Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dagos šventėje doviliškiai pasitiko rudenį (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šventės akimirka. S. Vaičienės nuotr. Šventės akimirka. S. Vaičienės nuotr.

Penktadienį Doviluose surengta tradicinė Dagos šventė, kurios pagrindiniu akcentu šiemet tapo medinės kopėčios. Kadangi šventė sutapo su rudens lygiadieniu ir Baltų vienybės diena, ji pavadinta „Saulės laiptai, mėnulio kopėčios“.

 

Tradicinė Dagos šventė pradėta organizuoti nuo Etninės kultūros centro įkūrimo pradžios. Ji simbolizuoja derliaus nuėmimą, žemės darbų pabaigą, padėką už gėrybes.

Penktadienį vykusios šventės dalyviai galėjo pasivaišinti šiupiniu, pyragais su kafija ir ant laužo virta arbata. Tačiau pagrindinis dėmesys buvo skirtas apeiginei duonai, kurią palaimino evangelikų liuteronų kunigas, Dovilų bažnyčios globėjas Liudvikas Fetingis.

Šventės muzika rūpinosi kūrėjas ir atlikėjas Kristijonas Lučinskas (projektas „Driezhas“), kurio atliekamoje muzikoje daugybė garsų persipina su tradiciniais ir elektroniniais instrumentais. Girdimi buities, industriniai motyvai, gilūs ritmai ir ryškių, spalvingų melodijų linijos bei skvarbūs tekstai. Muzika buvo skirta lygiadieniui, per ją prakalbo lietaus batų pieva, sutemų ugnys, mėnulio užkalbėjimai.

Atvykusiųjų laukė gyvosios floristikos ir etnopokalbių valanda – „Lygiadienio mintys“. Ant pokalbių suolelio prisėsti ir pabendrauti buvo kviečiami organizacijų atstovai. Renginys sulaukė nemažo susidomėjimo – žmonės dar ilgai nesiskirstė po šventinio koncerto, bendravo ir vaišinosi. Buvo jaučiama vidinė ramybė ir džiaugsmas.

Dekoracijas renginiui kūrė Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokyklos floristikos mokymo programos studentės kartu su mokytojomis Nijole Žiupkiene ir Asta Piliutikiene. Merginos nuo pat ankstyvo ryto dekoravo kopėčias ir mėnulius rudeninėmis gėlėmis, žalumynais, obuoliais, žibintais.

„Džiaugiamės, kad prie šventės kūrimo prisidėjo miestelio organizacijos: Dovilų pagrindinės mokyklos mokytojos su mokiniais, lopšelio-darželio „Kregždutė“ bendruomenė, Dovilų seniūnija, Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos Dovilų filialo vadovė Eligija Žukauskienė, klubas „Sidabrinė gija“, Dovilų ir Šiūparių bendruomenės. Jie taip pat gamino ir dekoravo kopėčias, kurios papuošė šventės erdvę prie Dovilų bažnyčios“, – pasakojo Dovilų etninės kultūros centro etnologė Irena Jonikaitė.

Dar vienas Dagos akcentas – guminiai batai. Jie simbolizavo atėjusį šlapią rudenį. Batus sunešė renginyje dalyvavusios organizacijos.

„Kopėčios simbolizavo lygybę ir pusiausvyrą. Dabar ypatingas laikas, kai dangus visko dovanoja po lygiai: šviežių vaisių ir daržovių, po lygiai saulės ir mėnulio, dienos ir nakties, juodo ir balto, šilto ir šalto, sauso ir šlapio“, – pasakojo etnologė.

 

Šventės akimirkos – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,