Mano Gargždai



Stendinio modeliavimo būrelio vadovas: „Vaikų pasiekimai svarbesni nei asmeniniai“

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
P. Sungaila. S. Ulvikienės nuotr. P. Sungaila. S. Ulvikienės nuotr.

Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro stendinio modeliavimo būrelio durys neužsiveria ir pasibaigus mokslo metams. Nors ir vasara, būrelyje dar galima rasti vaikų, kruopščiai ruošiančių eksponatus konkursams. Moksleiviams noriai padeda vaikų neformaliojo švietimo mokytojas Pranas Sungaila, teigiantis, kad darbas jam – kaip atostogos – visada teikia geras emocijas.

 

Gegužės pabaigoje Lenkijoje vykusiame konkurse būrelio atstovai susirinko daugiau kaip pusę prizų. Skirtingose kategorijose (kartoninės architektūros, ratinės civilinės technikos, figūrėlių ir kt.) nominacijas pelnė: Deividas Barauskas, Vakaris Rudys, Brigita Ronkytė, Paulius Trakšelis, Kajus Talmontas, Aivaras Žutautas, Ignas Sungaila ir Vaiva Venckauskaitė. Ir tai tik vieno konkurso rezultatai, o per metus stendinio modeliavimo būrelio ugdytiniai su vadovu į konkursus vyksta nuo 3 iki 11 kartų.

Jie dažniausiai organizuojami Lenkijoje, nes ten, anot P. Sungailos, atsirado popierinis modeliavimas. Lietuvoje konkursai vyksta kur kas rečiau: „Lietuvoje vykdavo vienas konkursas Vilniuje, šiemet su „WMC“ klubu patys organizuojame konkursą rugpjūčio 11–13 dienomis Klaipėdoje, kuris bus įtrauktas į Klaipėdos kultūros sostinės renginių programą.“

Būrelio vadovas teigė neprisimenantis, kada iš konkurso ugdytiniai grįžo be prizų.

„Asmeniniai pasiekimai man ne tiek svarbūs, aišku, malonu laimėti, bet svarbiausia – vaikų pasiekimai“, – sakė 2017-ųjų metų „Tauriosios širdies“ laureatas, kuriam Gargždų miesto bendruomenės įteiktas apdovanojimas „malonus įvertinimas už atliekamą darbą.“

Klaipėdos laivininkų mokykloje baigęs laivų remonto ir statybos studijas, P. Sungaila nusprendė pasirinkti pedagogo kelią, tačiau įgytos žinios praverčia konstruojant sudėtingus laivų ar kitokios technikos modelius. 35 metus dirbantis mokytoju, kasmet ugdantis apie 20 įvairaus amžiaus moksleivių, stendinio modeliavimo būrelio vadovas sako nuo vaikų nepavargstantis.

„Visada sutariau su vaikais, tebebendrauju su mokyklas jau baigusiais ugdytiniais, kiti net kolegomis tampa“, – sakė P. Sungaila, stendinio modeliavimo mokantis ir savo jauniausią iš keturių vaikų – Igną, dažną konkursų laureatą.

Paklaustas, ar sunku modeliavimu sudominti vaikus, teigia, kad „jeigu yra noras, tada nesunku“.

„Iš pradžių vaikai pradeda nuo nesudėtingų darbų, paskui pamažu pradeda daryti bokštus, laivus, pilis. Vaikai, jei ateina ir „užsikabina“, ilgai užsibūna. Bet ir atkrenta daug, ypač pirmokų. Priimu juos bandomajam laikotarpiui. Iš karto matosi, jei vaikas dar liniuotės ar žirklių nenulaiko, tai jam dar per anksti, geriau iš karto pasakyti, nes vėliau ateis, o jeigu jis kankinsis, tai nebenorės eiti visai. Darbo pradžioje grupėje turėdavau apie 20 vaikų, ir beveik visi iki metų galo išsilaikydavo. Šiemet ir praėjusiais metais užsiėmimus lankė kaip niekada daug mergaičių. Būdavo, kad per 10 metų lankydavo viena mergaitė, kelias savaites paeidavo, kol pirmą nagą nusibrūžindavo, dabar 2–3 nuolat lanko“, – sakė euro monetų kolekcininkas, fantastinės literatūros mėgėjas P. Sungaila, juokaujantis, kad stendinis modeliavimas jo gyvenime atsirado „iš neturėjimo, ką veikti“.

Stendinio modeliavimo vaikų neformaliojo švietimo mokytojas Pranas Sungaila užsiėmimus vaikams veda ne tik Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centre, bet ir Vėžaičiuose.

 

Pranas Sungaila – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 287 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,