Mano Gargždai



Svarstyta, kas turėtų rūpintis laikinųjų darbų administravimu

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Rugpjūčio 10 dieną Klaipėdos rajono savivaldybėje vyko pasitarimas, kuriame buvo analizuojamos Klaipėdos rajono užimtumo didinimo programos 2018 metams administravimo galimybės ir galimybė laikinuosius darbuos perduoti administruoti seniūnijoms. Pasitarimui pirmininkavo Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė.

 

Posėdyje taip pat dalyvavo vicemerė Rūta Cirtautaitė, Tarybos nariai Jonas Dromantas ir Viktoras Kura, Ekomonikos ir biudžeto skyriaus vedėja Irena Gailiuvienė, Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Bakaitienė bei jos pavaduotojas Feliksas Žemgulys, laikinai Centrinės buhalterijos vedėjos pareigas einanti Vaida Berenė, Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja Jolanta Papievienė, Bendrojo skyriaus vedėjos pavaduotoja Ramutė Bučnienė ir vyriausioji specialistė Ona Nekrevičienė, Gargždų seniūnijos seniūno pavaduotojas Justinas Donauskas, VšĮ „Gargždų švara“ direktorius Rimantas Martinkus ir įmonės vyriausioji finansininkė Zita Davidauskienė, Klaipėdos teritorinės darbo biržos Gargždų skyriaus vedėja Vida Stankienė.

Pasitarimo metu buvo diskutuojama ne tik apie laikinas darbo vietas, bet ir apie galimybę, naudojant Užimtumo didinimo programos lėšas, sukurti ilgalaikes darbo vietas labiausiai socialiai pažeidžiamoms grupėms. Vienas iš aptartų galimų modelių – tam tikrą laiką dalimi programos lėšų finansuoti darbo vietas privačiame versle su sąlyga, kad, pasibaigus finansavimui, bent pusė žmonių būtų priimami nuolatiniam darbui. Kita dalimi lėšų siūlyta finansuoti darbo vietas savarankiškose įstaigose.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė akcentavo, kad darbuotojų skaičius Administracijoje, įgyvendinant programą bei turint omenyje ilgalaikį įdarbinimą, neturėtų didėti, o darbininkus įdarbinti galėtų seniūnijos, − taip būtų galima nuimti darbų administravimo naštą nuo VšĮ „Gargždų švara“, kuri neturi galimybių kontroliuoti darbininkų visose seniūnijose.

Vicemerė Rūta Cirtautaitė pabrežė, kad vykdant programą reikia siekti realių, visuomenei naudingų rezultatų ir galvoti apie paprastus žmones, kuriems reikia darbo. Pasak vicemerės, seniūnijose nuolatiniai darbuotojai turėtų darbo tiek vasarą, tiek žiemą, − tai būtų naudinga seniūnijai ir jos gyventojams.

Diskutuojant paaiškėjo, kad daugeliui pagal programą dirbančių asmenų trūksta motyvacijos. VšĮ „Gargždų švara“ direktorius Rimantas Martinkus teigė, kad geriausius ir labiausiai motyvuotus darbuotojus randa patys seniūnai. Klaipėdos teritorinės darbo biržos Gargždų skyriaus vedėja Vida Stankienė antrino, kad dalis asmenų, kurie galėtų būti įdarbinti pagal Užimtumo didinimo programą, dirbti negali arba tiesiog nenori, todėl sunku rasti motyvuotų žmonių, kurie patys prašytų darbo.

Tarybos nariai Jonas Dromantas ir Viktoras Kura išsakė savo nuomonę, kad VšĮ „Gargždų švara“ neturėtų būti atsakinga už žmonių įdarbinimą pagal Užimtumo didinimo programą. Atsakomybę už darbuotojus ir jų atliekamus darbus turėtų prisiimti seniūnai, kurie pažįsta savo seniūnijos žmones, kurie gali stebėti ir prižiūrėti vykdomus darbus. Pasak politikų, asmenys turėtų atlikti visuomenei naudingus darbus, kad finansuojamos darbo vietos teiktų naudą ir bendruomenei.

Pasitarimo pirmininkė, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė, apibendrindama diskusiją teigė, kad Klaipėdos rajono užimtumo didinimo programoje 2018 metams nereikėtų prisirišti prie vienos grupės žmonių, pavyzdžiui, socialinės paramos gavėjų, kaip 2017 metų programoje. Reikėtų įtraukti ir daugiau programos kriterijus atitinkančių žmonių grupių, pavyzdžiui, kaimiškų vietovių gyventojus, asmenis virš 40 metų, socialinę riziką patiriančius žmones. Nuspręsta, kad galimybė integruoti žmones į darbo rinką, finansuojant darbo vietas verslo įmonėse iš programos lėšų – optimalus variantas, kurį vertėtų išbandyti.

Pasitarimo metu buvo suformuluotas preliminarus pasiūlymas: 50 procentų 2018 metams skirtų programos lėšų nukreipti į verslą, skelbiant konkursą įmonėms, ir 50 procentų lėšų nukreipti į savarankiškas įstaigas, kurioms reikia darbuotojų, pavyzdžiui, Gargždų ligoninę, Gargždų sporto mokyklą, VšĮ „Gargždų futbolas“. Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriui pavesta surinkti konkrečią informaciją apie kitose savivaldybėse taikomus laikinųjų darbų administravimo modelius ir pateikti ją iki ateinančio pasitarimo.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 181 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,