Mano Gargždai



Politikai buvo dosnūs: lėšų negailėta švietimo ir kultūros įstaigoms

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Birželio 29-osios Tarybos posėdyje politikai pritarė 2017–2019 metų Strateginio veiklos plano pakeitimams, kurių – daugiau nei 100, iš viso išdalinta 660 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto.

 

Vietoj mokyklų sargų – sistemos su vaizdo kameromis

Itin didelės sumos iš Savivaldybės biudžeto skirtos mokyklų ir darželių poreikiams. Kadangi nuo rugsėjo 1 d. mokyklose neliks sargų, reikalingos lėšos mokyklos apsaugos sistemų įrengimui ir jų priežiūros užtikrinimui. Strateginio planavimo komisijos posėdyje ginčytasi, ar skirti pinigus pirkimams su vaizdo stebėjimo kameromis, ar visgi be jų. Po diskusijų pritarta geresniam ir brangesniam variantui – saugumo sistemų su vaizdo kameromis pirkimui.

Vakar vykusiame posėdyje Tarybos narys Aivaras Vasylius klausė, ar ne pigiau būtų apsaugos sistemų įrengimą ir priežiūrą pirkti centralizuotai visoms mokykloms. Esą tada būtų galima gerokai sutaupyti ir būtų vienoda tvarka visoms mokykloms. Jam pritarė ir Tarybos narys Raimondas Simonavičius, kurio teigimu, saugos sistemų pirkimui reikia ir specialių žinių: „Nusipirks tokias, per kurias nieko neina matyti ir kitame posėdyje teiks prašymą dėl jų atnaujinimo.“

Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas informavo, kad sargams jau yra išdalinti atleidimo lapeliai, o Savivaldybė centralizuotai nupirkti iki rugsėjo 1-osios nespės. Be to, mokyklos jau pačios yra atlikusios apklausas.

Opozicijos atstovai nepraleido progos įgelti S. Karbauskui.

„Administracijos direktorių viskas ištinka netikėtai – kaip kelininkus žiema. Tai buvo planuose, pradėta kalbėti jau praėjusiais metais. Prastas darbų planavimas“, – replikavo liberalas A. Vasylius.

Žemaičių frakcijos atstovas Vaclovas Macijauskas taip pat priekaištavo: „Jeigu sakote, kad greičiau nupirks kiti, nei Administracijos Viešųjų pirkimų skyrius, vadinasi kažko pas jus trūksta. Šaržuotas pasiūlymas: pirkite firmoje UAB „ICasting“, ten viską greitai nuperkate.“

S. Karbauskas pripažino, kad sprendimas atsisakyti sargų nebuvo lengvas, o mokyklų vadovais jis pasitiki.

„Žingsnis po žingsnio savo pasiekėme – sargų nebeliks mokyklose nuo rugsėjo“, – į replikas atsakė Administracijos direktorius.

Dalis mokyklų jau anksčiau gavo lėšų apsaugos sistemų įrengimui. Šiame patvirtintos sumos Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos apsaugos sistemai  – 29,4 tūkst. eurų, Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinei mokyklai – 17,4 tūkst. eurų, Šiūparių pagrindinei mokyklai – 10,7 tūkst. eurų. Plikių Ievos Labutytės pagrindinei mokyklai gaisro aptikimo, vaizdo ir apsaugos sistemų įrengimui dviejuose pastatuose skirta 30,5 tūkst. eurų.

 

Ir remontams, ir įrangai

Nemenkų sumų mokyklos ir darželiai prašė ir įvairių remonto darbų atlikimui. Gargždų lopšelis-darželis „Gintarėlis“ už 9,2 tūkst. eurų remontuos grupę. Posėdyje skirta trūkstama 5,2 tūkst. eurų suma. Kretingalės pagrindinės mokyklos vidaus patalpų remontui numatyti 2 tūkst. eurų, dar 5,7 tūkst. eurų – Girkalių skyriaus virtuvės remontui. Net 51,3 tūkst. eurų reikės Veiviržėnų J. Šaulio gimnazijos Pėžaičių skyriaus pastato remontui, kuriame bus įrengiama nauja darželio grupė, perkami reikalingi baldai ir įranga. Už 15 tūkst. eurų tikimasi atlikti dalinį šildymo sistemos remontą Veiviržėnų gimnazijoje – pakeisti tinklo siurblį, renovuoti šildymo sistemą. Vėdinimo kameroms ir palėpinių patalpų remonto darbams 7,5 tūkst. skirti Dituvos pagrindinei mokyklai. Gargždų lopšelio-darželio „Naminukas“ stogo remonto darbams skirta dar 39,3 tūkst. eurų.

Tūkstantinės sumos reikalingos ir įrangai bei baldams. Už 3 tūkst. eurų Gargždų „Minijos“ progimnazija įrengs ugdymo klasę: įsigis 15 mokyklinių suolų komplektų, lentą, mokytojo darbo stalą ir baldus priemonių saugojimui. Kadangi Veiviržėnų darželyje nuo rugsėjo 1 d. planuojama atidaryti dar vieną ikimokyklinę grupę, 4,9 tūkst. skirti baldams ir įrangai įsigyti. Bus atnaujintos ir LR higienos reikalavimų nebeatitinkančios vaikiškos lovytės Vėžaičių lopšelyje-darželyje. Kartu su kosmetiniu remontu šiai priemonei skirta 4,2 tūkst. eurų. Susidėvėjusi virtuvės įranga už 7,6 tūkst. eurų bus atnaujinta Gargždų lopšelyje-darželyje „Gintarėlis“.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje bus pakeistos senos sugedusios lempos – 23,6 tūkst. numatyti liuminescencinių šviestuvų pirkimui. Taip pat už skirtus 6,9 tūkst. ketinama rekonstruoti vidinį kompiuterių tinklą ir atnaujinti tinklo įrangą.

 

Numatyta lėšų darželio darbui vasarą ir alergiškų vaikų poreikiams

Kadangi Gargždų lopšelyje-darželyje „Saulutė“ ugdymas bus organizuojamas visą vasarą, įstaiga prašė 23,1 tūkst. eurų darbuotojų darbo užmokesčiui ir ūkinėms reikmėms.

Gargždų lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“ prašė skirti 9,8 tūkst. eurų papildomų išlaidų, atsiradusių dėl maitinimo valgiaraščių pritaikymo alergiškiems vaikams, kompensavimui. 7,5 tūkst. eurų skirta papildomo inventoriaus (termosų, indų, elektrinės mėsmalės, puodų, mažų keptuvių, konvekcinės krosnies, lentynų) įsigijimui ir 2,3 tūkst. eurų papildomų etatų skyrimui (virėjai, apskaitininkei, maisto sandėlininkui). Kaip Strateginio planavimo komisijos posėdyje paaiškino Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius, rajone šią ugdymo įstaigą lankys 11 alergiškų vaikų. Jų maitinimui yra būtina atskira virtuvės įranga.

 

20 tūkst. eurų skirta Priekulės kultūros centrui, kuris šią sumą išleis mažosios kultūros sostinės renginių organizavimui. S. Ulvikienės nuotr.

 

Ir kultūros sostinės renginiams, ir sportui

18,5 tūkst. eurų skirta Veiviržėnų kultūros centro granulinio kieto kuro katilo įsigijimui, kadangi esamas kieto kuro katilas yra nesaugus naudojimui. Papildomų 20 tūkst. eurų prireikė Dovilų etninės kultūros centro pastato modernizavimo darbams, nes atliekant kapitalinio remonto darbus nustatyta, kad techniniame projekte yra neįvertintų darbų, be kurių negalima pabaigti pastato modernizavimo.

20 tūkst. eurų, nors buvo prašoma 50 tūkst., skirta Priekulės kultūros centrui, kuris šią sumą išleis mažosios kultūros sostinės renginių organizavimui. Už 3 tūkst. eurų bus papildytas naujausio reprezentacinio albumo tiražas, o šiemet planuoto reprezentacinio filmo (17 tūkst. eurų) kūrimo nuspręsta atsisakyti. Žadeikių bibliotekos filialo įrengimui iš viso skirta 39,6 tūkst. eurų. Už šias lėšas numatoma įsigyti naujus baldus, kompiuterinę techniką, įgarsinimo sistemą.

Pinigų numatyta ir Sporto centrui. 5 tūkst. eurų skirti Lietuvos dviračių plento čempionatui, kuris pirmą kartą vyko Gargžduose. 3 tūkst. eurų – tiesioginės transliacijos įgyvendinimui, 2 tūkst. eurų – scenos įrengimui, apdovanojimams ir nedideliam koncertui surengti. 5 tūkst. skirta daugiafunkcio sporto centro Gargžduose statybos išorės konsultacijoms pirkti, siekiant įgyvendinti projektą viešosios ir privačiosios partnerystės būdu. „Gargždų SC-Pramogos“ dalyvavimui LFF II lygos vakarų zonos pirmenybėse numatyta skirti 7 tūkst. eurų. Likusias reikalingas lėšas (7 tūkst. eurų) Sporto centras planuoja surinkti iš uždirbamų, sutaupytų ir rėmėjų gautų lėšų.

15 tūkst. eurų prisidėta prie Priekulės Šv. Antano Paduviečio parapijos bažnyčios išorės tvarkymo darbų. 9 tūkst. eurų šiam tikslui buvo surinkta iš rėmėjų, aukų. Taip pat 5 tūkst. eurų buvo numatyta Priešgaisrinės tarnybos vykdomai Klaipėdos rajono gyventojų švietimo priešgaisrinės saugos srityje programai „Gyvenkime saugiai“.

 

Audronė Balnionienė. S. Ulvikienės nuotr.

 

Nerimavo dėl augančio biudžeto

Opozicijos pirmininkei Audronei Balnionienei užkliuvo tai, kad biudžeto išlaidos vis auga ir beveik neskiriama lėšų priemonių atstatymui.

 „Noriu priminti šventą lentelę su tekstu: trūkstamas finansavimas – 2 210 mln. eurų. Nuo metų pradžios perskirstome apie 1 mln. eurų, iš tos sumos – tik 226 tūkst. eurų yra atstatomos lėšos. Esame fantastiškai kūrybiški ir susigalvojome veiklų už 800 tūkst. vietoje to, kad atstatytume, ką esame suplanavę. Ten yra švietimo, sveikatos, socialinės paramos, kultūros, savivaldybės administracijos įstaigų darbo užmokestis – 1 mln. 300 tūkst. eurų. Linkiu, kad gruodžio mėnesį žmonės galėtų gauti algas, apie kalėdines žąsis jau net nekalbu“, – posėdyje sakė A. Balnionienė.

Jos manymu, į planą pirmiausia būtina įtraukti neatidėliotinas išlaidas, tačiau dabartiniame yra daug „kūrybiškumo, fantazijos, svajonių...“

 „Vienas pagrindinių fantazuotojų esu aš. Prisiimu atsakomybę. Lieka apie 2 mln. eurų atstatymui. Norėčiau išgirsti darbus, kurie yra fantastiniai ir kurių nereikia atlikti. Birželis yra toks mėnuo, kad dabar dar paskirsime darbams, o gruodžio mėn. algas už gruodį, galiu teigti, kad 80–90 proc. gaus visi“, – apie tai, kad nedaryti darbų vasarą laukiant gruodžio būtų nelogiška, kalbėjo Administracijos direktorius.

Jis užsiminė ir apie tai, kad atstatymui galbūt neprireiks visų numatytų lėšų. Jo teigimu, galbūt V. Gaigalaičio globos namų projektui nereikės 100 tūkst. eurų, tikimasi „sutaupyti“ ir iš sporto aikštelės įrengimui, atlyginimams skirtų sumų.

„Strateginio planavimo komisijos posėdyje daugeliui klausimų pritarėte. Nuo šios dienos lėšos bus kaupiamos atstatomų priemonių sąrašui“, – į A. Balnionienės klausimą atsakė meras.

Iš viso buvo paskirstyta 866 tūkst. eurų, iš jų – 660 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto, 166,5 tūkst. eurų skirti atstatomoms priemonėms.

Už 2017–2019 m. Strateginio veiklos plano tikslinimus balsavo 17 Tarybos narių, 8 susilaikė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 300 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,