Mano Gargždai



Sėkmei privilioti – dvylika vynuogių, kelmas ir gaidys

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Kurios merginos grūdų krūvelę pasirenka gaidys, toji ir ištekės artimiausiu laiku, tiki baltarusės. Asociatyvi Corbis nuotr. Kurios merginos grūdų krūvelę pasirenka gaidys, toji ir ištekės artimiausiu laiku, tiki baltarusės. Asociatyvi Corbis nuotr.

Senovės lietuviai ateitį burdavo Kūčių vakarą. Iki šiol išlikę apeigų, kurias išmokę iš savo senelių kartojame ir šiandien – liejame vašką, traukiame šiaudą. O štai didžioji dalis pasaulio kitų metų sėkmę buria Naujųjų išvakarėse – gruodžio 31-ąją. Galbūt kai ką verta išbandyti ir patiems – jei neišsipildys, tai bent suteiks linksmybių šventiniam vakarui.

Pavyzdžiui, temperamentingieji ispanai skaičiuodami paskutines senųjų metų sekundes skuba suvalgyti 12 vynuogių. Ispanai tiki, jog kas sekundę suvalgant po vieną vynuogę, likus 12 akimirkų iki Naujųjų, kitus metus lydės neabejotina sėkmė.

Pietų Amerikos gyventojai, skaičiuodami paskutines metų sekundes, galvoja, kokius gi apatinius apsivilko. Taip taip, prieš rengdamiesi gerai pagalvokite, ką velkatės ant nuogo kūno. Geltoni apatiniai, tikima Bolivijoje, pritraukia sėkmę. Norėdami prisivilioti meilę, darykite, kaip meksikiečiai – Naujųjų išvakarėse vilkėkite raudonus apatinius.

Danai per Naujuosius – praktiški žmonės. Visus metus kaupia nereikalingus stiklinius, molinius daiktus, o sutikdami naują pradžią tuos stiklinius indus daužo prie draugų ir giminaičių durų. Ir tai ne vandalizmas – danai tiki, jog šukės atneša laimę. Kuo gausiau prie savo durų randi šukių, tuo daugiau draugų turi.

 

Šventė kapinėse

Vieno Čilės miesto gyventojai jau beveik du dešimtmečius Naujuosius sutinka kapinėse. Taip jau nutiko, kad naują tradiciją pradėjo prieš Naujuosius tėvo netekusi šeima. Ji šventę sutiko prie kapo. Kitais metais jų pavyzdžiu pasekė ir daugiau šeimų. Dabar kapinėse Naujuosius pasitinka apie 5 tūkst. to miesto gyventojų. Jie susėda prie artimųjų kapų, bendrauja su kartu atėjusiais giminaičiais, degina žvakes ir laukia naujų metų.

 

Liepsnos ir gaidžiai

Ekvadore žmonės prieš Naujuosius nori pamiršti visus blogus dalykus, emocijas bei mintis. Todėl iš senų laikraščių pagamina kaliausę ir ją padega. Ekvadoriečiai tiki, kad su kaliause sudega ir visos blogybės.

Baltarusės Naujųjų išvakarėse gi aiškinasi, kuri greičiau ištekės. Vienišos baltarusės paberia priešais save grūdų ir pastato gaidį. Kurios merginos grūdų krūvelę pasirenka gaidys, toji ir ištekės artimiausiu laiku.

 

Apskritimai ir kelmai

Filipiniečiai, norėdami prisivilioti sėkmę, Naujųjų išvakarėse stengiasi turėti kuo daugiau apskritimų – rutuliukais margintų rūbų, aksesuarų, apvalių indų ir panašiai. Jie tiki, kad apskritimas atneša sėkmę.

Galiausiai, jei neišsirinkote nė vieno sėkmės priviliojimo būdo, likite ištikimi lietuviškoms tradicijoms. Lietuviai, sakoma, mėgę blogybes surinkti ir sudeginti. O tai padaryti labai lengva – tereikia per kiemą, savo gatvę ar, jei užtenka drąsos, ir per visą gyvenvietę pravilkti už virvės pririštą kelmą. Šis surinksiąs visas nelaimes, blogus poelgius, mintis. Bereiks kelmą tik sudeginti. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 356 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,