Mano Gargždai



Rugsėjo 1-ąją „Kino karavanas“ maištaus uostamiestyje

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Kadras iš filmo „Bėgam iš Berlyno“. Organizatorių nuotr. Kadras iš filmo „Bėgam iš Berlyno“. Organizatorių nuotr.

Labiausiai „Kino pavasario“ žiūrovų pamėgtus filmus rodantis projektas „Kino karavanas“ į rudenį įžengs su daugiau nei 40-čia jau įvykusių seansų. Iki spalio mėnesio važiuosiantis „Kino karavanas“ mokslo metų pradžią švęs Klaipėdoje. Rugsėjo 1-ąją čia bus rodomi maišto dvasia pulsuojantys filmai „Bėgam iš Berlyno“ ir „The Rolling Stones“ turas po Lotynų Ameriką“.

 

Sugrįžimas į paauglystę

Prie Klaipėdos kultūros fabriko 19 val. susirinkę žiūrovai išvys talentingo turkų kilmės vokiečių kino režisieriaus Fatih Akino filmą „Bėgam iš Berlyno“. Jis sukurtas pagal populiarią paauglių literatūros žvaigždės, rašytojo Wolfgango Herrndorfo, knygą apie du jaunuolius, kurie vogta mašina leidžiasi į kelionę pažinti suaugusiųjų pasaulį. Režisieriaus F. Akino teigimu, šiame filme jis prisiminė savo paauglystės nuotykius ir, kaip įstengdamas vaizdingiau, perteikė juos žiūrovams.

„Šiemet Lietuvos moksleiviai kartu su bendraamžiais iš visos Europos išrinko ir apdovanojo geriausią Europos jaunimo filmą, kuriuo ir tapo F. Akino „Bėgam iš Berlyno“. Nepaisant to, tai išties plačiai auditorijai skirta, į paauglystę be įsipareigojimų sugrąžinanti juosta“, – sako pagrindinis „Kino karavano“ partneris „ŽEMAITIJOS – ilgaamžės tradicijos“.

Kol Maiko motina gydosi nuo alkoholizmo reabilitacijos klinikoje, o 200 eurų palikęs tėvas su savo asistente išvyko „darbo reikalais“, keturiolikmetis intravertas nuobodžiaudamas leidžia vasaros atostogas prabangioje tėvų viloje. Vieną dieną jo gyvenime pasirodo maištingas bendraklasis Čikas. Jis – rusų imigrantų sūnus ir visuomenės atstumtasis. Tik jų dviejų į gimimo dienos puotą nepakvietė žaviausia klasės mergina. Čiko pavogta mašina „Lada“ du labai skirtingi draugai ištrūksta iš miesto ir leidžiasi į kvapą gniaužiančią kelionę. Prasideda patrakę laukiniai nuotykiai. Ši nepamirštama vasaros atostogų kelionė su galybe pirmųjų kartų amžiams pakeis jų gyvenimus.

 

Filmo anonsas:

 

Nesenstantis rokenrolas

Tą patį Rugsėjo 1-osios vakarą, iš karto po filmo „Bėgam iš Berlyno“, įvyks ir šią vasarą daugelį Lietuvos miestų rokenrolo pripildęs filmas „The Rolling Stones“ po Lotynų Ameriką“. Prie Klaipėdos kultūros fabriko 21 val. bus pasakojama apie legendinės grupės „The Rolling Stones“ koncertinį turą po žemyną, kuriame ilgą laiką rokenrolas buvo uždraustas. Turo po Lotyną Ameriką ir, žinoma, filmo kulminacija tampa koncertas Kuboje, į kurį susirinko pusė milijono grupės fanų. Keletą dešimtmečių Fidelio Castro valdomoje komunistinėje Kuboje Vakarų muzika buvo nepageidaujama, tad klausytis jos buvo galima tik slapta, įsigijus įrašų juodojoje rinkoje. Tad galima tik įsivaizduoti, kaip jautėsi grupės gerbėjai sužinoję apie „The Rolling Stones“ turo baigiamąjį koncertą jų geležiniuose gniaužtuose įkalintoje šalyje.

„Tai ne tik filmas-koncertas. Jame labai svarbi ir politinė žinutė: rokenrolas Lotynų Amerikos žmonėms buvo lyg protestas prieš sistemą, kaip kadaise mums „Antis“, – sako „Kino pavasario“ meno vadovė Santa Lingevičiūtė.

Filmas įdomus tiek prisiekusiems fanams, menantiems pirmuosius „The Rolling Stones“ pasirodymus, tiek jaunesniajai auditorijai. Režisierius Paulas Dugdale‘as moka pavergti publiką. Jo kamera sekė jaunimo numylėtinius: Adelę, „Coldplay“, „One Direction“, „Ed Sheeran“, Lenny Kravitzą, „The Prodigy“ ir kt. Kino kritikai pripažįsta, kad šis dokumentinio kino kūrėjas priverčia žiūrovus užsimiršti sėdint priešais ekraną ir pasijusti lyg koncertų salėje ar stadione. Taigi į P. Dugdale'o filmus–koncertus susirenka ne tik kino mėgėjai, bet ir prisiekę melomanai.

„Kino karavano“ maršrutas: http://kinopavasaris.lt/lt/kino-karavano-seansai.

 

Apie „Kino karavaną“

Ketvirtą kartą organizuojamą „Kino karavaną“ judėti į priekį skatina noras kokybišką, autorinį kiną padaryti lengvai prieinamą kuo platesnei, įvairaus amžiaus auditorijai, skirtingiems socialiniams sluoksniams. Supažindinant Lietuvos miestų ir miestelių gyventojus su naujausiais pripažintų kino menininkų darbais, turtinamas kultūrinis Lietuvos regionų gyvenimas ir mažinama jų socialinė atskirtis. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 367 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,