Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lašišų ir šlakių žvejyba pirmoje spalio pusėje – tik paleidžiant sugautas žuvis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Rugsėjo 16 d. prasidėjo lašišų ir šlakių žvejybos Lietuvos upėse sezonas. Nors šias žuvis leidžiama žvejoti nuo sausio 1 d. iki spalio 15 d., intensyviausiai jos gaudomos nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d., kai daugiausia jų migruoja Nemunu ir Nerimi aukštyn į mažesnes upes.

 

Žvejams mėgėjams šį sezoną naujiena yra tai, kad nuo spalio 1 d. iki 15 d. visas sugautas lašišas ir šlakius privalu nedelsiant paleisti atgal į upę net ir turint žvejo mėgėjo kortelę. Taip nustatė aplinkos ministras, pakeitęs lašišų ir šlakių limituotos žvejybos sąlygas. Šis sprendimas buvo priimtas po ilgų diskusijų su žvejų mėgėjų asociacijomis bei Lietuvos meškeriotojų sąjunga ir pritarus Mėgėjų žvejybos tarybai.

Žvejyba paleidžiant sugautas žuvis, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento Gamtos apsaugos skyriaus vedėjo Vilmanto Graičiūno, – pripažinta mėgėjų žvejybos reguliavimo priemonė. Ji taikoma daugelyje šalių norint išsaugoti ir pagausinti žuvų išteklius.

Lietuvoje lašišinių žuvų populiacijai atkurti, jų migracijos keliams ir nerštavietėms apsaugoti, žuvitakiams įrengti ir kitoms šių žuvų gausinimo priemonėms per kelis pastaruosius dešimtmečius išleista milijonai eurų. Dabar ši populiacija jau atkurta dvylikoje upių. Jos būklę šalyje mokslininkai stebi nuo 1999-ųjų. Jiems jau kelia nerimą pastaraisiais metais itin padidėjęs leidimų, išduotų šioms žuvims žvejoti, skaičius. Jeigu 2006 m. buvo išduoti tik 5 leidimai, tai 2013 m. – jau beveik 21 tūkst., o pernai – arti 29 tūkst.

Apie 90 proc. tokių leidimų išperkama nuo rugsėjo 16-osios iki spalio 15 dienos. Tuo laikotarpiu apie 80 proc. visų lašišines žuvis gaudančių žvejų susitelkia Neryje, kuria migruoja dauguma į mūsų vandenis įplaukiančių lašišų. Dėl tokios didelės apkrovos joje pastaraisiais metais nedaugėja lašišų jauniklių, neproporcingai mažas lašišų ir šlakių patinų skaičius.

Naujasis reikalavimas nuo spalio 1 d. iki 15 d. visas sugautas lašišas ir šlakius nedelsiant paleisti atgal – dar viena gamtosauginė priemonė lašišinių žuvų labui.

Aplinkosaugininkai primena, kad lašišų ir šlakių žvejybos sezonu reikalavimai yra griežtesni. Visų pirma privaloma turėti žvejo mėgėjo kortelę žvejojant Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 3 priede nurodytose upių atkarpose. Šiemet rugsėjo 16-oji bus šeštadienis, todėl tądien dar neįsigalios draudimas lašišinėse upėse žvejoti be kortelių. Taigi rugsėjo 16-17 d. bus galima žvejoti turint žvejo mėgėjo bilietą, tačiau teisę paimti sugautą lašišą arba šlakį suteikia tik žvejo mėgėjo kortelė.

Nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d. draudžiama žvejoti Dubysos, Jūros, Nevėžio upių žiotyse ir 100 m žemyn palei dešinį jų krantą, Nemune nuo Kauno žiemos uosto iki Neries žiočių, taip pat Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 5 priede išvardintų lašišinių upelių žiotyse ir nurodytu atstumu nuo jų. Draudžiama gaudyti mažesnes nei 65 cm lašišas ir šlakius, naudoti jų žvejybai natūralios kilmės masalus, žvejoti arčiau kaip 100 m žemiau užtvankų ir žuvitakių. Žvejyba leidžiama tik šviesiu paros metu – nuo saulės patekėjimo iki laidos.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,