Mano Gargždai



Tarpinstitucinio bendradarbiavimo komandos spręs socialines problemas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Baigėsi Klaipėdos rajono mero pavaduotojos Violetos Riaukienės inicijuoti naujai suburtų tarpinstitucinių komandų pasitarimai seniūnijose, kurių metu buvo aptarta tarpinstitucinių komandų veiklos problematika, kalbėta apie pagalbos šeimai paslaugų teikimo galimybes ir poreikį, bendruomenių prisidėjimo galimybes, mažinant bendruomenėje gyvenančių šeimų ir asmenų socialinę atskirtį.

 

Tarpinstitucinis bendradarbiavimas būtinas sprendžiant socialines problemas

Klaipėdos rajono savivaldybės seniūnijų tarpinstitucinės komandos buvo suburtos visai neseniai Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Sigito Karbausko įsakymu. Šioms komandoms pavesta identifikuoti seniūnijose gyvenančių šeimų socialines problemas, numatyti problemų sprendimo veiksmų planą, numatant atsakingus asmenis, pagal poreikį, bet ne rečiau kaip kartą per ketvirtį, rinktis į posėdžius ir dalintis turima informacija apie šeimas, siekiant socialinių problemų prevencijos. Tarpinstitucinio bendradarbiavimo komandos spręs susidariusias problemas ir ieškos geriausių sprendimų vietoje.

Organizuotų pasitarimų metu seniūnijose buvo kalbėta apie tarpinstitucinių komandų seniūnijose veiklą, pristatytas socialinių paslaugų asmeniui, šeimai tinklelis, išklausytos seniūnijose kylančios problemos. Labiausiai seniūnijose trūksta psichologų, edukacinių projektų, jaučiamas paslaugų visai šeimai, savitarnos dušų ir skalbyklų poreikis.

Kiekvienoje seniūnijoje problemos – skirtingos, todėl negalima visur pritaikyti vieno ir to paties problemų sprendimo modelio. Reikalingas gilesnis požiūris į situaciją iš visų pusių, visų institucijų akimis – tik taip bendradarbiaujant galima pasiekti realių rezultatų. Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotojos Violetos Riaukienės, tarpinstitucinis bendradarbiavimas būtinas sprendžiant socialines problemas:

„Tarpinstitucinio bendradarbiavimo tikslas – sudaryti palankias sąlygas šeimoms gyventi saugioje aplinkoje, kurioje padedama siekti gyvenimo bei socialinių ryšių kokybės, tenkinant socialinius poreikius. Visiems aišku, kad pavienės, nederintai teikiamos paslaugos šeimai ar asmeniui tampa neveiksmingos ir neefektyvios.“

 

Paslaugų šeimai, asmeniui sąrašas lengvina pagalbos paieškas

Klaipėdos rajono savivaldybėje, bendradarbiaujant institucijoms, buvo sudarytas tikslus visų Klaipėdos rajono savivaldybėje teikiamų viešųjų paslaugų šeimai, asmeniui sąrašas. Paslaugos surašytos į tinklelį, kuriame specialistai ir gyventojai galės rasti ne tik kokios paslaugos yra teikiamos, bet ir kas, kur ir kada jas teikia, kam jos skirtos, kokia jų kaina. Šis tinklelis – nuolat pildomas.

„Dalinimasis informacija, žinojimas, kur kreiptis pagalbos tam tikrose situacijose, padės ne tik specialistams, bet ir žmonėms, kurie nežino, kur ieškoti pagalbos, atsidūrus krizinėje situacijoje. Įstaigos, naudodamos paslaugų tinklelį, galės tinkamai siųsti žmogų ten, kur jam bus profesionaliai suteikta pagalba“, – teigė vicemerė Violeta Riaukienė.

Panašius paslaugų tinklelius siūloma susidaryti ir atskirose seniūnijose. Juose turėtų atsispindėti būtent toje vietoje teikiamos paslaugos šeimai ar asmeniui. Taip bus galima ne tik sužinoti visas teikiamas paslaugas, bet ir pamatyti, ko tam tikroje seniūnijoje trūksta, koks paslaugų poreikis.

 

Bus teikiama kompleksinė pagalba šeimai

Susitikimų su tarpinstitucinio bendradarbiavimo komandomis metu Socialinės paramos skyrius informavo apie rugpjūčio mėnesį prasidėsiantį prevencinį socialinių paslaugų projektą, kurio metu bus teikiama kompleksinė pagalba šeimai. Tai – psichologų konsultacijos, grupiniai užsiėmimai, įvairūs mokymai, skirti visoms šeimoms. Šis projektas bus vykdomas 4 metus.

Paslaugas bus stengiamasi teikti kuo arčiau žmogaus: bibliotekose, seniūnijose, bendruomenių patalpose. Žmogui šios paslaugos nieko nekainuos. Psichologai dirbs tiek su vaikais, tiek su suaugusiaisiais, šeimomis, bus organizuojami pozityvios tėvystės mokymai, pagalba besiskiriančioms šeimoms. Mokymai, konsultacijos bus organizuojami ir tomis temomis, kurios aktualiausios konkrečiai seniūnijai, todėl tarpinstitucinio bendradarbiavimo komandos, pažįstančios savo seniūnijos gyventojus, bendraudamos su jais, galės nuspręsti, kokio pobūdžio mokymų reikėtų jų seniūnijos gyventojams, bendruomenei.

 

Tikslas – užkirsti kelią problemoms

Tarpinstitucinio bendradarbiavimo komandų laukia daug darbo. Reikia identifikuoti ir išsikelti aiškias problemas ir jas spręsti, sudarant aiškų veiklos planą prevenciniam darbui, naudojant konkrečias priemones jau esamų problemų sprendimui.

„Kiekvienas komandos narys, kaip savo srities specialistas turi pagalvoti, ką gali padaryti dėl žmogaus. Jei dirbsime tik dėl „pliusiuko“, tai neverta dirbti visai. Svarbiausia padėti visoms šeimoms, rasti bendrą kalbą ir bendradarbiauti, kad matytume konkrečius tokio darbo rezultatus. Visų pirma parengsime tarpinstitucinio bendradarbiavimo komandų darbo nuostatus, kuriuose būtų aiškiai apibrėžtos sąvokos, terminai, darbo algoritmai, kad visi kalbėtume ta pačia kalba. Seniūnijų tarpinstitucinio bendradarbiavimo komandos tuomet pasirengs veiksmų planą, racionaliai naudos žmogiškuosius išteklius paslaugų teikimui ir problemų sprendimui bei apgalvos aiškias priemones planui įgyvendinti. Kartu su specialistais nusprendėme, kad komandoms reikalingi ir mokymai, nes pastebėjome, kad komandų nariams kartais trūksta teisinių ar psichologinių žinių“, – teigia vicemerė Violeta Riaukienė.

Po tarpinstitucinių komandų pasitarimų seniūnijose taip pat nutarta pakeisti kai kurių komandų sudėtį, ją suvienodinant ir papildant socialiniais pedagogais.

Pasak vicemerės Violetos Riaukienės, seniūnijų tarpinstitucinio bendradarbiavimo komandos yra skirtos ne tik „gaisrams“ gesinti, bet ir užkirsti jiems kelią: „Didysis mūsų tikslas – prevencinis darbas: dar neįsisenėjusios problemos pastebėjimas ir kuo ankstyvesnis jos išsprendimas“.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 770 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,