Logo
 Spausdinti šį puslapį

Projektas „Atrask save“ Klaipėdos rajone vykdomas sėkmingai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

2015 m. prasidėjęs Jaunimo užimtumo iniciatyvos ir Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamas projektas „Atrask save“ (toliau – Projektas) jau gerokai įsibėgėjo. Iki Projekto pabaigos liko metai. Ar pavyks pasiekti užsibrėžtus rodiklius, ar jaunimas tikrai pajus Projekto naudą?

 

Projekto tikslas – sumažinti nedirbančio, nesimokančio, mokymuose nedalyvaujančio 15–29 metų jaunimo skaičių, įgyvendinant ankstyvos intervencijos ir aktyvumo skatinimo priemones, atsižvelgiant į tai, kokį pasiūlymą jaunas žmogus pageidauja gauti: dirbti, mokytis ar atlikti praktiką. Jaunimo garantijų iniciatyvos (JGI) tikslas – užtikrinti, kad visiems, jaunesniems nei 29 metų amžiaus asmenims, per keturis mėnesius nuo formaliojo mokymo užbaigimo ar tapimo bedarbiais būtų pateikiamas kokybiško darbo pasiūlymas arba pasiūlymas tęsti studijas, atlikti stažuotę ar praktiką.

Projektą įgyvendina Lietuvos darbo birža prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su partneriais: 10 teritorinių darbo biržų, Jaunimo reikalų departamentu ir 58 jaunimo ir su jaunimu dirbančiomis organizacijomis. Visoje Lietuvoje dirba 64 jaunimo garantijų iniciatyvų koordinatoriai ir 61 su jaunimu dirbantis specialistas-koordinatorius. Planuojama, kad Projekte dalyvaus 35 tūkst. jaunuolių. Iki 2017 m. rugsėjo 1 d. Projekte pradėjo dalyvauti 25 556, iš jų 4 167 nebuvo užsiregistravę darbo biržoje.  

Klaipėdos rajono savivaldybėje Projekte partnerio statusu dalyvauja Gargždų atviras jaunimo centras. Projekto lėšomis finansuojamas jaunimo garantijų iniciatyvų koordinatoriaus etatas. Jo veiklos tikslinė grupė: neaktyvūs 15–29 metų jaunuoliai. Projekto pradžioje mūsų rajone šis skaičius siekė 170. JGI koordinatoriui yra didelis iššūkis identifikuoti šiuos jaunus žmones ir po to kartu su jais sudaryti ir įgyvendinti individualius veiklos planus. Per pirmus metus į Projektą pavyko įtraukti tik 13 asmenų. Pasikeitus JGI koordinatoriui (nuo 2017 m. kovo mėn. juo dirba Andrius Chomičius) darbas suaktyvėjo. Kaip informavo Andrius Chomičius, šiuo metu Projekte dalyvauja 36 jaunuoliai. Šeši iš jų dalyvauja savanoriškoje veikloje, 5 pasirinko studijas, 5 įsidarbino subsidijuojant.

Klaipėdos teritorinės darbo biržos Gargždų skyriuje Projekte su jaunimu dirba specialistė-koordinatorė Vilma Buginytė ir paskirta atsakinga darbuotoja vyr. specialistė Indrė Žiedienė. Čia yra dvi tikslinės jaunuolių grupės: nepasirengę darbo rinkai 16–29 metų jauni bedarbiai ir pasirengę darbo rinkai 16–29 metų jauni bedarbiai. Projekto pradžioje mūsų rajone šis skaičius siekė 425. Pasirengusiems jaunuoliams organizuojami 9 dienų mokymai, nepasirengusiems – apie 2 mėnesių mokymai. Kam įsidarbinti nepavyksta, gali įgyti patirties savanoriaujant arba dalyvauti antrinės intervencijos priemonėje – ESF projekte „Naujas startas“ remiamo įdarbinimo arba profesinio mokymo priemonėse.

Dalyvaudama Klaipėdos TDB Gargždų skyriuje Projekto stebėsenos veiklose, pastebėjau, kad   mokymuose jauni žmonės pirmiausia sustiprina pasitikėjimą savimi, išbando save naujose veiklose, sužino darbdavio reikalavimus bei savo verslo kūrimo galimybes. Puiku, kad kiekvienos grupės jaunuoliai turi galimybę apsilankyti trijose savivaldybėje veikiančiose įmonėse. Rugsėjo 22 d. su 14 pasirengusių darbo rinkai jaunuolių ir jų koordinatore Indre Žiediene lankėmės UAB „Gerduva“. Mus priėmė personalo vadovė Ieva Mazalaitė Radvilienė. Ji nuoširdžiai pasidalijo darbo patirtimi atrenkant darbuotojus, atsakė į jaunuolių klausimus ir negailėjo puikių patarimų, ką akcentuoti motyvaciniame laiške, kaip pasirengti pokalbiui su darbdaviu.

Klaipėdos TDB Gargždų skyriaus vyr. specialistė, dirbanti su pasirengusiais darbo rinkai jaunuoliais, Indrė Žiedienė akcentuoja, kad darbo birža šiems jaunuoliams suteikia galimybę įgyti papildomų gebėjimų ir kompetencijų, pavyzdžiui, efektyviai save pristatyti darbo paieškose ir darbo situacijose bendraujant su potencialiais darbdaviais, valdyti konfliktus ir stresines situacijas, jie supažindinami su vietos įmonėmis, paklausiomis darbo vietomis ir joms užimti keliamais reikalavimais. Nuo Projekto pradžios į veiklas nukreipti 238 mūsų rajono jauni žmonės. Iš jų 65 jau įsidarbino, 85 nukreipti dalyvauti projekto „Naujas startas“ veiklose, 6 savanoriauja.

Jauniems žmonėms teikiamos ir savanoriškos veiklos organizavimo paslaugos, t. y. suteikiama galimybė įgyti patirties savanoriaujant įvairaus profilio (meno, aplinkosaugos, sporto, socialinės srities, sveikatos apsaugos ir kt.) organizacijose, įstaigose, institucijose. Nauda savanoriui: mokymasis ir naujos patirtys, pažymėjimas pabaigus savanorystę, kompensuojamos kelionės išlaidos, maisto pinigai, mentoriaus palydėjimas viso savanorystės proceso metu. Nauda yra ir organizacijai – tai savanorio pagalba konkrečiam laikotarpiui. Mūsų rajone akredituota 14 įmonių, organizacijų priimančių savanorius. Daugiausia savanorių priima J. Lankučio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius ir Gargždų atviras jaunimo centras. Projekto metu savanorystės galimybe jau pasinaudojo 34 mūsų rajono jaunuoliai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,