Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dulkių siurblio galia – ne pagrindinis parametras, atspindintis jo efektyvumą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Europos Sąjungos (ES) iniciatyva, nuo rugsėjo 1 dienos parduotuvėse nebeliks didesnės negu 900W galios dulkių siurblių, tačiau gamintojų tai negąsdina. Technikos gamintojai į naujas ES direktyvą žvelgia pozityviai, mat laiko reaguoti į pokyčius buvo pakankamai, o ir dulkių siurblio galia – nėra svarbiausias parametras, geriausiai atspindintis jo efektyvumą.

 

Gamintojams ne naujiena

Anot Miroslavo Ramanavičiaus, bendrovės „Samsung“ buitinės elektronikos pardavimų vadovo Baltijos šalyse, naujos bendrijos nuostatos dulkių siurbliams nėra staigmena – buitinei technikai kasmet keliami vis aukštesni aplinkosaugos standartai yra absoliučiai natūralus ir teigiamas reiškinys, skatinantis gamintojus ieškoti būdų tobulinti savo technologijas.

„Dar 2014 metais bendrijoje buvo uždrausta pardavinėti siurblius, viršijančius 1600W galią. Jau tada buvo žinoma, kad po trejų metų, jų leistina galia sumažės dar labiau, todėl laiko reaguoti į pokyčius turėjome. Puikiai suprantame, jog ekologija šių dienų pasaulyje yra išskirtinės svarbos dalykas, todėl priimame iššūkį ir stengiamės kurti technologijas, kurios būtų kiek įmanoma draugiškesnės mūsų aplinkai“, – kalbėjo specialistas.

 

Galia neatspindi kokybės

Ekspertas ramina vartotojus ir pabrėžia, kad siurblio galia šiandien nėra pagrindinis parametras, kuriuo matuojamas siurblio efektyvumas. Mat bendrą siurblio variklio galios praradimą šiuolaikiniuose prietaisuose kuo puikiausiai kompensuoja nuolat tobulėjantys oro cirkuliacijos technologiniai sprendimai, kurie maksimaliai padidina dulkių įsiurbimo galią bei valymo kokybę. Taigi, efektas lieka mažų mažiausiai toks pats, o energijos sąnaudos gerokai sumažėja.

„Dažnu atveju šiandien didesnio galingumo siurblio variklis reiškia tik didesnes energijos sąnaudas ir aukštesnį garso lygį. Tuo tarpu kompaktiškesni, mažiau galios turintys siurbliai pasižymi geresnėmis dulkių surinkimo savybėmis, pažangia filtravimo sistema ir sandarumu. Prie geresnio efekto prisideda ir modernūs, įvairiems paviršiams pritaikyti antgaliai. Tad pagrindo nerimauti ir prasmės bėgti iki artimiausios elektronikos parduotuvės norint suspėti įsigyti galingesnį siurblį neįžvelgiu“, – sakė pašnekovas.

 

Į ką atkreipti dėmesį prieš perkant siurblį

M. Ramanavičiaus teigimu, šiandien tradiciniai dulkių siurbliai yra žymimi ir klasifikuojami pagal efektyvumą 4 skirtingose kategorijose: energijos efektyvumo, dulkių emisijos, kilimų valymo ir kietųjų paviršių valymo. Šiose kategorijose jie skirstomi pagal klases nuo geriausios – A – iki prasčiausios – G. Kadangi kiekvienas prekyboje esantis siurblys yra pažymėtas, vartotojui tampa daug lengviau išsirinkti jo poreikius geriausiai atitinkantį prietaisą.

„Didžiausią dėmesį reikėtų skirti ne tik energijos efektyvumo, bet ir dulkių emisijos, tai yra, dulkių pralaidumo kategorijai. Juk mažai naudos, jeigu namus išsiurbiame, tačiau dulkių siurblys dalį jų vėl grąžina atgal. Atsižvelkite ir į tai, kokio tipo grindų danga dominuoja jūsų namuose – minkšti ar kieti paviršiai, mat kiekvieno siurblio valymo kokybė, priklausomai nuo dangos, skiriasi. Nepamirškite ir įsiurbimo galios – eiliniam vartotojui šiandien turėtų visiškai pakakti 180–200W įsiurbimo galią turinčio siurblio“, – teigė ekspertas.

 

Viena iš alternatyvų – siurbliai robotai

Anot M. Ramanavičiaus, šiandien yra aiškiai matoma tendencija, kad vartotojai vis didesnį dėmesį skiria ne tik valymo efektyvumui, skleidžiamo triukšmo lygiui, bet ir praktiškumui – siurblio dydžiui ir galimybei neeikvoti laiko tvarkant namus. Dėl šios priežasties vis populiaresniais tampa nedaug vietos užimantys, tačiau savo darbą puikiai atliekantys siurbliai robotai.

„Brangindami savo laiką, vartotojai į juos atsigręžia vis dažniau. Nepaisant savo dydžio, jie pasižymi santykinai didele įsiurbimo galia, leidžiančia susiurbti namuose esančius nešvarumus net ir sunkiai pasiekiamose vietose. Automatiniai, įvairiai dangai pritaikyti režimai, siurbimo galios kontrolė, galimybė valdyti siurblį net ir nesant namuose yra būtent tos funkcijos, kurios leidžia palaikyti švarą kiekvieną dieną. Šie įrenginiai ypač populiarūs tarp žmonių, laikančių naminius gyvūnus“, – sakė „Samsung“ atstovas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,