Logo
 Spausdinti šį puslapį

Žirginio sporto mylėtojai būrėsi Priekulėje (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Varžybų akimirka. G. Plungienės nuotr. Varžybų akimirka. G. Plungienės nuotr.

Savaitgalį Priekulėje, kaip ir kiekvieną vasarą, jau daug metų iš eilės, Vingio parke vyko Edmundo Klimovo taurės varžybos, skirtos vieno iš talentingiausių visų laikų Lietuvos konkūrinio jojimo meistrų atminimui.

 

Didingas reginys ir šlovinga istorija

Dvi dienas raiteliai iš visos Lietuvos ir jų žirgai varžėsi net septyniuose dvietapiuose konkūruose, ir žinoma, pagrindiniame – skirtame Edmundo Klimovo taurei laimėti.

Didžiausias rajone sporto renginys pradėtas Turgaus aikštėje. Iš čia dvi žirgais kinkytos karietos, lydimos raitelių, į Vingio parką nuvežė Priekulės seniūnę Daivą Bliūdžiuvienę, Savivaldybės vicemerę Violetą Riaukienę ir kitus garbius šventės dalyvius, organizatorius ir stebėtojus.

Kol eisena judėjo stadiono link, o raiteliai su žirgais apšilinėjo prieš pirmojo konkūro pradžią, nacionalinės kategorijos teisėja Regina Gražulienė gausiai susirinkusiems žiūrovams priminė šlovingą Priekulės sportinio jojimo varžybų istoriją.

Nė viena šventė Priekulėje nevykdavo be žirgų. Pradėti ruoštis toms šventėms reikėjo jau prieš mėnesį. Žirgus reikėjo iššukuoti šepečiais, išprausti, kad plaukas spindėtų, o svarbiausia – juos reikėjo treniruoti. Šventė, kuri kitaip dar vadinosi „Aplink jojimu“, prasidėdavo nuo aikštelės prieš dabartinę Priekulės polikliniką. Čia visi iškilmingai rinkdavosi su vėliavomis į šventinę eiseną, kuri patraukdavo Turgaus aikštės link, o vėliau pasukdavo į Vingio parką.

Pačios įspūdingiausios šventės, kurios tik yra vykusios Priekulės Vingio parke, yra jojimo sporto varžybos. Iki pat šių dienų į varžybas žmonės, seni ir jauni, suvažiuoja iš plačiausių apylinkių.

1962 m. ilgamečio Priekulės paukštininkystės ūkio direktoriaus Jono Gutausko iniciatyva pradėta organizuoti žirginio sporto sekcija, kuri vėliau peraugo į jojimo sporto mokyklą. Pirmuosius raitelius rengė Zigmas Gentvainis, Juozas Bardauskas.

1968 m. Priekulėje vyko Sovietų Sąjungos jojimo čempionatas, kur priekuliškiai, surinkę 380 taškų užėmė aštuntąją vietą. O jau 1987 m. Priekulėje vykusiame Sovietų Sąjungos konkūrų čempionate priekuliškiai raiteliai Zigmantas Šarka ir Edmundas Klimovas buvo pirmųjų gretose.

Bėgant metams, išaugo nauja raitelių karta. Priekuliškis treneris Viktoras Urbonas išugdė visą būrį raitelių, gynusių ne tik Priekulės, bet ir Lietuvos garbę įvairaus rango varžybose. Tai Edmundas Klimovas, Pranas ir Rolandas Milkintai, Arvydas Jonušas, Rimantas Dyglys, Edgaras Banevičius ir kt.

1982 metais Viktoras Urbonas pradėjo treniruoti Lietuvos konkūrų rinktinę, 1983 m. jam suteiktas Nusipelniusio trenerio vardas. Tais pačiais metais Tautų spartakiadoje Lietuvos rinktinė iškovojo aukso medalius. Rinktinėje iš penkių narių trys buvo priekuliškiai: Edmundas Klimovas, Zigmantas Šarka, Rolandas Milkintas. 1986 m. Pranas Milkintas tapo suaugusiųjų čempionu.

Edmundui Klimovui ir Zigmantui Šarkai buvo suteikti tarptautinės klasės sporto meistrų vardai. Būtent Zigmantui Šarkai buvo suteikta garbė paskelbti 2017 m. konkūrų pradžią, iškeliant Lietuvos žirginio sporto federacijos vėliavą.

 

E. Klimovo taurė iškeliavo į Vilnių

Dvi dienas vykusios varžybos kulminaciją pasiekė sekmadienį, kuomet po antro etapo, į kurį pateko net 11 raitelių ir jų žirgų, paaiškėjo, kas gi šiemet iškovojo Edmundo Klimovo taurę ir solidų piniginį prizą. Visas į 1 metro ir 30 centimetrų aukštį iškeltas kliūtis konkursiniame ruože be klaidų per greičiausią laiko tarpą – 39.36 sekundes, įveikė Kostas Gaigalas su žirgu Henriku. Antroji vieta atiteko Stasiui Jasui su Sicilija Hom, trečioji – Justui Gabaliui ir Cassander Z, ketvirtoji – Mindaugui Bacevičiui su Hariu Poteriu. Penktoje vietoje vyrišką kompaniją papuošė Raimonda Samušytė ir Hetė.

Kituose šešiuose konkūruose pergale džiaugėsi Viktorija Navickaitė ir Ferrari B (Konkūras Nr.1), Tadeušas Tretiakas ir Tamiza (Konkūras Nr.2), Iveta Janavičiūtė ir Dekanas (Konkūras Nr.3), Stasys Jasas ir Edwinn (Konkūras Nr.4), Akvilė Repečkaitė ir Fonema (Konkūras Nr.5), Mindaugas Bacevičius ir Haris Poteris (Konkūras Nr.6).

 

Išrinkta gražiausia skrybėlėta dama

Norintiems šiek tiek atsikvėpti nuo žirginio sporto azarto, būta ką veikti ir pagrindinėje parko alėjoje. Žalias parko slėnis, dešinėje tako pusėje tapo provansiška dvasia alsuojančia dvariška ramybės oaze. Žiūrovai klausėsi arfos ir smuiko dueto, prancūziškų akordeono melodijų ir styginių kvarteto „Musica Libera“.

Gėlėtas kompozicijas kūręs Priekulės kultūros centras pasistengė, kad priekuliškiai ir miesto svečiai norėtų įsiamžinti prie kiekvienos iš jų ir įsijaustų į elegantišką dvaro gyvenimą.

Kaip ir pernai, taip ir šiemet, rinkta ir gražiausios skrybėlės savininkė. Moterys kaip įmanydamos puošė savo galvos apdangalus – gyvomis gėlėmis, audinių juostomis.

Gražiausios skrybėlėtos damos titulas skirtas Elvyrai Jašmontaitei. Antrąja ir trečiąja vietomis džiaugėsi Ieva Rimkienė ir Ina Juotkienė.

Pristatyta ir fotoparoda „Skrybėlėta dama”, kurios sumanytoja – Loreta Dveržeckienė, fotografijų autorius – Robertas Dveržeckas. Pievoje sustatytuose molbertuose įrėmintos fotografijos akis traukė ne tik savo elegancija, bet ir priekuliškiams gerai pažįstamais veidais.

 

Šventės akimirkos – G. Plungienės ir Priekulės kultūros centro nuotraukose:

 

Daugiau nuotraukų galite rasti ČIA ir ČIA.

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,