Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lietuviai įsitikinę, kad korupcija šalyje auga – su ja kovojama netinkamai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Pusė Lietuvos gyventojų įsitikinę, kad per pastaruosius 5 metus korupcijos lygis šalyje augo ir net 80 proc. gyventojų mano, kad su korupcija šalyje kovojama netinkamai, rodo rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ balandžio 26 d.–gegužės 7 d. atlikta apklausa.

 

Nuomonę, kad politinės korupcijos lygis Lietuvoje per pastaruosius 5 metus padidėjo, išsakė beveik pusė (48 proc.) šalies gyventojų, kiek daugiau nei trečdalis (37 proc.) įsitikinę, kad situacija nesikeičia, o tik kas dešimtas (10 proc.) apklaustas gyventojas mano, kad politinės korupcijos lygis pastaruoju metu sumažėjo.

Politinės korupcijos lygio padidėjimą dažniau nurodė vyrai, jaunimas iki 30 metų ir vyresni nei 50 metų žmonės, mažesnių miestų ar kaimo gyventojai, turintys vidurinį, profesinį ar aukštesnįjį išsilavinimą, darbininkai, ūkininkai bei pensininkai.

Aštuoni iš dešimties (80 proc.) apklaustų šalies gyventojų mano, kad Lietuvoje su politine korupcija kovojama netinkamai. Taip manyti labiau linkę vyrai, mažesnių miestų gyventojai, vidurinio išsilavinimo, nepatenkinti demokratija šalyje (87 proc.) ir nepasitikintys Lietuvos vyriausybe (86 proc.).

Vos dešimtadalis (13 proc.) apklaustųjų galvoja, kad su politine korupcija šalyje kovojama tinkamai. Taip dažniau nurodė moterys, didmiesčių gyventojai, aukštąjį išsilavinimą turintys respondentai, vadovai ir tie, kurie mano, kad Lietuvoje reikalai iš esmės krypsta į gerąją pusę.

Kovą su politine korupcija geriau už kitus vertina Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (19 proc. iš jų mano, kad kovojama tinkamai), LSDP (18 proc.) bei LR liberalų sąjūdžio (17 proc.) rinkėjai. Dar 7 proc. neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Bendros Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai“ apklausa buvo atliekama kaip Lietuvos Nacionalinio Barometro dalis. Iš viso apklausti 1018 Lietuvos gyventojų (nuo 18 metų ir vyresni), tyrimas vyko 116 atrankos taškų.

Tyrimo rezultatai atspindi 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę pagal lytį, amžių, išsimokslinimą, gyvenvietės tipą. Rezultatų paklaida tokio dydžio imčiai neviršija 3 proc.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,