Logo
 Spausdinti šį puslapį

Daupariškiai bičiuliavosi su svečiais iš Suomijos ir Ispanijos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Dauparuose viešėjo jaunimas iš Ispanijos ir Suomijos. Dalyvių nuotr. Dauparuose viešėjo jaunimas iš Ispanijos ir Suomijos. Dalyvių nuotr.

Visą praėjusią savaitę (liepos 23–30 d.) Dauparuose viešėjo jaunimas iš Ispanijos ir Suomijos. Svečiai dalyvavo Dauparų jaunimo klubo „Strategai“ ir asociacijos „Dauparų bendruomenė“ vykdomame tarptautiniame projekte „Skirtingi kultūra, vienodi jaunuolių aktyvumu“. 10 suomių ir 11 ispanų kartu su daupariškiais ieškojo panašumų ir skirtumų šalių kultūroje, moksle, kulinarijoje, lavino šnekamąją anglų kalbą ir vykdė įvairias veiklas.

 

Projektas skatina toleranciją

Tarptautinio projekto „Skirtingi kultūra, vienodi jaunuolių aktyvumu“ vienas svarbiausių tikslų – skatinti toleranciją.

„Norime, kad jaunimas pamatytų, jog visi yra vienodi, nori panašių dalykų, kad nebijotų bendrauti su užsieniečiais, užsimegztų draugystės, augtų kaip žmonės“ – projekto tikslus atskleidė vienas projekto sumanytojų ir vykdytojų Mindaugas Srėbalius.

Pasak projekto iniciatorių, visi užsiėmimai buvo vykdomi mišriose grupėse, kad jaunuoliai kuo daugiau diskutuotų tarpusavyje anglų kalba, lavintų kalbėjimo įgūdžius ir geriau vieni kitus pažintų.

„Iš pradžių jaunuoliai kaustosi, nekalba angliškai, sunkiai bendrauja, o paskui „prasimuša“, pradeda bandyti bendrauti, nesvarbu moka ar ne, bando kalbėti. Vadovai stebi iš šalies, jei reikia padeda, kad jie kuo daugiau komunikuotų“, – pasakojo M. Srėbalius, pridūręs, kad suomiams reikėjo šiek tiek daugiau laiko apsiprasti ir pradėti bendrauti, nes jie „šaltesni“ žmonės.

Projekte dalyvavę jaunuoliai, pasak projekto vykdytojų, augino savo potencialą ateities darbams – įgijo nemažai kalbinės patirties, drąsos bendrauti su užsieniečiais. Jie tikisi, kad jaunuoliai tarpusavyje bendraus ir ateityje, palaikys ryšius, gal net vyks vieni pas kitus, kai bus suaugę.

„Projektas daug reiškia ir Dauparams: žmonės pamatė, kad kažkas vyksta, kaimas nemiršta, jaunimas turi ką veikti vasarą“, – sakė M. Srėbalius.

 

Projekto metu vykdytos įvairios veiklos. Dalyvių nuotr.

 

Laiką leido aktyviai

Svečiai iš užsienio buvo apgyvendinti Dauparuose, kur, pasak projekto vykdytojų, buvo noriai priimti: „Visos šeimos draugiškai priėmė, šeimose gyveno po 1–2 vaikus. Nebuvo sunku rasti galinčių priimti jaunuolius. Labai dėkojame Dauparų žmonėms, neturėjome jokių problemų dėl apgyvendinimo. Jie ne tik pasirūpino pusryčiais, bet ir užimdavo jaunuolius vakarais.“

Mindaugas Srėbalius, pasakojo, kad jaunimas visą savaitę gyveno labai intensyviai.

„Į namus, kur buvo apgyvendinti, grįždavo apie 22 val., keltis reikėdavo 8 val. ryto, per dieną nemažai išvargdavo. Jaunuoliai buvo mokomi elgtis atsakingai – viską patys darydavo: tvarkėsi, maistą gaminosi, indus plovė ir t. t.“, – darbotvarkę apibūdino M. Srėbalius.

Projekto dalyvių laukė ir įvairios veiklos: buvo rengiami suomių, ispanų, lietuvių kultūros vakarai, kur jaunuoliai pasiruošė šokių, muzikos pasirodymus, gamino maistą, parodė, kaip jie gyvena, kuo kvėpuoja savo šaly. Susitikti su projekto dalyviais ir pamokyti tautinių lietuvių šokių buvo atvykęs Gargždų kultūros centro folkloro ansamblis „Cyrulelis“. Jaunimas vyko į Klaipėdą, dalyvavo kūrybinėse užduotyse, orientaciniame žaidime Dauparuose. Aplankytas Klaipėdos zoologijos sodas, kur jaunuoliai fotografavosi su tigriukais. Gargždų atvirame jaunimo centre susipažinta su ten vykdomomis veiklomis. Žaistas burbulinis futbolas, organizuotos išvykos į Jūros šventę bei Dreverną. Apie religiją pasakota Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje.

Dalyviai apsilankė ir Klaipėdos rajono savivaldybėje, kur susitiko su mero pavaduotoja Rūta Cirtautaite, Tarybos nare Regina Kernagiene, Švietimo skyriaus vyr. specialiste (jaunimo reikalų koordinatore) Adelija Radžiene, Dauparų−Kvietinių seniūnijos seniūne Judita Čekuoliene ir kt.

 

Fotosesija su tigriukais. Dalyvių nuotr.

 

Projektas – tęstinis

M. Srėbalius atskleidė, kad visi jaunuoliai Lietuvoje lankėsi pirmą kartą, stebėjosi, kaip čia švaru, tvarkinga, gražu ir žalia:

„Nė dėl vieno dalyko nesulaukėme nusiskundimų, viskas patiko. Ispanai džiaugėsi švara ir gamta, suomiai džiaugėsi supratę, kad su lietuviais sieja panašumas – meilė gamtai. Aišku, turėjome jaunuolių įgeidžių dėl maisto, jie nori mėsainių, picų ir kitokio greito maisto. Apie tai kalbėjome su kitais vadovais, jie ramino, kad tai – visiškai normalu, visur susiduriama su panašiomis problemomis“.

Anot projekto iniciatorių, jau planuojamos kitos mainų programos.

„Tikrai nesustosime, mūsų jaunuoliai kviečiami į Ispaniją savanoriauti, programos vyksta po pusę metų. Dabar tik kvietimas, vėliau rimčiau aptarsime, kas norės galės vykti pusmečiui savanoriauti. Prieš 2 m. buvome Ispanijoje, prieš metus – Suomijoje, norėjome atgalinio ryšio, todėl rašėme projektą, tai darant turėjome daug kontaktų, bendravome su vietiniais žmonėmis, kad patartų, kaip daryti, kad laimėtume. Mes labai džiaugiamės, turime tvirtą ryšį, nematome, jokių trukdžių tęsti bendradarbiavimą. Mus giria, nors viską darome pirmą kartą“, – sėkme džiaugėsi daupariškis.

Iš „Erasmus+“ programos projektui „Skirtingi kultūra, vienodi jaunuolių aktyvumu“ buvo skirta beveik 15 tūkst. eurų. Iš jų, beveik 8 tūkst. – kelionės išlaidos, kiti – maistui, apgyvendinimui, minimalioms priemonėms. Klaipėdos rajono savivaldybė prisidėjo 1 tūkst. eurų.

Dauparų bendruomenė ir projekto vykdytojai Greta bei Mindaugas Srėbaliai dėkoja visiems, priėmusiems jaunuolius, Kultūros centrui už bendradarbiavimą ir visiems, prisidėjusiems prie projekto.

 

Projekto akimirkos – Dauparų bendruomenės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,