Logo
 Spausdinti šį puslapį

Drevernoje – inovacijas ir menus jungianti stovykla vaikams

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Nebenaudojami dviračiai, į Lietuvą pargabenti iš vieno populiariausių JAV festivalių „Burning man“, tampa meniniais objektais ir bus padovanoti vasaros stovykloje dalyvaujantiems Klaipėdos rajono vaikams.

 

Šiemet vasaros pradžioje uždarytoje Klaipėdos rajono Drevernos pagrindinėje mokykloje jau birželio 5-ąją įsikūrė vaikų vasaros poilsio stovykla „Meninių dviračių invazija“, iš dalies finansuojama ir iš Klaipėdos rajono savivaldybės lėšų.

Vaikai iš Lapių, Drevernos, Priekulės, Dituvos, Ketvergių mokyklų kasdien patiria įvairiausių nuotykių kurdami dviračius kaip meninius objektus. Kūrybinių dirbtuvių pabaigoje dviračiai kiekvienam bus padovanoti. Tarptautinė savanorių komanda su vaikais dalijasi patirtimi, moko juos susiremontuoti dviračius, įkvepia iš įprasto dviračio sukurti neįprastą objektą. Vaikai dviračius patys plauna, šlifuoja, dažo, virina detales, keičia ratus, kuria originalias detales.

Daugiausiai darbų vyksta buvusios mokyklos kieme. Čia skamba muzika, šnypščia suvirinimo aparatai, vyksta karštos diskusijos, dažoma, piešiama, sukami siūlai, kalamos sėdynės, tepamos dviračių grandinės, pučiamos padangos, prie dviračių lituojamos LED apšvietimo juostos.

Keliuose mokyklos kabinetuose įsikūrusi mobili „Meškėnų laboratorija“. Čia vaikai kai kuriuos objektus, reikalingus dviračiams puošti, kuria kompiuteriu, spausdina lazeriu ar 3D spausdintuvu. Kuriant originalius dviračių dizaino projektus, naudojamos įvairios elektronikos ir metalo atliekos iš Klaipėdos rajono atliekų surinkimo aikštelių, pažangios technologijos ir įranga, micro:bit kompiuteriukais valdomi LED.

Vaikus dvi savaites mokys jungtinė Europos ir JAV savanorių komanda: menininkai, dizaineriai, mokytojai, programuotojai, inžinieriai, kuriuos žavi idėja padovanoti savo patirtį, žinias ir laiką vaikams, kurie iš dviračių sukurs meninius objektus, išmoks naujų dalykų ir tuos įgūdžius galės naudoti ateityje. Savanorių komanda nuolat keičiasi. Vieni Drevernoje apsistojo porai savaičių, kiti užsuka kelioms dienoms.

Pirmąją savaitę Drevernoje kuria ir dirba Klaipėdos rajono vaikai, antrąją atvyks vaikai iš šalies dailės mokyklų.

Visi sukurti dviračiai visuomenei bus pristatyti dviračių parade birželio 17-ąją. Preliminariai planuojama, kad meninių dviračių paradas pajudės iš Drevernos į Priekulę, o tuomet – į Klaipėdą. Taip simboliškai bus sujungtos dvi 2017-ųjų metų Lietuvos Kultūros sostinės.

Šį šeštadienį vaikai kartu su savanoriais dalyvaus ir Priekulėje rengiamose Pirties dienose.

Siekiant, kad kūrybinės dirbtuvės – vaikų stovykla vyktų sklandžiai, prie jų organizavimo prisidėjo nemaža komanda, susitelkė Drevernos bendruomenė. „Meninių dviračių invaziją“ remia Klaipėdos rajono savivaldybė, finansavimą skyrė Kultūros taryba, festivalio „Burning man“ bendruomenė, dviračių atgabenimu į Dreverną pasirūpino bendrovė „Hortivita“, vystanti Drevernos uostą, savo duris savanoriams ir vaikams atvėrė ne tik Drevernos pagrindinė mokykla, bet ir Drevernos kultūros centras, Klaipėdos rajono savivaldybės Turizmo informacijos centro J. Gižo etnografinė sodyba.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,