Mano Gargždai



Tapti elektrą gaminančiais vartotojais bus lengviau ir paprasčiau

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Seimas pritarė įstatymų pakeitimams, kuriais pagerintos sąlygos norintiems tapti elektros energiją gaminančiais vartotojais, taip pat praplečiamas tokių vartotojų ratas.

 

Gaminančiais vartotojais galės tapti ne tik gyventojai ir viešosios įstaigos, bet ir juridiniai asmenys. Tiek buitiniai vartotojai, tiek juridiniai asmenys, įsirengę atsinaujinančius energijos išteklius naudojančias elektrines, galės pagamintą elektros energiją vartoti savo reikmėms, o nesuvartotą – tiekti į elektros tinklus, ir, esant poreikiui, ją atgauti iš tinklų.

Taip pat išplėstas technologijų sąrašas, galinčių pasinaudoti dvipuse elektros apskaita, įtraukiant ne tik saulės, bet ir vėjo bei biomasės energijos išteklius naudojančias elektrines.

Buitiniams vartotojams, įsirengiantiems mažos galios (iki 5 kW) atsinaujinančius energijos išteklius naudojančias elektrines, mažinama biurokratinė našta – atsisakoma 2 perteklinių leidimų, todėl trumpės tokių elektrinių įsirengimo laikas.

Gaminantiems vartotojams skirta bendra įrengtoji galia padidinta dešimteriopai – nuo 10 MW iki 100 MW. Siekiant subalansuotos mažosios energetikos plėtros, įtvirtinti saugikliai, kad juridinio asmens elektrinės įrengtoji galia negali būti didesnė kaip 100 kW, o fizinio asmens – iki 10 kW. Numatyta, kad iš bendros įrengtosios galios fiziniams asmenims būtų skiriama 70 MW galia, o 30 MW galia – juridiniams asmenims.

Šie įstatymų pakeitimai įsigalios nuo lapkričio 1 d. Iki šios datos bus priimti ir kiti teisės aktų pakeitimai, kurie leis biurokratines procedūras sutrumpinti nuo 4–5 mėnesių iki 3 savaičių.

Siekiant sukurti kuo palankesnes sąlygas mažosios energetikos plėtrai, Energetikos ministerija rengia gaminančių vartotojų kainodaros ir finansavimo modelius, kurie užtikrintų šios veiklos patrauklumą vartotojams.

Įgyvendinus visas priemones gaminantiems vartotojams skatinti, tikimasi iki 2020 m. padidinti tokių vartotojų skaičių šimtą kartų – nuo dabar esančių beveik 300 iki 34 tūkstančių, kas sudarytų beveik 2 proc. visų elektros energijos vartotojų Lietuvoje.

Mažosios energetikos, orientuotos į vartotojus, kurie patys galėtų gaminti elektros energiją, plėtra yra vienas iš svarbiausių šios Vyriausybės prioritetų energetikoje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 333 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,