Mano Gargždai



Margarino ir šiaudelio diena

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šiaudelį 1888 metais sausio 3 dieną užpatentavo amerikietis Marvinas Staunas. Asociatyvi Corbis nuotr. Šiaudelį 1888 metais sausio 3 dieną užpatentavo amerikietis Marvinas Staunas. Asociatyvi Corbis nuotr.

Kai kurie dalykai gyvenime atrodo savaime suprantami ir net nesusimąstome, kada, kaip ir kur jie atsirado. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad šiandien gimtadienį švenčia kokteilių šiaudelis ir margarinas.

Margariną 1871 metais užpatentavo Henris Brendlis, produkto gamybos patentas buvo parduotas vienam Olandijos fabrikui. Nors sukurtas margarinas buvo truputėlį anksčiau.

Prancūzijos imperatorius Luisas Napoleonas III, matydamas gresiantį karą, 1866 metais paprašė pagaminti paprastai gaminamą, lengvai tepamą ir pigų sviesto pakaitalą, kurį būtų galima naudoti kariuomenei pamaitinti. Chemikai užduotį įvykdė – po trejų metų eksperimentų buvo sukurtas margarinas, gaminamas iš lydytų jautienos taukų bei pieno, sumaišyto su šliužo fermentais. Ataušintas gaminys buvo maišomas su sviestu ir vandeniu.  

Kokteilių šiaudelis kiek jaunesnis už margariną – šiaudelį 1888 metais sausio 3 dieną užpatentavo amerikietis Marvinas Staunas.

Šiaudelius pirmieji pradėjo naudoti šumerai – jie šiaudeliais gerdavo alų, nes nenorėdavo, kad į burną patektų aluje plaukiojančios kietos dalelės.

Pirmieji Marvino Stauno užpatentuoti šiaudeliai buvo gaminami iš vaškuoto popieriaus.

 

Įvykiai ir vardadieniai

Šiandien galime minėti ir žodžio automobilis gimtadienį. Šis žodis 1899 metais pirmą kartą buvo panaudotas laikraštyje „New York Times“.

1957 metais kompanija „Hamilton“ pagamino pirmąjį pasaulyje elektroninį laikrodį.

1961 metais JAV ir Kuba nutraukė diplomatinius santykius.

Vardadienį šiandien švenčia Genovaitė – moters giminė, Viltautas – tautos viltis ir Vida, kurios vardas senovės vokiečių kalboje reiškia girią. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 99 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,