Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kabamasis Lankupių tiltas – ilgiausias kabamasis tiltas Lietuvoje

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Lankupių tiltas. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Lankupių tiltas. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Klaipėdos rajone Priekulės seniūnijoje esantis kabamasis Lankupių tiltas – Lietuvos rekordininkas! Agentūra „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo pripažino, kad Lankupių tiltas – ilgiausias kabamasis tiltas šalyje ir įvertino tai Lietuvos rekordo diplomu. Šis rekordas bus įtrauktas ir į ketvirtąją, šiuo metu spaudai ruošiamą, Lietuvos rekordų knygą.

 

„Ilgiausias kabamasis tiltas – 130 m ilgio, 1,4 m pločio – metalinis lentomis dengtas tiltas per Miniją Lankupių kaime, jungiantis Klaipėdos ir Šilutės rajonus. Pastatytas 1900 m., remontuotas 2000 ir 2014 m.“ – toks aprašymas puikuojasi ant Lietuvos rekordo diplomo, kurį pasirašė agentūros „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo direktorius Vytautas Navaitis.

Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja, Turizmo tarybos pirmininkė Rūta Cirtautaitė teigia, kad tai – puiki proga garsinti mūsų rajoną: „Galvojant apie turistų trauką į mūsų rajoną, man visada darė įspūdį vieninteliai rajone Priekulės seniūnijoje esantys unikalūs kabamieji tiltai, jungiantys Minijos krantus. Jų yra net 4. Nuo tiltų atsiveria įspūdingi vaizdai į Miniją ir jos pakrantes, atsiskleidžia mūsų krašto grožis. Kabamieji tiltai taip pat įdomūs ir adrenalino mėgėjams, nes pereiti virš vandens linguojančiu tiltu reikia drąsos. Šie tiltai turi būti naudojami ne tik susisiekimui, bet ir kaip puiki atrakcija turistams, kuri garsintų mūsų rajoną, ypač dabar, kai turime tiltą rekordininką“.

Pasak vicemerės Rūtos Cirtautaitės, kelias iki tilto pripažinimo rekordininku prasidėjo dar praėjusiais metais, lankant Priekulės seniūnijoje esančius kabamuosius tiltus. Net 4 kabamieji tiltai Priekulės seniūnijos gyventojams reikalingi kaip susisiekimo priemonė. Priekulės II kaime esantis tiltas sujungia su Voveriškių ir Stragnų I kaimais. Gropiškių kaime esantis tiltas sujungia kaimo gyventojus su Priekulės miesto Minijos ir Parko gatvėmis, Kliošių parku. Dituvos kaimą kabamasis tiltas jungia su Butkų ir Rokų kaimais. Lankupių kaimą ilgiausias Lietuvoje kabamasis tiltas sujungia su Šilutės rajono Lankupių kaimu ir kitais kaimais pagal Minijos upę.

Apžiūrėjus tiltus ir įvertinus jų būklę buvo nuspręsta, kad tiltams reikalingas remontas. Pasak vicemerės Rūtos Cirtautaitės, tiltus buvo būtina išnaudoti ir turizmo reikmėms: „Kabamuosius tiltus reikėjo sutvarkyti, remontuoti ir išnaudoti, siekiant pritraukti turistus į mūsų rajoną. Daugelis vietinių ir turistų nežinojo, kad Klaipėdos rajone yra tokie objektai, todėl parengėme straipsnį apie Priekulės seniūnijos išskirtinumą – 4 kabamuosius tiltus. Šiam straipsniui pasirodžius žiniasklaidoje, sulaukėme agentūros „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo direktoriaus Vytauto Navaičio susidomėjimo. Jis teigė, kad vienas iš kabamųjų tiltų gali būti ilgiausias Lietuvoje. Tuomet supratome, kad reikia giliau panagrinėti Lankupių kabamojo tilto istoriją. Paaiškėjo, kad jis pastatytas dar 1900 metais. To nežinojome niekas ir tai buvo maloni staigmena. Parengę reikalingą informaciją, fotografijas, o savanoriams iš „3D turai“ sukūrus vaizdo medžiagą, viską išsiuntėme gerb. V. Navaičiui ir buvome nudžiuginti, kad tiltas – pripažintas rekordininku. Šiandien džiaugiamės, kad buvome įvertinti ir turime rajone turizmo objektą, įvertintą Lietuvos rekordo diplomu“.

 

Lankupių tiltas. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

 

Vis dėlto, vien tai, kad Lankupių kabamasis tiltas pripažintas rekordininku, dar negarantuoja, kad jį lankys turistai. Tam, kad šis tiltas taptų traukos objektu, pasak vicemerės Rūtos Cirtautaitės, reikalingas Priekulės seniūnijos ir Turizmo informacijos centro bendradarbiavimas. Ne tik Lankupių, bet ir kitus kabamuosius tiltus reikėtų įtraukti į turistinius maršrutus, kad čia atvykę turistai galėtų juos aplankyti ir atrasti. Kabamieji tiltai gali būti puikiai išnaudojami.

Pavyzdžiui, Gropiškių kaime esantis tiltas per Miniją ne tik atskleidžia upės grožį, bet ir padeda susisiekti su Kliošių parku Priekulės mieste. Parkas pasižymi ypatingu gamtos grožiu, čia auga įspūdingi medžiai — bukai, taip pat vertas ypatingo dėmesio ir 3,5 m. pločio Europinis kėnis. Kliošų parko teritorijoje yra ir į Kultūros vertybių registrą įtraukta spaustuvininko, Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjo Johano Fridricho Pranciškaus Šrėderio kapavietė. Lankupių kabamasis tiltas rekordininkas virš Minijos yra vienoje iš plačiausių Minijos upės vietų, už kelių šimtų metrų nuo šio tilto yra istorinis Vilhelmo kanalas, kurio šliuzas – Lietuvos technikos paminklas. Važiuojant prie šliuzų akį traukia tvarkingai prižiūrėtos Lankupių kaimo senosios kapinės, šalia naujai suremontuoti Lankupių bendruomenės namai. Prie Dituvos kaimo kabamojo tilto įsikūrusi nakvynės paslaugas teikianti kaimo turizmo sodyba.

Vicemerės Rūtos Cirtautaitės teigimu, svarbiausia nepamiršti tokių unikalių mūsų rajono objektų, tinkamai prižiūrėti ir išnaudoti visas jų teikiamas galimybes turizmui: „Kabamieji tiltai yra Priekulės seniūnijos išskirtinumas ir Klaipėdos rajono pasididžiavimas. Lankupių kabamajam tiltui tapus rekordininku, reikia išnaudoti šią unikalią galimybę pritraukti turistus. Seniūnija turėtų pasirūpinti, kad iš ilgaamžių medžiagų būtų pagamintos informacinės plokštelės, pritvirtinamos prie tilto, kuriose būtų pagrindinė informacija, nurodanti, kad čia – ilgiausias kabamasis tiltas Lietuvoje. Taip pat, manau, kad Priekulės seniūnija ir Turizmo informacijos centras parengs glaustą informaciją, kurią būtų galima pritvirtinti ir prie kitų kabamųjų tiltų“.

Kviečiame visus aplankyti ilgiausią kabamąjį tiltą Lietuvoje, šalies rekordininką – Lankupių kabamąjį tiltą, nuo kurio atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai ir į kraują plūsteli adrenalinas.

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,