Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tradicinis šokis įsuks visą Lietuvą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Jau tradicija tapusi nuotaikinga ir unikali akcija „Visa Lietuva šoka“ šį rudenį vėl kviečia visą Lietuvą įsisukti bendrame, visus susiejančiame lietuviško šokio sūkuryje, mokyti ir šokdinti šokio smagumo dar nepatyrusius žiūrovus, praeivius ar kitus renginio akiratyje atsidūrusius – nuo mažo iki senolio, nuo ūkininko, verslininko iki politiko.

 

Smagus ir turiningas renginys rugsėjo 15 d. 18 val. visus kvies susitikti, pabendrauti, patirti smagių emocijų, kartu išmokti lietuviškų šokių, pažinti tautos kultūrą, tradicijas. O kur dar galimybė susipažinti, išbandyti tarpusavio santykio darnumą, malonumą bendrauti poroje ir būryje! Juk lietuviai nuo seno mėgo linksmintis vakaronėse, be to, ratelius ar šokius siedavo su kalendorinėmis šventėmis, darbo, vestuvių apeigomis.

Vienas svarbiausių akcijos tikslų – įtraukti į liaudies šokio sūkurį kuo daugiau visuomenės ir pasiekti, kad jis taptų ne tik matomas scenose, bet ir kiekvienam prieinamas, išbandytas, pamėgtas. O kuo daugiau šokėjų – tuo nuotaikingiau: prie šios idėjos įgyvendinimo prisideda daugybė šalies įstaigų, bendruomenių, mėgėjų meno kolektyvų, šokių klubų, pavienių asmenų. Jų dėka atviros šokių šventės rugsėjo 15 d. vyks aikštėse, kiemuose, salėse ar gamtoje. Didesni renginiai – Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje Klaipėdoje, Jono Basanavičiaus aikštėje Marijampolėje, prie Anykščių kultūros centro, Utenos kultūros centro kieme, prie Šilalės tvenkinio tilto, Kaišiadorių kultūros centre, centrinėje aikštėje Skuode, seniūnijos aikštėje Telšiuose, Betygalos miestelio aikštėje ir kituose etnografinių regionų centruose, miestuose ar miesteliuose.

Akcija vyks ir Klaipėdos rajone: 13 val. Dovilų pagrindinėje mokykloje, 18 val. – Vėžaičių kultūros centro Lapių skyriuje ir Veiviržėnų kultūros centro Judrėnų skyriuje.

Trečią kartą rengiama akcija sostinės gyventojus ir miesto svečius šiemet pakvies į Katedros aikštę. Susirinkusiems gros, tradicinių šokių mokys bei smagiai suktis kvies Vilniaus miesto folkloro ansambliai.

Prieš šventę šokių galima pasimokyti ir savarankiškai – Lietuvos nacionalinio kultūros centro interneto svetainėje rasite juos visus: aukštaitiškus „Šėriau šėriau sau žirgelį“, „Buva dūda Vilniuj“, sūduvių krakoviaką, dzūkiškus „Trumpakojį“ ir „Biedną polką“, Mažosios Lietuvos „Trijų velnių valsą“, žemaičių „Kadagį“, visuose regionuose šokamą „Suktinį“ ir kitus.

Siekdamas populiarinti tradicinius šokius tarp mokyklinio amžiaus jaunimo, 2016 m. Lietuvos nacionalinis kultūros centras kartu su Švietimo ministerija inicijavo konkursą „Visa mokykla šoka“, prie kurio aktyviai prisidėjo mokyklų bendruomenės. Konkurse dalyvavo net 108 Lietuvos mokyklos, o nugalėtojais tapo Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazija.

Visi jaunieji šokėjai kvietimą dalyvauti akcijoje „Visa Lietuva šoka“ priėmė su džiaugsmu ir rugsėjo 15 d. žada tradicinius šokius šokti savo mieste, kaime ar miestelyje rengiamose šventėse.

Akcija „Visa Lietuva šoka“, kurią rengia Lietuvos nacionalinis kultūros centras, paremta unikaliomis mūsų muzikinio, dainuojamojo ir šokamojo folkloro tradicijomis, atsiskleidžiančiomis ir Lietuvos dainų šventėje.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,