Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ar pasiruošta naujiems mokslo metams?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Artėjant naujų mokslo metų pradžiai, itin svarbu užtikrinti, kad vaikai grįžtų į tvarkingas, suremontuotas ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kuriose saugu mokytis.

 

„Reikia užtikrinti, kad visose ikimokyklinio ugdymo įstaigose patalpos būtų tvarkingos, kad jose būtų malonu ir saugu mokytis. Tai ypač svarbu ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kur mokosi mažiausieji. Džiugu, kad šiemet į naujose ar suremontuotose patalpose galės mokytis daugiau vaikų, nes ne tik remontuojame, bet ir įrengiame naujas grupes“, – teigia vicemerė Rūta Cirtautaitė. 

Nauja ikimokyklinio amžiaus vaikų grupė bus įrengta Veiviržėnų gimnazijos vaikų darželyje. Tam Savivaldybė skyrė beveik 5 tūkst. eurų. Savivaldybės lėšomis, už 51,3 tūkst. eurų, puikios sąlygos bus sudarytos ir naujai įrengiamoje grupėje ikimokyklinio amžiaus vaikams Pėžaičiuose. Daug darbo įdėjo Plikių Ievos Labutytės pagrindinės mokyklos darbuotojai, kurie, gavę beveik 2 tūkst. eurų finansavimą iš Savivaldybės lėšų, su tėvų pagalba taip pat įrengė vieną ikimokyklinio ugdymo grupę. Tai puikus pavyzdys ir kitiems.

Džiugu, kad sparčiai besiplečiančiuose Slengiuose, pasak statybininkų, lapkričio mėnesį jau turėtų pradėti veikti 4 grupių (74 vietų) naujas darželis su valgykla. Į darželį bus priimami vaikai, kuriems priėmimo į darželį metais sukanka 2 metai ir vyresni. Slengių darželio statyba Savivaldybei kainuos 597 tūkst. eurų.

Prieš naujus mokslo metus apšiltintas ir Kvietinių mokyklos-darželio pastatas, sutvarkyta  teritorija. Šio pastato modernizavimas šiemet kainavo 78,6 tūkst. eurų. Už 39,3 tūkst. eurų suremontuotas ir didesniam lietui užėjus problemų keldavęs Gargždų lopšelio-darželio „Naminukas“ vieno korpuso stogas. Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo Algirdo Petravičiaus, didesni ar mažesni remonto darbai buvo atliekami daugumoje švietimo įstaigų.

Vis dėlto svarbu rūpintis ne tik ikimokyklinių ugdymo įstaigų patalpomis, bet ir jų teritorijų saugumu. Pasak vicemerės Rūtos Cirtautaitės, vaikų tėveliai pageidauja, kad darželių aplinka būtų saugi, todėl svarbu užtikrinti, kad ugdymo įstaigos būtų aptvertos visus reikalavimus atitinkančiomis tvoromis, užtikrinančiomis, kad teritorijoje nevaikščios ir lauke esančių įrenginių neniokos pašaliniai asmenys. 

„Turėtume nepamiršti, kad tvarkingos turi būti ne tik ikimokyklinio ugdymo įstaigų patalpos, bet ir jų teritorijos, kurios privalo būti aptvertos. Higienos norma reglamentuoja, kad statinio, kuriame vykdoma ikimokyklinio ugdymo programa, teritorija ar jos dalis, kurioje įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, turi būti aptverta tvora. Džiugu, kad visos ikimokyklinio ugdymo įstaigos Klaipėdos rajone yra aptvertos, tačiau vertėtų atkreipti dėmesį, kad nuo 2018 m. lapkričio 1 d.  tokių tvorų aukštis turės būti ne žemesnis kaip 1,5 m. Daugumos įstaigų tvoros atitinka šiuos reikalavimus, tačiau, pavyzdžiui, Agluonėnų lopšelio-darželio „Nykštukas“ ar Veiviržėnų gimnazijos vaikų darželio bei Pėžaičių skyriaus tvoros yra žemesnės nei 1,5 metro. Tai reiškia, kad per jas laisvai gali perlipti pašaliniai žmonės. Vaikų saugumas – mūsų prioritetas, todėl turime užtikrinti, kad ikimokyklinių įstaigų tvoros atitiktų visus keliamus reikalavimus, būtų atitinkamo aukščio. Tikimės, kad iki kitų mokslo metų visų ugdymo įstaigų tvoros atitiks reikalavimus“, – teigia vicemerė Rūta Cirtautaitė.  

Praėjusiais metais naujoms ikimokyklinių įstaigų tvoroms Savivaldybė skyrė 15,3 tūkst. eurų, o 2015 – 18 tūkst. eurų. Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius dalijosi patirtimi, kad naujomis tvoromis aptvertos teritorijos padeda užtikrinti vaikams skirtų įrenginių apsaugą. Kai per tvoras negali perlipti pašaliniai žmonės, kai teritorija yra apsaugota, nėra niokojama aplinka, įrenginiai, todėl įstaigų bendruomenės drąsiau investuoja į teritoriją, stato žaidimų įrenginius ir pan. Pavyzdžiui, Gargždų lopšelių-darželių „Ažuoliukas“, „Saulutė“ ir Kretingalės lopšelio-darželio, kurių teritorijos jau anksčiau buvo aptvertos naujomis tvoromis, kolektyvų pastangos buvo įvertintos ir Švietimo ir mokslo ministerijos. Šie darželiai yra tapę edukacinių erdvių konkurso nugalėtojais tarp Lietuvos ikimokyklinių įstaigų.

„Aukštesne tvora aptverta teritorija neleis į ją patekti pašaliniams asmenims, kurie piktavališkai gadina įstaigų turtą, gali išgąsdinti vaikus. Žinoma, kartais trūksta lėšų tvoroms įrengti, tačiau ugdymo įstaigos galėtų surenkamą 2% paramą investuoti į moksleivių saugumą”, – teigia vicemerė Rūta Cirtautaitė. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,