Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajono prekės ženklas kelia diskusijas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono prekės ženklas. Įmonės „Iconus“ vizualizacija Klaipėdos rajono prekės ženklas. Įmonės „Iconus“ vizualizacija

Antradienį, birželio 13-ąją, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos ir įvairių įstaigų, bendruomenių, verslo atstovai buvo pakviesti į Klaipėdos rajono prekės ženklo „Atveria horizontus“ pristatymą. Jo metu aptarti tiek prekės ženklų pagrindiniai tikslai, pateikti geriausi pavyzdžiai, tiek konkrečiau pasigilinta į Klaipėdos rajono prekės ženklo pritaikymo galimybes, atskleisti naudojimo niuansai.

 

Tikslas – sujungti visus

Prieš daugiau nei metus MB „Iconus“ pristatė naują Klaipėdos rajono prekės ženklą – įrėmintą užrašą „Atveria horizontus“, kurį papildo vandens telkinį vaizduojantis simbolis. Juo siekiama sustiprinti Klaipėdos rajono kaip pajūrio ir pamario krašto įvaizdį. Prie ženklo, anot kūrėjų, gali būti naudojamos įvairios sąsajos, pagal poreikį, papildančios prekės ženklo skleidžiamą žinutę. Pavyzdžiui, „Atveria horizontus“ sportui, gamtai, turizmui, kultūrai ir t.t.

 Pristatyme su bendruomene, prekės ženklo komunikaciją įgyvendinančios įmonės – UAB „Lietuvis“ atstovai – sakė, kad ženklu yra siekiama pritraukti į Klaipėdos rajoną naujus gyventojus, taip pat turistus.

MB „Iconus“ parengtoje prekės ženklo komunikacijos strategijoje numatyti trys etapai: adaptacija (1–6 mėn.), įvaizdžio kūrimas ir stiprinimas (7–12 mėn.) ir aktyvi komunikacija (13–24 mėn.).

Šiuo metu, anot UAB „Lietuvis“ atstovų, prekės ženklas yra pirmajame – adaptacijos etape, kuriuo siekiama pritaikyti jį prie Klaipėdos rajono gyventojų auditorijos. Šiam tikslui numatyta sukurti interaktyvų rajono žemėlapį, kuriame kiekviena bendruomenė galės prisitaikyti prekės ženklą sau. Taip pat numatoma, kad turėtų būti sukurtas socialinių medijų įskiepis, kuriuo pasinaudojęs kiekvienas gyventojas galėtų susikurti unikalų ir sau tinkantį asmeninį logotipą.

Pasak marketingo ir komunikacijos specialistės Monikos Jakučionytės, šis prekės ženklas siekia sujungti visas Klaipėdos rajono organizacijas, taip, kad kiekvienas galėtų tapti miesto prekės ženklo ambasadoriumi.

Susitikime dizainerė Julija Grauzdytė kalbėjo apie techninius prekės ženklo pritaikymo niuansus, kintančius ir nekintančius elementus, spalvas, šriftus, nuotraukų naudojimą ir kt. Ji žadėjo, kad kiekvienam pageidaujančiam gali padėti pritaikyti šį prekės ženklą pagal poreikius.

„Savivaldybė siekia, kad įmonės ateitų, bendradarbiautų, ženklas siekia sukurti bendrystės ryšį“, – susitikime bendradarbiauti įmones kvietė Vyriausias specialistas darbui su verslu Mantas Virbauskas.

 

Galimos ženklo variacijos ir pritaikymas skirtingoms temoms. „Iconus" pateikti variantai.

 

Išsakė pastabas

Kiekvienos dalyvavusios organizacijos atstovui buvo pateiktos anketos, kuriose buvo galima pateikti ir pasiūlymus dėl šio ženklo tobulinimo. Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro direktorė Daiva Buivydienė atskleidė, kad šis prekės ženklas jau yra naudojamas įstaigos išleistuose leidiniuose, filme, stenduose, kitoje atributikoje. Tačiau, anot jos, taikant šį ženklą, per metus pastebėta ir tam tikrų sunkumų.

„Ženkle pagrindinis dėmesys yra skiriamas ne šūkiui, o vietovei. Siūlome, kad šūkis būtų mažesnėmis raidėmis. Mes, kai dalyvaujame parodose, kuriose turime stendus „Atveria horizontus“,  iš tolo nesimato, kur“, – pastebėjimus išsakė D. Buivydienė. Ji taip pateikė Klaipėdos, Neringos, Palangos pavyzdžius, kuriuose pirmiausia akcentuojama vietovė ir tik po to šūkis.

 „Specialiai taip padaryta, kad šis ženklas erzintų ir keltų klausimą, kas čia yra, verstų domėtis“, – idėją komentavo Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė, pridūrusi, kad pačio ženklo keisti jau nebegalima.

Kritiką dėl to, kad kai kuriuose ženklo variantuose išvis nėra matomas „Klaipėdos rajonas“ išsakė ir vienos įmonės atstovė, pridūrusi, kad pirmiausia turėtų būti sukurtas šio ženklo žinomumas, o tik po to adaptacija kitoms veikloms. Jai antrino ir vicemerė Violeta Riaukienė, išreiškusi nuomonę, kad ženkle žodžiai „Klaipėdos rajonas“ turėtų išlikti bent jau kelerius metus, kol jis yra naujas ir nelabai atpažįstamas.

Atsižvelgiant į pastabas, dizainerė pasiūlė pateikti variantą, kuriame taip pat būtų įkomponuotas užrašas „Klaipėdos rajonas“.

R. Kučinskaitė nurodė, kad dabar yra pirmasis etapas, bendruomenės kviečiamos naudoti šį ženklą, kad jis taptų žinomas, o šūkis „atveria horizontus“ iškart būtų siejamas su Klaipėdos rajonu: „Tai įpareigoja ženklą viešinti, nesustoti.“

Organizacijų ir Savivaldybės atstovai diskutavo ir dėl to, kur ir kaip būtų galima naudoti šį ženklą. Pateikta siūlymų dėl ženklo pritaikymo meninėse instaliacijose, dideliuose stenduose, mokymo įstaigose ar lipdukuose ant automobilių.

 

Prekės ženklo pristatymo renginys. Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Prekės ženklo komunikaciją vykdo UAB „Lietuvis“, sutarties vertė – 4486 Eur. Už šią sumą įsipareigota parengti straipsnius ir pranešimą spaudai apie prekės ženklą, suorganizuoti 2–3 susitikimus su Klaipėdos rajono įstaigomis, įmonėmis ir organizacijomis, pristatant Klaipėdos rajono prekės ženklą bei kviečiant prisidėti prie prekės ženklo individualizavimo. Taip pat įmonė turi pritaikyti prekės ženklą (sumaketuoti) pagal Klaipėdos rajono įstaigų, įmonių ir organizacijų išsakytus poreikius, sukurti standartizuotus šablonus, kuriuos būtų galima naudoti rengiant įvairius Klaipėdos rajono savivaldybės pristatymus, renginių programas.

Pernai Klaipėdos rajono rinkodaros ir komunikacijos strategijos parengimui buvo skirta 9,6 tūkst. eurų (įgyvendino MB „Iconus“), šiemet numatyta išleisti 17 tūkst. eurų, kitąmet – 10,8 tūkst. eurų (Klaipėdos rajono savivaldybės 2017–2019 m. strateginis veiklos planas). 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,