Logo
 Spausdinti šį puslapį

Respublikinis pirties garas šiemet kilo Priekulėje (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Pirties dienos dalyviai spinduliavo energija ir gera nuotaika. Simos Ulvikienės nuotr. Pirties dienos dalyviai spinduliavo energija ir gera nuotaika. Simos Ulvikienės nuotr.

Šeštadienį Mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje 2017 – Priekulėje – buvo karšta lyg pirtyje. Ne perkeltine, o tikrąja prasme. Iš visos Lietuvos į miestelį sugužėję Pirties bičiulių draugijos nariai Vingio parke užkūrė daug skirtingų pirčių – kiekvienam pagal poreikius ir pomėgius.

 

Respublikinė šventė

Pirties mylėtojai į Priekulę susirinko rimta proga – traukos objektu savaitgalį miestelis tapo paskelbus,  kad būtent čia įvyks 8-oji respublikinė šventė „Pirties diena 2017“.

Miestelio šeimininkai – seniūnija – ir Priekulės kultūros centro bei užimtumo centro atstovai stengėsi,  kad Vingio parke apsilankiusiems šventės dalyviams liktų geras įspūdis. Geros nuotaikos ir smagaus garo linkėjo seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė, užimtumo centro vadovė Raimonda Damulienė, rajono savivaldybės vicemerė Violeta Riaukienė.

„Man, kaip kultūros atstovei, smagu, kad jūs propaguojate lietuviškos pirties kultūrą“, – pirtininkams dėkojo Priekulės kultūros centro vadovė A. Zapalskienė.

Šventės nepraleido ir Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, prisipažinęs, kad pirties mėgėju tapo gana neseniai.

Be to, tądien Priekulėje sveikatinosi ne tik pirties mylėtojai, bet ir sportininkai – vyko Klaipėdos rajono seniūnijų vasaros sporto žaidynių I etapo varžybos.

 

Pirtis turi ir savo madas

Minijos upės pakrantėje įsikūrę pirtininkai pristatė didžiulę skirtingų pirčių įvairovę – vienos viliojo meditacine ar velniškai trankia muzika, kitos – įdomiomis statybinėmis savybėmis ar tiesiog išskirtiniais pirties ritualais.

Bene labiausiai dėmesį traukė didžiulė akmenų krūva. Lietuviškos pirties bičiulių draugijos pirmininkas Vaidotas Petrauskas pasakojo,  kad aštuonios tonos akmenų pradėtos kaitinti jau iš vakaro.

„Jei dabar „išjungtume“ saulę,  pamatytumėte, kad visi akmenys net raudoni nuo karščio“, – pasakojo pirtininkas.

Prabėgus beveik valandai nuo šventės atidarymo, iškaitinti akmenys buvo uždengti didžiule kilnojama palapine,  kuri tapo pirtimi, vienu metu galinti priimti kaitintis net 100 žmonių.

Kiek vėliau į ją išskirtiniam laumių puotos pirties seansui buvo kviečiamos vien moterys ir merginos.

„Moterų pirtis ypatinga jau vien savo energetika, kuri iš esmės skiriasi nuo vyrų. Mes naudojame smilkalus,  muziką. Stengiamės įskiepyti moteriškos bendrystės dvasią, padedame viena kitai. O pasibuvusios moteriškame rate laimingos grįžtame pas savo išrinktuosius“, – pasakojo laumių puotos organizatorė Milda Kregždė.

Moteris anksčiau dirbo socialine pedagoge, tačiau, pamėgus pirtį, kardinaliai keitėsi ir gyvenimas. Jau penkerius metus Milda kuria lininius pirties drabužius,  kurių kolekcija buvo pristatyta ir Priekulėje.

„Mūsų moterys labai drovios, reta kuri į pirtį žengia nuoga. Sintetiniai maudymosi kostiumėliai irgi ne išeitis. O štai lininės lengvos suknelės moterims ar chalatai vyrams turi visas reikalingas savybes, kad pirtyje jaustumėmės ne tik patogiai,  bet ir niekur nedingtų pirtinimosi nauda“, – kalbėjo M.Kregždė.

Pasak moters, pirtyse jau vyksta ir nemažai mergvakarių. Merginos atsigręžia į senąsias tradicijas,  kuomet nuotaką prieš vestuves turėdavusi išprausti jos motina. Dabar,  būdama vyresnio amžiaus,  mergvakario metu šias apeigas gali atlikti M. Kregždė.

 

Jurtos pirties paslaptys

Ne vieną šventės dalyvį sudomino jurtos formos pirtis,  kurios sienos, stogas ir net gultai padengti avies vilna. Apie tokios pirties naudą sveikatai ir atsipalaidavimui kiekvienam susidomėjusiam pasakojo pirtininkas iš Šiaulių – Antanas Diržys. Pasak jo, jurtos pirtis išskirtinė tuo, kad šiluma joje pasiskirsto tolygiai, ir niekada nepakyla aukščiau 50 laipsnių. Tad ji itin tinkama nemėgstantiems labai didelio karščio.

Aštuntą dešimtį skaičiuojantis vyras sakė į pirtį keliaujantis tris kartus per savaitę,  tad tikino pajutęs pirties naudą savo kailiu – suaktyvėjusi kraujotaka, tad jaučiasi žvalesnis ir sveikesnis.

Pirties seansus jurtoje vedantis Antanas pasakojo, kad savo pirtyje pirtininkus visuomet guldo ant žemės ratu – kojomis į kaitinamus akmenis. Taip pirmiausia suaktyvinama kraujotaka pėdose.

 

Viliojo edukacijų gausa

Pasikaitinę pirtyse, šventės lankytojai ir dalyviai galėjo pasižvalgyti po kitas visame Vingio parke išsidėsčiusias erdves: išklausyti ne vieną įdomų pranešimą apie sveiką gyvenseną, sužinoti kaip įsirengti sveiką pirtį, pažinti gydomųjų augalų paslaptis ir dar daug įvairių ir naudingų dalykų. Taip pat pasilepinti masažais kūnui ir veidui, pasimėgauti grožio kaukėmis bei paskanauti pirties arbatos.

Veiklos netrūko ir mažiesiems. Žaidimų kiemelyje buvo galima susipažinti su kalvio amatu, stebėti bitininko Kazimiero Žilinsko darbą, kuris jau greitu metu žada pasiūlyti naujovę – bičių terapiją.

Buvo galima išmėginti Klaipėdos rajono amatų centro siūlomas edukacijas: pasimokinti gaminti papuošalus iš odos,  pamėginti megzti ant grėblio, eiti lietuvių liaudies ratelius, pasidžiaugti naminiais gyvūnais. Nuotaikingus pasirodymus su dainomis ir šokiais atliko Priekulės lopšelio-darželio ugdytiniai.

 

Pirties dienos akimirkos Priekulėje – Simos Ulvikienės ir Sandros Vaičienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,