešėjo šeimomis (65 proc.) ir draugų kompanijomis – 31 proc.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,