Logo
 Spausdinti šį puslapį

Paminėjo Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Minėjimo akimirka. Dalyvių nuotr. Minėjimo akimirka. Dalyvių nuotr.

Rugsėjo 23-ioji – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. 1943 m. rugsėjo 23-iąja buvo likviduotas Vilniaus getas. Šiais metais minime 76-ąsias metines nuo Holokausto pradžios Lietuvoje, kuomet 1941 metais, liepos–gruodžio mėnesiais, buvo išžudyta didžioji dalis Lietuvoje gyvenusių žydų.

 

Gorzd, Memel, Shvekshne – tai jidiš kalba parašyti mūsų rajono vietovių, kuriose gausiai gyveno žydai, pavadinimai. 1941 m. birželio 22 d. nacių Vokietija užpuolė Sovietų Sąjungą. Lietuvoje prasidėjo dar nematytas visuotinis žydų žudymas. A operatyvinės grupės vadovo Franz Walter Stahlecker įsakymu naciai Gargžduose birželio 24 d. įvykdė pirmąjį masinį žydų sušaudymą, kuriame žuvo 201 vyras.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos Tolerancijos ugdymo centras pakvietė mokinius paminėti Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną pilietine iniciatyva „Atminties kelias“. Tikimės, kad akmenys su žmonių vardais, žydų kapinėse sudėlioti į simbolinę menorą, primins, jog nužudyti žmonės buvo ne skaičius, bet žmonės su vardais ir asmeninėmis istorijomis, o vietovių pavadinimai padės suprasti, jog Lietuvos žydai gyveno čia, vaikščiojo tomis pačiomis gatvėmis, svajojo, puoselėjo savitas tradicijas ir kultūrą. 

 Džiaugiamės, kad su gimnazistais akcijoje dalyvavo ir Gargždų „Minijos“ progimnazijos šeštokai. 

 

Minėjimo akimirkos – dalyvių nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,