Logo
 Spausdinti šį puslapį

Naudingas projektas savęs ieškantiems – jaunimo garantijos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Nedirbantys ir nesimokantys jaunuoliai, kuriems nuo 15 iki 29 metų, norintys susirasti darbą, pradėti studijuoti, savanoriauti, įsitraukti į įvairias veiklas, turi puikias galimybes tai įgyvendinti. Kaip tai padaryti ir kur kreiptis pasakoja jaunimo garantijų iniciatyvų koordinatorius Klaipėdos rajone Andrius Chomičius.

 

Siūlo atrasti save

Europos Sąjungos remiama iniciatyva „Jaunimo garantijos“ siūlo jaunuoliams dalyvauti projekte „Atrask save“, kur jie turi galimybę įsitraukti į aktyvias veiklas, išbandyti ir atrasti sritis, atitinkančias individualius gebėjimus ir norus. Projekte, vykdomame nuo 2015 m. rugsėjo, siūloma didelė paslaugų įvairovė ieškantiems darbo ar mokslo galimybių, ir, svarbiausia, – dalyvavimas projekte yra nemokamas.

Dalyvaudami projekte „Atrask save“ jaunuoliai apdraudžiami privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), gali savanoriauti ir jiems pagal poreikį suteikiama siauros srities specialistų pagalba (pvz. psichologų). Tiesa, pasak A. Chomičiaus, specialistų pagalba pasinaudojama itin retai, nes „negali tiesiog ateiti ir pasakyti žmogui, kad tau reikalinga pagalba, turi mokėti tai pateikti.“

Savanoriaudami jaunuoliai gauna pinigų maistui (71 Eur/mėn.), priemonėms (30 Eur/mėn.) ir apgyvendinimui (iki 150 Eur/mėn.) arba kelionei (2 kartus per mėnesį, iki 15 Eur mėnesiui). Per mėnesį įsipareigojama savanoriauti iki 8 val. per dieną, iki 100 val. per mėnesį.

„Jeigu pigiau yra važiuoti savanoriauti, tada neskiriama pinigų apgyvendinimui, o apmokamos kelionės. Priklauso nuo atstumo. Vietą savanorystei jaunuolis susiranda pats, o jei susiranda organizaciją, kuri nėra akredituota, tai ją akredituojame“, – aiškino jaunimo garantijų koordinatorius.

Dar vienas svarbus faktas – už 300 val. savanorystės, jaunuoliai gauna 0,25 balo prie stojamojo balo. Tokį patį balą gauna ir olimpiadose dalyvavę moksleiviai.

 

Dirba individualiai

64 Lietuvoje dirbantys mobilūs koordinatoriai individualiai dirba su jaunuoliais, aiškinasi jų poreikius.

„Projektą „Atrask save“ siūlo ir Darbo birža, bet jie laukia, kol jaunuolis pas juos ateis, kol susirinks grupė, tada pradeda mėnesį ar du trunkančius mokymus, o mes turime galimybę nuvažiuoti pas jį ir dirbti su juo individualiai“, – pasakojo A. Chomičius, pridūręs, kad Jaunimo reikalų departamento kuruojamame projekte „Atrask save“ jaunuoliui užtenka padirbėti 8 val., norint dalyvauti tolimesniame projekte „Naujas startas“. Šį projektą jau kuruoja Darbo birža.

A. Chomičius pasakojo, kad jaunuolių, kuriems siūlo prisijungti prie projekto, ieško per pažįstamus, rekomendacijas: „Kai bandžiau skambinti tiesiog į mobilų telefoną, pradeda galvoti, kad kažką pardavinėju, nesąmones siūlau, nenori klausytis. Sako, kad jau turi darbą ir jiems nieko nereikia. Jaunuoliams kyla nepasitikėjimo jausmas. Labiausiai veikia, kai eini per pažįstamų grandinę. Kas išbando, turi gerą patirtį, gali ir kitiems papasakoti, rekomenduoti, taip įtraukiame į projektą daugiau žmonių“.

Pasak A. Chomičiaus, projekte dabar dalyvauja 55 Klaipėdos rajono jaunuoliai. Projektas bus vykdomas iki 2018 m. rugsėjo, bet jei dar liks lėšų, gali tęstis ir ilgiau.

„Siūlau jaunuoliams pasinaudoti teikiama parama, baigti kursus, išsilaikyti „B kategorijos“ vairavimo kursus, jiems tai bus apmokama, tik reikės atlikti įsipareigojimus – dirbti pagal įgytą kvalifikaciją iki 6 mėnesių“, – apie projekto „Atrask save“ naudą pasakojo A. Chomičius.

 

Kitas etapas – „Naujas startas“

Jaunuoliams, dalyvavusiems projekte „Atrask save“ ir neradusiems tinkamo darbo, mokymosi ar praktikos galimybės, siūloma dalyvauti Darbo biržos kuruojamoje programoje „Naujas startas“. Dalyvaudami šioje programoje jaunuoliai gali rinktis vieną iš daugelio siūlomų studijų programų ir gauti stipendiją mokymosi laikotarpiu. Taip pat bus kompensuojamos kelionės, apgyvendinimo ir sveikatos patikrinimo išlaidos. Profesinis mokymas trunka iki 7 mėn.

Dalyvavimas programoje suteikia dar vieną galimybę – darbintis su subsidija. Tai reiškia, kad Darbo birža sumoka 50 proc. mokestinės naštos. Darbdaviai subsidijas gauna iki 6 mėn. Tai jaunuoliams – vienas iš pranašumų prieš kitus kandidatus.

Svarbu paminėti, kad projekte „Naujas startas“ gali dalyvauti tik Darbo biržoje įsiregistravę jauni bedarbiai. Todėl tie projekto „Atrask save“ dalyviai, kurie nebuvo registruoti Darbo biržoje, norėdami dalyvauti projekte „Naujas startas“, turi įsiregistruoti.

 

Naudingos nuorodos

Norintys prie projekto prisijungti jaunuoliai, gali kreiptis į rajono jaunimo garantijų koordinatorių, kontaktus rasite ČIA.

Plačiau apie jaunimo garantijas skaitykite ČIA.

Visa informacija apie savanorystę ČIA.

Projektas „Atras save“.

Projektas „Naujas startas“.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,