Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ar pasiruošta maitinimui ugdymo įstaigose?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Ruošiantis rugsėjo 1 d. tėveliai rūpinasi ne tik vaikų apranga, mokymosi priemonėmis, bet ir vaikų mityba. Klaipėdos rajono savivaldybė nuolat investuoja į ugdymo įstaigų valgyklų remontą, naują įrangą, rūpinamasi ir maisto kokybe.

 

Didžiojoje daugumoje švietimo įstaigų maistas gaminamas tuose pačiuose pastatuose, kuriuose vaikai ir ugdomi, išskyrus kelias ugdymo įstaigas, kur maistas yra atvežamas. Į Gargždų „Minijos“ progimnazijos Jakų ir Gobergiškės skyrius maistas tiekiamas iš Gargždų „Minijos“ progimnazijos valgyklos, Vėžaičių pagrindinė mokykla maistą veža į šios mokyklos Girininkų skyrių. Plikių Ievos Labutytės pagrindinės mokyklos valgykloje pagamintas maistas tiekiamas Slengių mokyklos-daugiafunkcio centro ugdytiniams. Pastačius Slengių naujo  keturių grupių darželio pastatą, jame bus įrengta ir valgykla, tad maisto iš Plikių mokyklos vežti nebereikės.

Iš Priekulės vaikų darželio valgyklos maistas pristatomas šios įstaigos Derceklių skyriaus ugdytiniams. Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos virėjos maistą gamina ne tik savo mokyklos vaikams, bet ir Dituvos pagrindinės mokyklos mokiniams. Judrėnų Stepono Darius pagrindinės mokyklos mokiniai maitinami mokyklos nuomojamoje valgykloje gyvenvietėje.

Pasak Švietimo skyriaus vedėjo Algirdo Petravičiaus, nuo rudens maistas į Pėžaičių skyrių bus atvežamas iš Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos, nes Pėžaičiuose pradės veikti visą dieną dirbanti ikimokyklinukų grupė, tad reikalinga užtikrinti ir higienos normos reikalavimus atitinkantį maitinimą šios įstaigos vaikams.

„Klaipėdos rajono savivaldybė investuoja ir į valgyklų remontą bei naują įrangą tam, kad maistas būtų gaminamas visus reikalavimus atitinkančiose patalpose su visa reikiama įranga. 2017 metais valgyklų remontui, įrangai įsigyti skyrėme 24 tūkst. eurų. Iš jų 2,6 tūkst. eurų – Lapių pagrindinės mokyklos valgyklos remontui ir įrangai, 7,6 tūkst. eurų Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ valgyklos įrangai įsigyti, Kretingalės pagrindinės mokyklos Girkalių skyriui – 5,7 eurų valgyklos remontui, 600 eurų – Gargždų lopšelio-darželio „Saulutė“ valgyklos remontui, o Gargždų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ valgyklos įrangai – 7,5 tūkst. eurų. Be to, praėjusiais metais valgyklų remontui iš Savivaldybės biudžeto skyrėme 87,2 tūkst. eurų. Iš jų net 48,3 tūkst. eurų buvo skirta Kretingalės pagrindinės mokyklos valgyklos remontui. Kitos lėšos buvo panaudotos valgyklų įrangai įsigyti: Dituvos pagrindinei mokyklai skirta 1,3 tūkst. eurų, Drevernos darželiui – 3 tūkst. eurų, Kretingalės pagrindinės mokyklos Girkalių skyriui – 3,2 tūkst. eurų, Priekulės I. Simonaitytės gimnazijai – 9,2 tūkst. eurų, Endriejavo pagrindinei mokyklai – 1,4 tūkst. eurų, Gargždų lopšeliui-darželiui „Gintarėlis“ – 4,9 tūkst. eurų, Kretingalės pagrindinei mokyklai – 4,1 tūkst. eurų, Kretingalės lopšeliui-darželiui – 500 eurų, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijai – 3,7 tūkst. eurų, Plikių Ievos Labutytės pagrindinei mokyklai – 2,1 tūkst. eurų, Vėžaičių pagrindinei mokyklai – 5,5 tūkst. eurų“, – konstatavo vicemerė Rūta Cirtautaitė.

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Roberta Arnašiūtė tikina, kad didelis dėmesys skiriamas ir valgiaraščių sudarymui. Jis turi būti sudarytas mažiausiai 15 dienų, atsižvelgiant į moksleivių amžių, kad būtų patenkinti mokinių maistinių medžiagų fiziologiniai poreikiai. Tas pats patiekalas neturi būti tiekiamas dažniau nei kartą per savaitę, išskyrus gėrimus ir užkandžius. Su karštu patiekalu privalo būti patiekiamos daržovės, vaisiai ar jų salotos. Valgiaraščiai privalo būti skelbiami mokyklos internetinėje svetainėje. Ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankantiems alergiškiems vaikams pritaikyto maitinimo valgiaraščiai yra sudaromi kiekvienam atskirai pagal alergenus. Tačiau vaikui išėjus į bendrojo ugdymo mokyklą, jis jau turi mokėti pasirinkti kas jam yra tinkama pagal jo alergiją iš sudaryto valgiaraščio.

„Už maitinimo organizavimą ugdymo įstaigoje yra atsakingas įstaigos vadovas, tačiau Savivaldybė stengiasi operatyviai reaguoti į įstaigų vadovų prašymus, nes tik bendromis jėgomis galime užtikrinti, kad visiems vaikams būtų sudaryta galimybė pavalgyti“, – tikino Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,