Logo
 Spausdinti šį puslapį

176 gyvenamųjų namų sklypų savininkams – viltis pagaliau sulaukti pažado tesėjimo?

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Savivaldybė investavo 144,5 tūkst. eurų už elektros jėgos spintų pastatymą ir elektros instaliacijų įvedimą prie kiekvienos sklypo. Simos Ulvikienės nuotr. Savivaldybė investavo 144,5 tūkst. eurų už elektros jėgos spintų pastatymą ir elektros instaliacijų įvedimą prie kiekvienos sklypo. Simos Ulvikienės nuotr.

176 gyvenamųjų namų sklypų kvartalas Klaipėdos rajono savivaldybės vadovams yra tapęs tikru galvos skausmu. Netoli Gargždų pramonės rajono plytinčių sklypų savininkai už iškeldinimą ir grąžintas žemes Vyriausybės pažado tesėjimo – infrastruktūros sukūrimo – laukia jau beveik dešimtmetį. Darbai čia juda labai pamažu, po užsitęsusio statybos leidimo gavimo, gyventojai šiemet prie savo sklypų pagaliau sulaukė elektros jėgos spintų. Tiesa, paskutiniame Tarybos posėdyje, vykusiame rugpjūčio gale, sklypų savininkams pagaliau sužibo viltis sulaukti ir taip norimų kelių.

 

Savivaldybė siūlė gyventojams prisidėti 50 proc.

Savivaldybė gyventojams yra įsipareigojusi atvesti ne tik elektrą, bet ir įrengti žvyruotus kelius. Šių metų pavasarį Savivaldybės vadovai kvietė šio kvartalo sklypų savininkus į susirinkimą. Jo metu buvo išdėstytas pasiūlymas patiems gyventojams 50 proc. prisidėti prie pirmo etapo darbų – žvyruotų gatvių ir lietaus nuotekų kanalizacijos įrengimo. Taip esą būtų paspartintas procesas, o gyventojai galėtų greičiau naudotis turimais sklypais, pradėti statybas. Tiesa, pasiūlymas gyventojų tada nesužavėjo, pasidalinti finansine našta sutiko vos 9-ių sklypų savininkai, visi kiti, atvykę i susitikimą (apie 100 žmonių), balsavo prieš.

 

Reikia 1, 12 mln. eurų

Praėjusiame Tarybos posėdyje pristatyta informacija, kad 2016 metų spalio 27 d. buvo nutarta įpareigoti Administraciją skelbti visos darbų apimties konkursą. Atlikus pirkimą „Vidaus kelių (gatvės su žvyro danga) lietaus nuotekų tinkų įrengimas 176 gyvenamųjų namų kvartalui ir darbo projekto parengimas“ buvo gauta 14 tiekėjų pasiūlymų. Nustatytas laimėtojas – UAB „Plungės lagūna“, kurios pasiūlymo kaina – 1 119 331 Eur su PVM. Antroje vietoje pasiūlyto tiekėjo kaina buvo didesnė beveik 343 tūkst. eurų, didžiausia pasiūlyta kaina – 2,176 mln. eurų.

Posėdyje nurodyta, kad Savivaldybės administracija anksčiausiai sutartį su laimėtoju galėtų pasirašyti dar šių metų rugsėjo 28 d., tačiau nėra išspręstas finansavimo klausimas.

 

Pirmiausia – finansavimas, po to – sutartis

Paskutiniame Tarybos posėdyje politikų svarstymui buvo pateiktas protokolinis pavedimas įpareigoti Administracijos direktorių pasirašyti sutartį su rangovu.

Progos papriekaištauti dėl užsitęsusių darbų nepraleido opozicijos atstovas Algirdas Liaudanskis: „Visi prisimena, kaip 8 metus vyko projektavimas, kol pasiekėme statybos leidimą. Noriu priminti kolegoms, kad šiam kvartalui jau prieš keletą metų buvo numatytas finansavimas. Bet tada vieno kvartalo gyventojai čia padarė piketą ir tos lėšos nukeliavo į Kunkius“.

Jis ragino „nebekankinti gyventojų“ ir skirti reikiamą finansavimą.

Protokolinio pavedimo teisėtumu suabejojo Tarybos narys Nerijus Galvanauskas.

„Ar Administracijos direktorius galės pasirašyti sutartį, jeigu mes (Taryba – aut. past.) nesame numatę finansavimo? Kam dar mėnesį laiko marinuoti, jeigu jau yra politinis sprendimas skirti finansavimą?“, – mintis dėstė Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas.

Kad pirmiausia būtina išspręsti finansavimo klausimą pritarė ir Tarybos nariai Raimondas Simonavičius, Vaclovas Macijauskas.

 

Sulaukė politinės valios

Meras nurodė, kad Administracija šiemet galėtų rasti galimybę skirti 200 tūkst. eurų iš sutaupytų lėšų – objektų, kurių rangovai šiemet nebepadarys. Jo teigimu, 2018 ir 2019 metais iš Kelių plėtros ir priežiūros programos būtų galima skirti dar po 0,5 mln. eurų.

„Galime sušaukti ir neeilinį posėdį, jeigu rangovai pasakys, kad jiems reikalingas kuo skubesnis sprendimas“, – apie būtinybę darbus pradėti dar šiemet kalbėjo V. Dačkauskas.

Jis priminė, kad lėšos yra skirstomos ne protokoliniais pavedimais, bet Tarybos sprendimais, o sprendimo projektas dėl lėšų skyrimo 176 gyvenamųjų namų sklypų kvartalui dar nėra parengtas. Meras siūlė balsuoti už pakoreguotą protokolinį pavedimą, kuriame Administracijos direktorius būtų įpareigotas ne pasirašyti, bet parengti sutarties projektą.

Prieš balsavimą savo poziciją išreiškė ir vienas iš šio kvartalo sklypų savininkų Henrikas Mikalauskas: „Paprašysiu, kad nepritrūktų politinės valios pagaliau įgyvendinti visą šitą projektą. Jis ilgai užsitęsęs, daugelis žmonių išvarginti šių procesų, norėtų įsikelti ir gyventi šiame kvartale.“

Galiausiai 23 Tarybos nariai pritarė protokoliniam pavedimui, kuriuo Administracija įpareigojama parengti sutartį. Sprendimas dėl finansavimo skyrimo šio kvartalo darbams greičiausiai bus svarstomas rugsėjo pabaigoje vyksiančiame Tarybos posėdyje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,