Logo
 Spausdinti šį puslapį

Vyriausybė pritarė Žemės ūkio ministerijos siūlomoms reformoms

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Vyriausybė pritarė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) valdymo srities valstybės įmonių siūlomoms pertvarkoms, kurios palies ne vieną ministerijai pavaldžią įstaigą. Pasak žemės ūkio ministro Broniaus Markausko, ŽŪM pavaldžių įmonių pertvarkos yra būtinos ne tik siekiant optimizuoti jų veiklą, bet ir taupant valstybės, tai yra, visų jos gyventojų, lėšas.

 

„Pertvarkos šioje srityje, neslėpkime, seniai reikėjo. Įvertinę visas galimybes, įmonių potencialą ir uždavinius, siekiame pagerinti ŽŪM pavaldžių įmonių veiklą, sumažinti jų išlaikymo kaštus“, – teigė žemės ūkio ministras B. Markauskas.

Pritarta ŽŪM siūlymui reorganizuoti VĮ „Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras“ ir VĮ „Distancinių tyrimų ir geoinformatikos centras „Gis-centras“ juos jungiant, o vėliau pertvarkant į biudžetinę įstaigą. Šiai naujai sukurtai įstaigai numatoma pavesti vykdyti ir dalį VĮ „Valstybės žemės fondo“ šiuo metu vykdomų viešojo administravimo funkcijų, kitas funkcijas perduoti vykdyti Nacionalinei žemės tarnybai prie ŽŪM. Tuo tarpu VĮ „Valstybės žemės fondas“ bus pertvarkyta į uždarąją akcinę bendrovę ir privatizuota. Šiuos darbus planuojama įvykdyti iki 2018 m. liepos 1 d.

VĮ ,,Pieno tyrimai“ bus pertvarkoma į uždarąją akcinę bendrovę. Po pertvarkos UAB „Pieno tyrimai“ bus sujungta su UAB „Gyvulių produktyvumo kontrolė“, kurios 100 proc. akcijų valdytoja yra ŽŪM.

VĮ „Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros“ ir Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro (ŽŪM valdymo srities biudžetinė įstaiga) pagrindu bus steigiama nauja viešoji įstaiga, kuri bus orientuota į eksporto skatinimą ir naujų rinkų paiešką, veiks verslumo ir investicijų skatinimo srityje. Planuojama, kad nauja viešoji įstaiga veiklą pradės vykdyti nuo 2018 m. sausio 1 d.

Vyriausybė taip pat pritarė ŽŪM siūlymui VĮ „Mašinų bandymo stoties“ vykdomas viešojo administravimo funkcijas pavesti vykdyti Valstybinei augalininkystės tarnybai prie ŽŪM ir kitiems subjektams. Tuo tarpu VĮ „Mašinų bandymo stotį“ pertvarkyti į uždarąją akcinę bendrovę ir privatizuoti. Planuojama, kad UAB „Mašinų bandymo stoties“ akcijas bus siūloma Vyriausybei įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą jau kitų metų vidury.

„Planuojame atlikti visų ministerijos valdymo srities įstaigų ir kitų institucijų, kurių paslaugomis ji naudojasi, funkcijų, susijusių su laboratoriniais tyrimais, analizę. Jau šių metų pabaigoje žadame Vyriausybei pateikti siūlymus siekiant optimaliai išnaudoti turimas infrastruktūras, teikiant kokybiškas ir teisės aktus atitinkančias paslaugas“, – teigia ministras B. Markauskas.

Su visomis pertvarkomis susijusių Lietuvos Respublikos įstatymų pakeitimų projektus ministerija ketina parengti ir pateikti Vyriausybei iki š. m. spalio 1 d.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,