Mano Gargždai



Lietinga vasara nuvylė bitininkus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Bičių ūkių savininkai teigia, kad vėsūs orai trukdė bitėms rinkti nektarą, todėl šiuo metu vasarinio medaus yra surinkta mažiau negu praėjusiais metais. Tiesa, prieš akis dar rugpjūčio mėnuo, kuris, kaip tikina bitininkai, turi galimybę pakeisti medaus derliaus kiekį. Tuo metu prekybininkai teigia, kad pirkėjai kaip ir pastaraisiais metais dažniausiai ieško lietuviško įvairiažiedžio medaus, prie kurio renkasi įvairius vaisinius delikatesus.

 

Prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, priklausomai nuo sezono parduotuvėse paklausus tiek importinis, tiek lietuviškas medus.

„Lietuviškas medus sudaro beveik pusę viso parduotuvėje parduodamo medaus asortimento. Šiais metais pirkėjams siūlome platesnį pasirinkimą – turime grikių ir įvairiažiedžio medaus, kurie yra itin paklausūs. Taip pat prekiaujame medaus skanėstais su cinamonu, spanguolėmis, imbieru ir citrina. Nuo rudens tradiciškai planuojame pradėti prekybą lietuvišku ekologišku medumi“, – pasakojo B. Čaikauskaitė.

Bičių ūkių savininkai šį medaus sezoną vertina skirtingai. Vienuose Lietuvos regionuose bitininkai juo yra patenkinti, kituose medaus derlius – tik pusėtinas. Bendra tendencija tokia, kad visos šios vasaros medaus derlius nėra didelis.

Daugiau negu trisdešimt metų Raseinių rajone su šeima bitininkyste besiverčiantis Dainius Šerkšnas sako, kad bitės darbą pradeda nuo gegužės mėnesio ir jį įprastai baigia liepos pabaigoje, tačiau šie metai – unikalūs.

„Šie metai skiriasi nuo praėjusių dėl to, kad šalta vasara prailgino bitininkystės sezoną, tačiau medaus derliaus, bent jau kol kas, nepadidino. Pavasarinį medunešį sugadino per mažas drėgmės kiekis gamtoje. Žinoma, tai priklauso ir nuo to, iš kokių augalų bitės neša nektarą. Pavasarį pagrindinis nektaro šaltinis būna klevai, kiaulpienės, vėliau – liepos ir avietės. Liepos mėnesį įvyksta pagrindinis medunešis, o šiek tiek vėliau ateina grikių medaus sezonas. Bičių šeimas su specialiomis platformomis vežame į grikių laukus ir laukiame, kol jos suneš nektarą“, – pasakojo D. Šerkšnas.

B. Čaikauskaitės teigimu, medus labiausiai perkamas šaltuoju metų sezonu, tačiau šią vasarą, lyginant su tokiu pačiu praėjusių metų laikotarpiu, jo pardavimai išaugo.

„Per pirmąjį šių metų pusmetį medaus pardavimai išaugo daugiau negu 30 proc. Lietuvos pirkėjai – tikri medaus gurmanai, nes jie visada ieško naujovių bei žino daugiau negu kelias medaus rūšis. Pastebime, kad mūsų parduotuvėse žmonės dažniausiai renkasi lietuvišką medų bei vis dažniau kreipia dėmesį į neįprasto, stipresnio ir aitresnio skonio grikių medų“, – sakė B. Čaikauskaitė.

D. Šerkšnas teigia, kad nors beveik visiems Lietuvos bitininkams ši vasara yra prastesnė, tačiau jų ūkis medaus derliumi nesiskundžia.

„Mes prižiūrime 340 bičių šeimų. Dirbame keturiese, tačiau turime naujausias technologijas, palengvinančias kasdienį darbą. Labai svarbu yra teisingai ūkininkauti ir išlaikyti stiprias bičių šeimas, kurias būtina vežti į laukus ir keliauti kartu su augalų žydėjimu. Tuomet atsiranda tikimybė padvigubinti medaus derlių“, – sakė bitininkas.

Pasak D. Šerkšno, iš vieno bičių avilio šiais metais vidutiniškai buvo surenkama 50 kilogramų medaus, tačiau šis kiekis rugsėjo mėnesį dar gali išaugti iki 80 kilogramų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 391 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,